keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Suomenmaa: Rauhoittukaa, hyvät ihmiset!

Suomenmaa: Rauhoittukaa, hyvät ihmiset! 28.9.2016

Irakilaiset turva­pai­kan­ha­kijat tappoivat suomalaisen Kajaanissa. Suomalainen uusnatsi potkaisi Helsingissä suomalaista ohikulkijaa, joka löi päänsä ja muutaman päivän päästä kuoli.

Edellinen on sivuutettu aika vähällä. Suomeen tuli viime vuonna 32 000 turva­pai­kan­ha­kijaa, pääosa nuoria miehiä. Tiedettiin, että mukana oli vaaral­lis­takin ainesta, kuten eri armeijoista karanneita sotilaita, tappamiseen tottuneita.

Teon motiivi oli raha, ei islamismi tai muu politiikka. Siis ”normaalia” rikollisuutta.

Jälkim­mäi­sestä seurasi erittäin kovaääninen julkinen keskustelu. Ei tyydytty tuomitsemaan ammatti- ja tapa­ri­kol­li­seksi osoit­tau­tu­nutta tekijää ja väkivaltaista järjestöä, johon hän kuuluu, vaan syyl­lis­tet­tiin melkein koko yhteiskuntaa, varsinkin hallitusta ja erikseen pääministeriä, ulko­mi­nis­teriä ja hänen puoluettaan.

Onko edes varmaa, että potkun motiivi oli poliittinen? Eikö se voi olla väkivaltaisen sällin reaktiota provosointiin? Punaista lippua vartioiva lyhyt­pin­nainen demarikin voi potkaista, jos joku tulee vappuna haastamaan riitaa ja syljes­ke­le­mään.

Kun tapaus sattui kansal­lis­so­si­a­lis­tista ideologiaa kuuluttavan järjestön miele­no­soi­tuk­sessa, se tulkittiin yksi­se­lit­tei­sesti poliittiseksi.

Natsismin ja rasismin tuomitseminen on tietysti aina paikallaan. Mutta tolkku tässäkin.

Media vaati kaikkia puolu­e­joh­tajia ja varsinkin Soinia sanoutumaan irti rasismista, ikään kuin eivät olisi sitä jo tehneet. Ylen toimittaja kuulusteli pääministeriä kuin osasyyl­li­seksi epäiltynä.

Viher­va­sem­misto-oppositio riehaantui takuulla enemmän poliittisista kuin moraalisista syistä. Julkisen talouden tasa­pai­not­ta­mis­toimia väis­tä­mät­tö­mine leik­kauk­si­neen selitetään radi­ka­li­soi­tu­misen syyksi!

Sisäministeri valmistelee väkivaltaan kehottavien järjestöjen lakkaut­ta­mista, jäsenyyden tekemistä rangais­ta­vaksi sekä tunnusten käytön kieltämistä. Voi se jonkin verran auttaa.

Luultavasti käy kuin 30-luvulla lapu­an­lii­kettä lakkau­tet­ta­essa: sama porukka perusti IKL:n samalla ideologialla ja hieman muutetuilla tunnuksilla, vähemmän väki­val­tai­sena kuitenkin.

Tarkoitus on myös karsia ns. vihapuhetta. Toivottavasti osataan määritellä, mikä sitä on ja keksitään keinot, joilla verkon somea siivotaan.

Ja loppuviimeksi on kysymys ajatuksista. Niitä on mahdoton kieltää, kuten jo Aleksis Kivi tiesi. ”Ajatuspoliisi” ei ole hyvä ajatus, sanoi oikeusoppinut Jukka Kemppinen. Pahastakaan ajatuksesta ei voi rangaista, teosta vasta.

Sanakin on toki teko.

Itsehillintää toivoisi jouk­ko­tie­do­tus­vä­li­neissä työs­ken­te­le­viltä.

Ei se, että toivoo ja vaatiikin maahantulon hillitsemistä ja asiattomien ja huonosti käyttäytyvien poistamista maasta, ole enempää fasismia kuin rasismiakaan. Niiden niputtaminen on kuitenkin ihan tavallista.

Presidentti sanoi viisaasti: Täytyy ymmärtää ja hyväksyä, että toinen voi ajatella toisella tavalla kuin minä ”ilman että nyrkki heilahtaa tai täytyy heittäytyä ilkeäksi”.

Liekö Ylessä tunnettu huonoa omaatuntoa, kun loppu oli uutisissa häivytetty.

Kari Hokkanen

Kirjoittaja on professori ja Ilkan entinen päätoimittaja.