keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Turun Sanomat: Kotouttaminen valuu yrityksille

Turun Sanomat: Kotouttaminen valuu yrityksille 28.9.2016

Maahanmuuttajien kotouttamisesta on kehkeytynyt Suomessa kymmenien miljoonien bisnes. Pelkästään Varsinais-Suomen Ely-keskus ostaa tänä vuonna kieli- ja kotoutumiskoulutusta 7,5 miljoonalla eurolla.

– Ensi vuonna määräraha kasvaa jälleen, kertoo yksikönpäällikkö Martti Rantala Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Ely-keskusten kilpailuttaman kotoutumiskoulutuksen rahoittaa valtio.

Kajaanissa perustettu konsulttiyritys Arffman Consulting on lyhyessä ajassa kasvanut Suomen suurimmaksi kotoutumiskoulutusten järjestäjäksi.

Ensi vuonna yritys kouluttaa eniten myös Varsinais-Suomessa, jossa suurin tuottaja nyt on Turun aikuiskoulutuskeskus.

Koulutus- ja valmennusyritykset ovat menestyneet hintaa painottavissa kilpailutuksissa eri puolilla maata. Yrityksillä ei ole kasvavia kiinteistökuluja, kuten oppilaitoksilla. Lisäksi oppilaitokset maksavat opettajille palkkaa työehtosopimusten mukaisesti, mutta koulutus- ja valmennusyrityksillä ei ole yleissitovaa työehtosopimusta. Näin yritykset saavat hintoja alas.

Arffman Consulting Oy:n toimitusjohtaja Jouni Lukkarinen on valmis uudistamaan kotouttamiskoulutusta, jotta maahanmuuttajat työllistyisivät tehokkaammin. Nykyisin koulutus noudattaa Opetushallituksen hyväksymiä opetussuunnitelman perusteita. Tavoitteena on toimiva peruskielitaso, jota kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan saavuta.

– Täytyykö kielitaitotason olla niin korkea, jos tavoitteena on työllistyä? Nyt käytetään opetushallituksen määrittelemiä perusteita, mutta uusia rohkeita malleja on hyvä ottaa kokeiluun, Lukkarinen sanoo.

Lue koko juttu Turun Sanomista tai näköislehdestä.