maanantai 3. maaliskuuta 2014

HS: Demarit haluavat nimettömän työnhaun valtiolle ja kuntiin

Helsingin Sanomat: Demarit haluavat nimettömän työnhaun valtiolle ja kuntiin 3.3.2014

Sdp:ssä on haluja siirtyä kunnissa ja valtiolla nimettömään työnhakuun.

Kansainvälinen sos.dem. yhdistys ja Turun sosialidemokraattinen naisyhdistys sekä Kallion sosialidemokraatit ry:n jäsen Timo Kärkkäinen ovat ehdottaneet asiaa toukokuussa kokoontuvalle Sdp:n puoluekokouksella kahdessa erillisessä aloitteessa.

Aloitteilla on menestymisen mahdollisuuksia, sillä Jutta Urpilaisen johtama puoluehallitus on asettunut puoltamaan niitä.

Nimettömässä työnhaussa työhakemuksesta peitetään hakijan nimi, osoite, ikä, sukupuoli, syntymäpaikka, siviilisääty, kansalaisuus ja äidinkieli.

Aloitteen tavoite on edistää tasapuolista ja syrjimätöntä työnhakua.

Kun valtion ja kuntien rekrytoijat joutuisivat käsittelemään työhakemuksia ilman hakijan nimeä ja muita tarkkoja henkilötietoja, hakemuksista ei pystyisi välttämättä heti näkemään, onko hakija nuori tai vanha, nainen vai mies tai onko tällä maahanmuuttajataustaan viittaava nimi.

Kärkkäinen vetoaa työ- ja elinkeinoministeriön Helsingin yliopistolta tilaaman tutkimukseen, jonka mukaan työnhakijan vieraskielinen nimi vaikeuttaa haastatteluun pääsyä. Ja joillakin aloilla näytetään suosivan rekrytoinnissa toista sukupuolta. Ihmiset kokevat myös ikäsyrjintää.

Kärkkäinen ehdottaakin että Sdp ja sen jäsenet valtiolla ja kunnissa toimivat niin, että työnhaussa voidaan ottaa käyttöön nimetön työnhaku. Hän ehdottaa sitä myös yrityksiin silloin, kun kyseessä on tavalla tai toisella yhteiskunnan rahallisesti tukemat työpaikat. Myös vuorotteluvapaakorvauksen ehdoissa voitaisiin määrätä, että sijainen on palkattava nimettömällä työnhaulla.

Puoluehallitus asettuu tukemaan nimetöntä työnhakua. Myös Sdp:n tasa-arvo-ohjelmassa on jo aiemmin asetuttu nimettömän työhaun kannalle.

Kaikkiaan puoluehallitukselle on tehty 203 aloitetta. Erityisen paljon on työelämään ja työllisyyteen vaikuttavia aloitteita, mutta aihepiirit vaihtelevat koulutuksesta verotukseen.

Aloitteissa ehdotetaan mm. kanneoikeutta ammattiliitoille, tasa-arvolain mukaisista sukupuolikiintiöistä luopumista, hiljattain alennetun yhteisöveron kiristämistä lähemmäs aikaisempaa tasoaan, pääomatuloverotuksen kiristämistä ansiotuloverotuksen tasolle, vuonna 2006 poistetun varallisuusveron palauttamista, kaikkien kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan takuuajan pidentämistä viiteen vuoteen ja ettei työtaisteluoikeutta voisi rajoittaa turvaamistoimenpiteellä. Aloitteissa myös ehdotetaan kouluruotsin aseman sekä höllentämistä että säilyttämistä.

Sdp:n puoluekokous pidetään Seinäjoella 8.–10. toukokuuta. Puoluekokouksesta on tulossa erityisen jännittävä ja merkittävä, sillä istuva puheenjohtaja Urpilainen on saanut haastajan. Puheenjohtajuudesta kamppailevat Urpilainen ja ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne. Mahdollinen puheenjohtajavaihdos vaikuttaisi myös maan hallitukseen, sillä Sdp on hallituksessa ja Urpilainen istuu valtiovarainministerinä.