maanantai 17. marraskuuta 2008

HS: Soininvaara: Yhteistyöstä Halla-ahon kanssa tulee vaikeaa

Helena Kjellberg ja Mikko Haapanen kirjoittavat Helsingin Sanomien verkkosivuilla vihreiden Osmo Soininvaaran epäilleen perussuomalaisten Jussi Halla-ahon yhteistyökykyä Helsingin valtuustossa tulevalla kaudella. Soininvaara myös selventää ehdottaneensa aiemmin maahanmuuttajille geenitestejä raiskausrikosten selvittämiseksi vain leikillään. Hän kannattaa geenirekisterin luomista, mutta pitää pelkkien maahanmuuttajien rekisteröintiä rasistisena.

Helsingin Sanomat:
uutinen
17.11.2008 12:57: ei imagea
päivitys 17:21: image

"On tietysti vaikea hänen kanssaan mitään vakavaa yhteistyötä tehdä", Soininvaara ennustaa siitä huolimatta, että maahanmuuttaja-asiat ovat harvoin esillä valtuustossa.

"Ehkä kerran vuodessa jossain budjetin yhteydessä päätetään ulkomaalaisten koulutuksesta tai vastaavasta. Yleensä siellä käsitellään kaavoja."

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara kohautti viikonloppuna esittämällä blogissaan, että maahanmuuttajilta otettaisiin geenitesti. Se voisi auttaa raiskaustapauksissa syyllisen selville saamista, hän kirjoitti.

"Tämä loukkaa heidän ihmisoikeuksiaan, ja sitä voi pitää rasistisena, koska kantaväestöltä ei samaa rekisteriä oteta, mutta vastaavasti nyt syyttömänä leimatut pääsevät tästä leimastaan", Soininvaara kirjoitti lauantaina.

...

"Ajatus rasistisin perustein ylläpidettävästä rekisteristä on tietysti mahdoton kaikilla tavoilla", Soininvaara kirjoittaa tämänpäiväisessä blogissaan.

Sen sijaan hänellä ei olisi mitään sitä vastaan, että geneettinen sormenjälkirekisteri perustettaisiin koko kansalle, "ellei se sitten tule tolkuttoman kalliiksi".

"Ymmärrän, että ihmiset pelkäävät poliisivaltiota, kun viranomaisille ehdotetaan oikeutta kuunnella paitsi puhelimia myös yksityisiä asuntoja, seurata, missä kenenkin kännykkä liikkuu ja niin edelleen. Tuolla sormenjälkirekisterillä saadaan selville, kenet olen raiskannut ja jos joku on raapinut minua, hän pystyy selvityttämään, ketä on joutunut raapimaan. En nyt kerta kaikkiaan keksi, mitä riskejä minulle tästä syntyisi. Jos teen pankkiryöstön, minusta saattaa jäädä jokunen hius paikalle, mutta en koe tämänkään loukkaavan ihmisoikeuksiani", Soininvaara kirjoittaa.