lauantai 17. syyskuuta 2016

Iltalehti: Orpo kommentoi sisäministerikautensa pakolaiskriisiä Ylellä: "Jos jokin meni pieleen niin se tapahtui jo aikaisempina vuosina"

Iltalehti: Orpo kommentoi sisäministerikautensa pakolaiskriisiä Ylellä: "Jos jokin meni pieleen niin se tapahtui jo aikaisempina vuosina" 17.9.2016

Lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa palattiin valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok) sisäministerikauteen. Hän oli sisäministerinä ensimmäisen vuoden ajan Sipilän hallituksessa.

Orposta rajavalvonta ei ollut ajan tasalla, mutta hänen vuotensa aikana rajaturvallisuudessa edistyttiin.

Toimittaja Jari Korkki kysyi, mikä turvapaikanhakijatilanteessa meni pieleen.

- Jos jokin meni pieleen niin se tapahtui jo aikaisempina vuosina, Orpo sanoi.

Hänestä syynä oli se, ettei rajavalvonta Euroopassa ollut ajan tasalla. Suomen toiminnalle hän ei antanut moitteita.

Hän muistutti, ettei laki anna Suomessa sellaista mahdollisuutta, että turvapaikanhakijoita ei päästetä rajan yli. Ruotsi ja Tanska ottivat viime vuonna käyttöön sisärajatarkastukset. Orpon mukaan niin kävi painostuksen seurauksena.

Orpon mukaan Suomella on mahdollisuus ottaa käyttöön sisärajatarkastukset, mutta tarkastuksilla ei olisi merkitystä, koska Suomi on turvapaikanhakijoiden viimeinen kohde Euroopassa.

Orpon mukaan EU:n on pysyttävänä yhtenäisenä ja pitää kiinni arvoistaan pakolaispolitiikassaan. Itä-Euroopan kehitys on Orposta huolestuttavaa.