tiistai 25. marraskuuta 2008

Aamulehti: Suomalaiseksi voi päästä ilman kaksista kielitaitoa

Kristiina Tolvanen kirjoittaa Aamulehdessä 2010 voimaan tulevaksi kaavaillun uuden kansalaisuuslain vaikutuksista Tampereelle Bangladeshista kaksi vuotta sitten muuttaneen Kamal Uddinin elämään. Väitöskirjaa tekevästä Uddinista voi tulla Suomen kansalainen jo kahden vuoden kuluttua, jos lain vaatimia asumisaikoja lyhennetään suunnitellusti.

Aamulehti: uutinen
25.11.2008 19:53
päivitys: 26.11.2008 07:29


...
Kansalaisuuden saamista aiotaan helpottaa vuonna 2010, jotta etenkin Suomessa tutkinnon tehneet jäisivät tänne töihin. Sisäministeriössä harkitaan vaaditun asumisajan lyhentämistä kuudesta vuodesta viiteen vuoteen ja opiskelijoilla neljään vuoteen. Vuosia ei ole lyöty vielä lukkoon.

- Vaikka nyt on lama ovella, Suomeen tulee ennemmin tai myöhemmin työvoimapula. Jos kansalaisuuden saa helpommin, se voi helpottaa opiskelijoiden kotiutumista Suomeen, sanoo uuden kansalaisuuslain valmistelusta vastaava ylitarkastaja Sonja Hämäläinen sisäministeriöstä.

Kamal Uddinin mielestä neljänkin vuoden asumisaikakin on liikaa vaadittu, jos ihminen tekee tutkinnon Suomessa.

- Minusta kahden vuoden asumisajan pitäisi riittää suomalaisen tutkinnon tehneillä.
...
Kansalaisuuslain mukaan tyydyttävä suomen, ruotsin tai viittomakielen taito on nyt tietyin poikkeuksin yksi edellytys kansalaisuuden saamiselle.

Suomessa tutkinnon tehneiden kielitaitovaatimuksen löysentämistä mietitään nyt sisäministeriössä.

Esimerkiksi Kamal Uddin opiskelee, tekee töitä, asioi ja keskustelee ystäviensä kanssa englanniksi. Uddin on opiskellut yhden alkeiskurssin suomea yliopistossa ja yrittää opiskella sitä itse.

- Kielitaito ei saisi olla este kansalaisuuden tai työpaikan saamiselle. Maksan veroja Suomeen, ja minusta on hyötyä yhteiskunnalle, hän pohtii.

Sonja Hämäläinen sisäministeriöstä sanoo, että kielitaitovaatimus on perustunut siihen, että suomalainen kulttuuri aukeaa parhaiten suomen kielellä.

- Suomeksi palvelujen saaminen on helpompaa ja esimerkiksi lasten sopeutumisen kannalta sillä on merkitystä. Mietimme kuitenkin, onko nykyinen tyydyttävän kielitaidon vaatimus etenkin Suomessa tutkinnon tehneille liian kova.
...