sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Kokoomuksen kansanedustaja mukana turvapaikkabisneksessä

Ilta-Sanomat: Kokoomuksen kansanedustaja mukana turvapaikkabisneksessä 11.10.2015

Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti istuu turvapaikkabisnekseen ryminällä menneen Luona Oy:n hallituksessa.

Poliitikkojen kytkökset turvapaikkabisnekseen nousivat esille perjantaina, kun euroedustaja Jussi Halla-aho (ps) käsitteli asiaa perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa.

Halla-aho ei maininnut ketään nimeltä. Hänen mielestään ei ole oikein, että poliitikot tekevät rahaa turvapaikanhakijoilla.

Synnyttää jääviysepäilyjä

Sanna Lauslahden lisäksi Luonan hallituksessa ei istu muita aktiivipoliitikkoja. Luonan hallituksen toinen ”poliitikkojäsen” on entinen Sdp:n puoluesihteeri ja entinen kansanedustaja ja entinen euroedustaja Ulpu Iivari.

Poliitikkojen yrityskytkennät synnyttävät helposti epäilyn jääviydestä. Poliitikoilla on paljon tietoja valmisteilla olevista asioista ja yhteyksiä yhteiskunnallisiin toimijoihin. Yrityksen kannalta ne ovat rahanarvoisia asioita.

Kokoomuksella on sisäministerin salkku, jota kantaa Petteri Orpo. Monet turvapaikanhakijoihin liittyvät toiminnot, kuten Maahanmuuttovirasto, toimii sisäministeriön alaisuudessa.

Professori: kysymys etiikasta ja moraalista

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoo, että oikeudellisesti asiassa ei ole mitään jääviysongelmaa.

Hänen mukaansa kysymys on politiikan etiikasta ja moraalista.

– Eli tällainen kytkentä on poliittisen vastuun ja arvioinnin piirissä, Mäenpää sanoo.

Mäenpää muistuttaa, että kansanedustaja on esteellinen oikeudellisesti ainoastaan silloin, jos hän eduskunnassa päättää häntä henkilökohtaisesti koskevista asioista.

Lauslahti: En käsittele ulkomaalaisasioita

Sanna Lauslahti korostaa, että hän ei kuulu eduskunnan hallintovaliokuntaan, jolla kuuluvat mm. ulkomaalaisasiat.

– En ole missään sellaisissa elimissä, joissa näitä asioita käsitellään. Keskityn sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajan tehtävään, Lauslahti kommentoi Ilta-Sanomille sunnuntaina.

– Ja taustaryhmäni ovat sosiaali- ja terveydenhuollossa ja koulutuksessa, hän lisää.

Sosiaali- ja terveydenhuolto tosin on Luona Oy:n keskeinen toimiala. Kotisivuillaan yhtiö ilmoittaa tuottavansa kotiin tuotavia palveluita ja asumiseen liittyviä ratkaisuja sekä kotitalouksille että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille.

– Siinä voi tietenkin miettiä onko (esteellinen). Silloin ehkä tärkeämpi kysymys on se, etten ole mukana missään hankintapäätöksissä ja niissähän minä en ole mukana.

– Minulla ei tässä kohdin ole minkäänlaisia hankintakontakteja tai hankintapäätöstilanteita, joissa joutuisin jääviystilanteeseen, Lauslahti korostaa.

– Tuon sinne omaa yhteiskunnallista näkemystä. Ja tiedätkö mikä siinä on parasta? Enhän minä päättäjän muuten näkisi, miten se katerakenne sinne syntyy. Se on loistava paikka päättäjänä ymmärtää, miten yritys toimii ja millä tavalla se rahanteko muodostuu.

Onko turvapaikkabisnes hyvä bisnes?– Ei se ole sen kummempaa kuin mitä se on, jos katsoo SPR:iä tai muita. Nehän on ne hintatasot muodostettu sen yleisen tason mukaan. En ole vielä nähnyt sen kummempaa katelaskelmaa.

Lauslahti sanoo, että on ”loukkaus” lähteä väittämään, että hänen hallitusjäsenyys muodostaisi jääviyden.

Hän vertaa asemaansa poliitikkoon, joka toimii S-ryhmän hallintoelimissä. Samat poliitikot päättävät kunnissa kaava-asioista, jotka liittyvät suoraan S-ryhmän toimintaa eikä sekään ole kiellettyä.

– Jos olisin esimerkiksi Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa, jossa tehdään hankintoja, niin silloin olisin jäävi.

– Olen kaikkien näiden vuosien aikana ollut tosi tarkka siitä, että kaikki, mitä teen, on pesunkestävää ja voin katsoa itseäni peilistä.

– Ja tiedätkö, mikä tässä on kaikissa noloin juttu? Meillä on julkinen sektori, joka ei pysty tekemään tätä!Ja jos julkinen sektori ei pysty tekemään, niin jonkunhan se pitää tehdä.

Lauslahti meni Luonan hallitukseen 2014. Maahanmuuttokriisistä ei silloin ollut tietoakaan.

Ajattelitteko asemaanne siinä vaiheessa, kun Luona lähti mukaan turvapaikkabisnekseen?

– Tiesimme, että tästä varmaan muodostuu (liiketoimintaa), mutta minä olin silloin sairaana ja leikkauksessa, kun ne (päätökset) tapahtuivat eli minä olen ollut poissa. En ole henkilökohtaisesti ollut silloin tekemässä päätöksiä.

Lauslahti korostaa, että muistuttaa siirtyneensä politiikkaan yrityselämästä ja hän haluaa pitää yllä ammattitaitoaan.

– Tämä on minulle liiketoiminnan ja osaamisen harjoittamisen paikka, kun se on minun ammatti. En halua olla veronmaksajien elätettävänä sitten, kun poliittinen ura loppuu. Jollain tavalla minun pitää pitää yllä osaamistani.

– Tärkeää on myös se, että meillä on yhteiskunnallista osaamista yrityksissä, jotta me ymmärrämme yritysten toimintaa.

– Ja on aika hyvä nähdä sekin, miten se bisnekseen käytetty euro eroaa julkiseen sektoriin käytetystä eurosta. Lisäksi voi kysyä, miksi julkinen sektori ei kykene samaan, mihin yksityiset yritykset?

Lauslahti kertoo saavansa työstään Luona Oy:n hallituksen jäsenenä taloudellisen korvauksen. Hän ei kerro tarkkaa summaa, mutta toteaa korvauksen olevan ”kohtuullista tasoa.”

Luona mukan seitsemässä turvapaikkakeskuksessa

Lauslahden mukaan Luona Oy on mukana seitsemässä turvapaikkakeskuksessa.

Syyskuun puolivälin jälkeen se lähtenyt mukaan ainakin neljään turvapaikkakeskukseen.

Maahanmuuttovirasto perusti syyskuussa Otaniemeen, entisen Pelastusopiston kiinteistöön, vastaanottokeskuksen aikuisille turvapaikanhakijoille. Toiminnan käynnistää ja sitä ylläpitää Luona.

Vantaalla Luona majoittaa pakolaisia lentoaseman läheisyydessä olevissa tiloissaan.

Helsingin Pitäjänmäkeen luona Luona perusti vastaanottokeskukseen lokakuun alussa.

Maahanmuuttoviraston Siikajärvelle viikko sitten perustamassa vastaanottokeskuksessa Luonan tehtävänä oli käynnistää toiminta ja pitää sitä yllä.