keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Yle: Turvapaikkavalitusten määrä räjähtää – jopa 10 000 juttua hallinto-oikeuteen tänä vuonna

Yle: Turvapaikkavalitusten määrä räjähtää – jopa 10 000 juttua hallinto-oikeuteen tänä vuonna 6.9.2016

Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksistä tehdyt valitukset hallinto-oikeuteen moninkertaistuvat tänä vuonna edellisvuodesta. Pääosa valittajista on Irakista, Afganistanista ja Somaliasta.

Vuosi sitten käynnistynyt turvapaikanhakijoiden massatulo Suomeen on tänä kesänä alkanut näkyä Helsingin hallinto-oikeuden juttumäärissä rajusti. Maahanmuuttoviraston kielteisistä turvapaikkapäätöksistä tehdyt valitukset ovat kasvaneet suorastaan räjähdysmäisesti.

– Valitusmäärä on vuosien varrella ollut suurinpiirtein tuhat juttua vuodessa, mutta nyt heinäkuusta lähtien määrä on selvästi kasvanut ja odotamme, että jopa 10 000 juttua voisi tulla tämän vuoden aikana, arvioi ylituomari Liisa Heikkilä Helsingin hallinto-oikeudesta.

Valitusten kasvu osattiin ennakoida. Valtion budjetista on osoitettu lisärahaa ja sitä kautta on saatu lisäkäsiä turvapaikkavalitusten käsittelyyn hallinto-oikeudessa.

Valitus lähtee herkästi

Valittajat ovat pääosin irakilaisia, afgaaneja ja somaleja. Muut ovat yksittäisiä. Valitus lähtee herkästi.

– Melkein kaikista kielteisistä, käännytykseen päätyneistä päätöksistä valitetaan, johtaja Hanna Helinko Maahanmuuttovirastosta kertoo.

Valtaosa valituksista kumoutuu. Reilu kymmenesosa turvapaikkapäätöksistä palautuu uudelleen käsittelyyn Maahanmuuttovirastoon oikeuden päätöksellä.

– Hylkäämisprosentti on tällä hetkellä 13 ja se on varsin samalla tasolla muiden asiaryhmien kanssa. Kaikkien turvapaikkavalitusten yhteinen muutosprosentti on vaihdellut 14–26 prosentin välillä vuosina 2010–2016, Heikkilä kertoo.

Bumerangi olosuhteista

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkapäätös palautuu uudelleen käsittelyyn tavallisesti olosuhdemuutoksen takia. Turvapaikanhakijan tilanne Suomessa on voinut muuttua Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksen jälkeen, hakijalle on voinut esimerkiksi syntyä lapsi. Lähtömaan tilannekin on voinut muuttua ratkaisevasti prosessin aikana.

– Laintulkintavirhe on aika harvinainen. Siinä hallintaoikeus katsoo, että lakia olisi pitänyt katsoa toisin kuin Maahanmuuttovirasto on tulkinnut tai että olsi pitänyt tulkita toista pykälää, Helinko sanoo.

Ensi vuonna turvapaikkavalitukset vähenevät, koska turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on hiljentynyt selvästi.