maanantai 12. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Missä viipyy palautussopimus? Irakin vastausta Suomelle odotellaan yhä

Ilta-Sanomat: Missä viipyy palautussopimus? Irakin vastausta Suomelle odotellaan yhä 12.10.2015

Suomi toivoo Irakin vastaavan sopimustarjoukseen mahdollisimman pian.
Muut Pohjoismaat solmivat palautussopimuksen Irakin kanssa vuonna 2008, mutta Suomi yrittää neuvotella sopimusta edelleen.

Suomi on lähettänyt Irakille sopimuksen tekstiluonnoksen syyskuun lopulla, ja varsinaisia neuvotteluja ei ole päästy vielä aloittamaan. Sopimusluonnos on lähetetty ensin Irakin Helsingin -lähetystöön.

– Odottelemme siihen vastausta, ulkoministeriön johtava asiantuntija Pekka Hyvönen kertoi.

– Tätä vastausta on hetki odoteltu, niin täytyy ruveta peräämään sitä vastausta. Kysymys on, missä se on ja mihin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä. Meillä on Irakia hoitava suurlähetystö Beirutissa. He selvittävät, mihin teksti on Irakin hallinnossa päätynyt ja mikä viranomainen vastaa Irakin palautussopimuksista. Oletus on, että se on sisäministeriö, Hyvönen jatkoi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) puhalsi vauhtia sopimusneuvotteluihin toissa viikolla, kun hän tapasi New Yorkissa Irakin ulkoministerin Ibrahim al-Eshaiker al-Jafaarin.

Suomi valmis aloittamaan neuvottelut heti

Koska Suomella ei ole palautussopimusta, Suomi ei ole voinut palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia kotimaahansa.

Ulkoministeri al-Jafaarilla kerrottiin olleen myönteinen asenne neuvotteluihin.

Viikonloppuna Irakin Helsingin -suurlähettiläs Saad Jawad Kindeel sanoi muun muassa Iltalehdessä, Talouselämässä ja MTV:llä, että Irak ei hyväksyisi pakkopalautuksia, mutta voisi tukea turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista paluuta Irakiin.

Virallista tietoa Irakin halukkuudesta aloittaa neuvottelut ei ole.

– Irakissa ei ole niin selvää ja läpinäkyvää se, kuka mitäkin asioita hoitaa. Tässä joudutaan tekemään selvitystyötä. Kun meillä ei ole lähetystöä Irakissa, asioiden hoitaminen Beirutista on haasteellista.

– Meillä on valmius aloittaa neuvottelut heti kuin se on mahdollista. Meidän mielestä sopimusteksti on niin hyvä, että ihmeellisempiä neuvotteluja ei ehkä tarvita. Mutta totta kai sopimukseen tarvitaan aina kaksi ja molempien osapuolten suostumus. Tätä nyt selvitellään irakilaisten kanssa, Hyvönen kertoi.