sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Verkkouutiset: Vasemmistonuorten puheenjohtaja: Sisäministerin pysäytettävä uusnatsismi

Verkkouutiset: Vasemmistonuorten puheenjohtaja: Sisäministerin pysäytettävä uusnatsismi 18.9.2016
Uusi Suomi: ”Rasismin kanssa flirttailu on tehnyt Suomesta koko ajan vain vaarallisemmaksi muuttuvan paikan”
Aamulehti: Risikko: Väkivaltaisten järjestöjen laillisuus tarkasteluun – samoin vihapuheeseen liittyvät lait
Iltalehti: Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee: "Ihmisten hengillä tehdään jo politiikkaa Suomessa"
Yle: Poliisiylijohtaja: Järjestöjen väkivaltainen käytös saatava loppumaan
Helsingin Sanomat: Poliisi ottanut kiinni miehen Asema-aukiolla viime viikon lauantaina tehdystä pahoinpitelystä
Helsingin Sanomat: Pitäisikö ääriliikkeiden toimintaan puuttua? HS kysyi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien johdolta
Yle: Poliisi ei ollut paikalla Asema-aukiolla Vastarintaliikkeen tapahtumassa
Ilta-Sanomat: Asema-aukiolla syttyivät kynttilät 28-vuotiaana kuolleen Jimin muistoksi: ”Tämä koskettaa kaikkia suomalaisia”
Yle: Risikko: Poliisi ei suhtaudu äärioikeistoon liian kevyesti
Ilta-Sanomat: SDP:n Lindtman: Vastarintaliikkeen laillisuus selvitettävä
Uusi Suomi: Rikosoikeuden apulaisprofessori järjestäytyneestä rasismista: ”Syntyy vaikutelma, että asiaan ei haluta aidosti puuttua”
Iltalehti: Järkyttyneet ihmiset kokoontuivat Asema-aukiolle kunnioittamaan Jimin muistoa: "Ei rakkautta rasisteille"

Anni Ahlakorpi pelkää, ettei Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa pahoinpidellyn ja myöhemmin vammoihinsa kuolleen nuoren miehen tapaus jää ainoaksi.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi vaatii sisäministeri Paula Risikkoa (kok) ryhtymään välittömästi toimiin poliittisen väkivallan kitkemiseksi ja sen varmistamiseksi, että poliisi turvaa puolueettomasti ihmisiä kaduilla. Ahlakorpi ihmettelee, miksi poliisi ei puuttunut uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen viikko sitten Helsingissä järjestämään tilaisuuteen, jossa pahoinpidelty ohikulkija kuoli saamiinsa vammoihin perjantaina.

Jimi Karttusen kuolema on saanut laajaa huomiota mediassa, ja sosiaalisessa mediassa on vaadittu tiukempaa puuttumista väkivaltaan.

Poliisi ei ole vahvistanut, että Karttusen kuolema liittyisi paikalla järjestettyyn Kansallisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen.

Karttusen isä kertoo Iltalehdelle, että hänen poikansa kulki muutaman ystävänsä kanssa mielenosoittajien ohi ja sanoi mielipiteensä rasistisesta toiminnasta.

– Sen seurauksena hänen kimppuunsa hyökättiin. Häntä lyötiin ja hänet tönäistiin katuun, isä kertoo Iltalehdelle.

Jimi karttunen kuoli perjantaina iltana Meilahden sairaalassa päävammasta johtuneeseen aivoverenvuotoon.

Vasemmistonuorten Ahlakorpi kysyy, miksi väkivaltaiset uusnatsit ylipäänsä saavat kokoontua keskellä päivää keskellä Suomen suurinta kaupunkia.

‒ Risikon on otettava tarkasteluun väkivaltaisten järjestöjen laillisuus, ja yleisen turvallisuuden sekä Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten nimissä ryhdyttävä tarvittaviin toimiin niiden kitkemiseksi, Ahlakorpi sanoo Facebookissa.

Hänen mukaansa tapahtuma osoittaa, että sanoista tekoihin voi olla hyvin lyhyt matka. Uusnatseja tukevissa Facebook-ryhmissä on iloittu avoimesti Karttusen kuolemaa.

– En voi käsittää sitä vihaa, joka saa riisumaan toiselta tämän ihmisarvon ja ihmisyyden, oikeuttamaan hengen riistämisen, tai iloitsemaan kuolemalla, Ahlakorpi toteaa.

Hänen mukaansa on enää turha kuvitella, ettei suomalainen äärioikeisto ole uhka yleiselle turvallisuudelle.

– Niin pitkään, kun Suomen virkavalta on kykenemätön puuttumaan avoimen rasistiseen toimintaan, niin pitkään, kun hallituspuolueen jäsenet saavat flirttailla rasismin kanssa ja olla avoimen rasististen järjestöjen aktiivisia jäseniä, niin pitkään, kun muut hallituspuolueet antavat hiljaisen hyväksyntänsä rasistiselle hallituskumppanilleen – niin pitkään on aihetta pelätä, ettei Jimi Karttusen kohtalo jää ainoaksi laatuaan, Ahlakorpi sanoo.

________________________________

Uusi Suomi: ”Rasismin kanssa flirttailu on tehnyt Suomesta koko ajan vain vaarallisemmaksi muuttuvan paikan”

Somalitaustainan radiojuontaja ja keskustapoliitikko Abdirahim ”Husu” Hussein ottaa Puheenvuoron blogissaan kantaa puheenaiheeksi nousseisiin tapahtumiin Helsingin Asema-aukiolla viime viikon lauantaina. Poliisi vahvisti lauantai-iltana, että uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen järjestämässä tapahtumassa pahoinpidelty nuori mies kuoli perjantaina.

–Jotain tällaista on ollut syytäkin pelätä jo pidemmän aikaan, sillä rasismin kanssa flirttailu on tehnyt Suomesta koko ajan vain vaarallisemmaksi muuttuvan paikan, Hussein kirjoittaa.

–Niin hallitukselta, puolueilta kuin virkavallan edustajilta on oikeutetusti odotettu puuttumista tilanteeseen, mutta kovin hiljaista on ollut. Niin kauan, kuin hallitus ei pistä tälle kehitykselle stoppia, on tämänkaltaisia murhenäytelmiä kuitenkin vaikea välttää vastaisuudessakaan, hän jatkaa.

Husseion ihmettelee, mitä vielä pitää tapahtua.

–Meillä on nyt käsissämme ensimmäinen kuolonuhri. Mitä vielä pitää tapahtua, ennenkuin tilanteeseen puututaan, hän kysyy.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmettelee Husseinin tavoin, miksi ”tätä organisoitua toimintaa” yhä sallitaan.

–Uusnatsien kuten SVL:n toimintaa leimaa väkivallan uhan käyttö. Useita välikohtauksia jo, hän kirjoittaa Twitterissä.

__________________________________

Aamulehti/STT: Risikko: Väkivaltaisten järjestöjen laillisuus tarkasteluun – samoin vihapuheeseen liittyvät lait

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) esittää, että väkivaltaisten järjestöjen laillisuus otetaan tarkasteluun.

Hän kertoo STT:lle aikovansa ottaa asian esille lähiaikoina poliisin ja valtakunnansyyttäjänviraston kanssa.

Risikon mukaan viimeksi väkivaltaisten järjestöjen laillisuutta tarkasteltiin vuonna 2013 Jyväskylässä tapahtuneen kirjastopuukotuksen jälkeen. Silloin poliisi ja syyttäjä totesivat, että laista ei olisi toivottua hyötyä.

– Silloin poliisi ja syyttäjänvirasto tulivat siihen tulokseen, että ei olisi mitään hyötyä, jos laki tehtäisiin. Järjestöt kokoontuvat tai eivät kokoonnu, oli laki tai ei. Otan asian uudelleen arvioitavaksi.

Risikon mukaan poliisille tulisi saada lisää resursseja ja saada lisää partioita kaduille. Hän kertoo nostaneensa asian esiin budjettiriihessä ja aikoo palata asiaan viimeistään ensi keväänä budjetin kehyksistä päätettäessä.

Samalla Risikko haluaa tarkistaa niin sanottuun vihapuheeseen liittyviä lakeja. Konkreettisia ehdotuksia hänellä ei asiasta vielä ole. Ehdotus on tullut internetiä seuraavilta poliiseilta.

– Nettipoliisit ovat kertoneet, että lainsäädäntöä on hyvä tarkistaa. Se tehdään syksyn aikana.

Väkivaltaisten järjestöjen laillisuusasia on noussut jälleen keskusteluun, kun Facebookissa levisi lauantaina päivitys, jossa kerrottiin mieshenkilön menehtyneen pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin sairaalassa. Päivityksen mukaan mies oli joutunut pahoinpitelyn uhriksi Helsingin Asema-aukiolla lauantaina 10. syyskuuta, jolloin siellä oli Suomen vastarintaliikkeen järjestämä tapahtuma.

Poliisi on vahvistanut tutkivansa tapausta, mutta ei ole vahvistanut mielenosoituksen ja pahoinpitelyn välistä yhteyttä.

Vastarintaliikkeen nettisivuilla on kuitenkin julkaistu aiemmin video otsikolla ”Välikohtaus Helsingin katuaktivismissa”. Videolla näkyy muun muassa ihmisiä, jotka pitelevät vastarintaliikkeen lippuja Elielinaukiolla. Videon loppupuolella on myös kohta, jossa näkyy maassa makaava mies. Miehen vieressä on verta, ja ympärille on kerääntynyt auttajia.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi vaati aiemmin sunnuntaina Risikolta toimia poliittisen väkivallan kitkemiseksi.

_____________________________________

Iltalehti: Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee: "Ihmisten hengillä tehdään jo politiikkaa Suomessa"

Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee otti Facebook-päivityksessään kantaa rasismiin Suomessa.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein Al-Taeen mukaan Suomessa ongelmana ovat keskustelun puute tai sen vääristyminen.

- Olemme mielestäni yhteiskunnallisen ongelman äärellä, joka ei ole enää yksin poliisien ratkaistavissa. Ihmisten hengillä tehdään jo politiikkaa Suomessa ja todellista arvojohtajuutta ei ole ollut näköpiirissä, Al-Taee kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

- Meillä on Suomessa tähän tarvittavat työkalut, joita olemme ylpeinä vieneet maailmalle suomalaisina arvoina ja hienouksina. Valtiovallan kaikki kolme haaraa ovat vastuussa kansalle tämän vaaralliseen suuntaan kehittyvän yhteiskunnallisen ongelman lääkitsemisestä yli klassisen oppositio-hallitusjaon, Al-Taee vetoaa.

Hän toteaa, että Suomessa on jo jonkin aikaa kytenyt rasismiin ja "jopa väkivaltaan ohjaava liikesuunta".

- Loppupeleissä tilanne saattaa riistäytyä käsistä uudestaan - uhreina tulee molemmin puolin olemaan pääasiallisesti kantasuomalaisia ja tässä maassa pysyvästi asuvia maahanmuuttajia. Tässä rasistiset osapuolet ja vasta-argumentoijat asetetaan vaikutelmassa samalle viivalle, mikä on perustavanlaatuisesti virheellistä.

Laaja keskustelufoorumi

Konfliktin ratkaisemiseksi Al-Taee ehdottaa laajan kansallisen keskustelufoorumin avaamista.

- Tähän asti ratkaisua hakeneet tahot ovat työskennelleet siiloissaan - kaikkien on nyt tultava ulos ja löydettävä toisensa.

Al-Taee kritisoi siitä, että suurin osa suomalaisista vaikenee.

- Tästä hiljaisuudesta syntyy pahimmillaan vaikutelma, että rasistien ja jopa väkivaltaisesti virittyneiden fasistien joukko olisi todellista suurempi. Rasistiset liikkeet ja fasismi ideologiana ovat saaneet legitimiteettiä joidenkin populistien toimien seurauksena.

Al-Taeen inspiraatio kriittiseen kannanottoon syntyi uutisesta, jonka mukaan nuori mies sai surmansa pahoinpitelyn seurauksena maahanmuuttokriittisen mielenosoituksen yhteydessä Helsingissä.

- Miksi näin annettiin tapahtua, ja kuka on laajemmassa mittakaavassa vastuussa? Al-Taee kysyy Facebook-päivityksessään.

- Onko 100-vuotias Suomi tällä hetkellä sen näköinen kuin miltä me haluamme sen näyttävän?

Hän korostaa kannanottonsa lopuksi, että hänen näkemyksensä ja ehdotuksensa perustuvat ammatillisiin ja henkilökohtaisiin kokemuksiin konflikteista. Al-Taee ei edusta niillä työnantajaansa.

_________________________________________

Yle: Poliisiylijohtaja: Järjestöjen väkivaltainen käytös saatava loppumaan

Poliisiylijohtaja kommentoi Suomen tilannetta viitaten Helsingissä mielenilmauksen yhteydessä tapahtuneeseen nuoren miehen kuolemaan.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vaatii, että järjestöjen väkivaltainen käytös pitää saada loppumaan. Kolehmainen näkee toiminnan mahdollisessa kieltämisessä kuitenkin ongelmia.

– Yleensähän nämä järjestöt eivät sinänsä piittaa yhdistystoimintaan liittyvästä lainsäädännöstä. Vaikka tämmöinen järjestö lakkautettaisiinkin, niin sen toiminnan jatkaminen varmasti onkin mahdollista.

Viikko sitten lauantaina Helsingin Asema-aukiolla pahoinpidelty nuori mies kuoli perjantaina Meilahden sairaalassa Helsingissä. Kansallinen vastarintaliike kokoontui aseman nurkilla iltapäivällä lauantaina. Poliisi ei ole vahvistanut Vastarintaliikkeen mahdollista osuutta asiaan.

Poliisi tutkii lauantain tapahtumia, eikä ole myöskään ottanut kantaa pahoinpitelyn epäiltyihin tekijöihin. Poliisi ei vahvista myöskään sitä, johtuiko miehen kuolema pahoinpitelystä.

Kolehmaisen mukaan poliisi puuttuu ja on jo puuttunut entistä aktiivisemmin järjestöjen toimintaan.

– Se väkivaltainen käytös on saatava loppumaan. Väkivalla uhkailu kuuluu myöskin tähän. Olennaisen tärkeää on, että lainvastaiseen toimintaan puututaan.

Kolehmainen sanoo, että on hyvä myös pohtia lainsäädännön ajankohtaisuutta.