keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Yle: Otanmäen vastaanottokeskus suljetaan – surmatyö ei ratkaissut asiaa mutta oli harkinnassa mukana

Yle: Otanmäen vastaanottokeskus suljetaan – surmatyö ei ratkaissut asiaa mutta oli harkinnassa mukana 28.9.2016

Maahanmuuttovirasto Migri tiedotti tänään keskiviikkona, että Otanmäen vastaanottokeskuksen sopimus on irtisanottu.

Migrin mukaan Otanmäen vastaanottokeskuksen toiminta päättyy kokonaisuudessaan ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Otanmäessä majoituspaikkoja on tällä hetkellä 115.

Migrin vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen sanoo, että keskus suljetaan vastaanottokeskusten ylikapasiteetin tähden. Majoituspaikat vähenevät sopimusten irtisanomisten myötä koko maassa runsaalla 2 000 paikalla maaliskuun 2017 loppuun mennessä.

– Suoritamme kokonaisharkintaa ja pidemmän aikavälin suunnitelmaa. Otanmäki on ollut harkinnoissa jo pidempään. Jos kysyt sitä, kuinka traaginen surmatyö vaikutti asiaan, niin kyllä se kokonaisuudessa oli harkinnassa mukana, mutta ei sinänsä ratkaissut asiaa.

Kaksi vastaanottokeskuksen irakilaista turvapaikanhakijaa on tutkintavankeudessa epäiltynä. Rikokset tapahtuivat reilut kaksi viikkoa sitten.

Nuutinen kertoo, että Migri on suunnitellut laajoja sopeuttamistoimia Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrän laskettua. Maaliskuuhun mennessä ylimääräisten sijoituspaikkojen määrä kasvaa, joten vastaanottokeskuksia vähennetään eri puolilta Suomea. Hänen mukaansa nyt oli Otanmäen vuoro.

– Maaliskuusta alkaen ylimääräistä kapasiteettiä on, jos tulijamäärät jatkuvat näin. Ei meillä silloin ole tarvetta näin suurille paikkamäärille. Vuoden päästä voi olla, että paikkoja on enää vain 10 000.

– Kajaanissa ollaan epäkiitollisessa tilanteessa, sillä hyvä keskus lopetetaan. Kajaanissa on tehty hyvää työtä erittäin haastavassa tilanteessa. Taloudellisesti tämä on kallista touhua, joten on reagoitava sopeutustoimilla, Nuutinen toteaa.

Päätös ei yllättänyt Otanmäessä

Otanmäen vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Mattila sanoo, että asia oli jo odotettavissa. Asiaa on ehditty tänään jo käsitellä henkilökunnan keskuudessa, mutta asukkaille asiasta ei ole vielä kerrottu.

– Odotettavissahan se oli, että tämä homma ei ikuisesti kestä, Mattila sanoo.

– Tässä nyt tietysti rakennetaan alasajosuunnitelmaa. Keskuksen lopettamisen tarkempi aika selviää myöhemmin.

Vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen sanoo, että asukkaiden sijoittelua katsotaan, kun tilanne lähestyy. Asiaa selvitetään puolen vuoden siirtymäaikana.

Kajaanissa myös Hoivataito Oy:n ylläpitämä alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö lopettaa ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Keskuksessa paikkoja on ollut tähän asti 21. Kajaaniin jää edelleen yksi kaupungin ylläpitämä hajautettu vastaanottokeskus. Keskuksen asukkaat asuvat normaaleissa asunnoissa.

Migri vähentää vastaanottokeskuspaikkoja kokonaisuudessaan 7 000 majoituspaikalla jo syksyn ja talven aikana, kun edelliset irtisanomiset tulevat voimaan. Tällä hetkellä majoituspaikkoja on noin 23 000.