maanantai 26. syyskuuta 2016

Ilta-Sanomat: Nuorukaiset polttivat pakolaisten majapaikaksi kaavaillun rintamamiestalon Pohjois-Savossa

Ilta-Sanomat: Nuorukaiset polttivat pakolaisten majapaikaksi kaavaillun rintamamiestalon Pohjois-Savossa 26.9.2016

Kihlakunnansyyttäjä epäilee Tuusniemen talopalossa rasistista motiivia. Syyttäjä vaatii kahdelle alle 18-vuotiaalle nuorukaiselle Pohjois-Savon käräjäoikeudessa rangaistusta törkeästä vahingonteosta. Omistaja oli suunnitellut poltettuun rakennukseen majapaikkaa pakolaisille.

Tyhjillään ollut kaksikerroksinen rintamamiestalo tuhoutui tulipalossa Tuusniemen keskustassa viime lokakuussa. Paloi osoittautui tahallaan sytytetyksi.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii kahdelle alle 18-vuotiaalle nuorukaiselle rangaistusta törkeästä nuorena henkilönä tehdystä vahingonteosta. Syytteen mukaan toisella nuorukaisista oli ollut bensaa kanisterissa. Hänen kaverinsa oli hakenut huoltoasemalta paperia sytykkeeksi. Syyttäjä väittää nuorukaisten täyttäneen yhdessä pullon bensalla ja laittaneen siihen paperia, joka sytytettiin tuleen. Kanisterin tuonut nuorukainen oli syytteen mukaan heittänyt polttopullon sisälle taloon. Talo syttyi palamaan ja tuhoutui täysin.

Syyttäjän väittää parivaljakon jo pidemmän aikaa suunnitelleen talon polttamista. He olivat hankkineet kyydin paikalle ja varustautuneet polttoaineella ja paperilla.

Syyttäjä vaatii kanisteria kantaneen nuorukaisen tuomion koventamista. Perusteeksi syyttäjä ilmoittaa rikoksen tekemisen ”rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvasta tai niihin rinnastettavasta vaikuttimesta”.

Omistaja oli kaavaillut rakennukseen majoitustiloja pakolaisia varten.

– Asia oli vireillä. Talo poltettiin ennen kuin pääsimme tarkempiin neuvotteluihin, talon omistaja kertoo IS:lle.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii parivaljakolle rangaistusta myös varkaudesta. Nuorukaiset ovat tunnustaneet murtautuneensa viime syyskuussa liiketiloihin Tuusniemen keskustassa ja vieneensä olutta, viskiä, vodkaa ja tupakkaa. Saaliin arvo nousi noin 3 000 euroon.

Tuusniemen tekninen lautakunta on määrännyt elokuun lopulla antamallaan päätöksellä poltetun talon omistajaa siivoamaan palojätteet 16. lokakuuta mennessä.