sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Hufvudstadsbladet: Poliisiylijohtaja haluaa maahanmuuttajia poliiseiksi

Hufvudstadsbladetiin haastatellun poliisiylijohtaja Mikko Paateron mielestä poliiseiksi on saatava enemmän maahanmuuttajia. Kynnystä nostaa vaadittu Suomen kansalaisuus ja hyvä suomen ja ruotsin kielen taito.

Keväällä pelastusylijohtaja Pentti Partanen oli puolestaan toivonut lisää ulkomaalaistaustaisia palotoimeen. Pelastajakurssin päätösjuhlassa puhuneen Partasen mukaan Suomessa ei varmaankaan haluta nähdä palavia kouluja ja autoja, eikä palokunnan väkivallan pelossa jättävän auttamatta apua tarvitsevia.

Hufvudstadsbladet: (maksullinen)
Polisbrist Paatero vill se fler invandrare som poliser
9.11.2008


Helsingin Sanomat:

Poliisiylijohtaja haluaa maahanmuuttajia poliiseiksi
9.11.2008

Pelastusalan ammattilainen (pdf)
3/2008


[...]
Paatero toivoo, että poliisiin saataisiin houkuteltua myös entistä enemmän maahanmuuttajia.

"Tarvitsemme lisää poliiseja, joilla on jokin muu kuin suomalainen kulttuuritausta ", Paatero sanoo.

Maahanmuuttajien työllistymiskynnystä nostaa ne, että poliisien on oltava suomen kansalaisia ja heidän on osattava hyvin kotimaisia kieliä. Yksi mahdollisuus on työllistää maahanmuuttajia asiantuntijatehtäviin esimerkiksi kouluttajiksi, rikostutkintaan sekä valvontaan ja sovitteluun.

Aiemmin sisäministeriön pelastusosaston pelastusylijohtaja Pentti Partanen on toivonut, että palotoimeen tulisi lisää ulkomaalaistaustaisia ja naisia.

--------------------------------

Pelastusalan ammattilainen-lehti:

[...]
Päätösjuhlassa puhunut pelastusylijohtaja Pentti Partanen totesi pelastustoimen tarvitsevan lisää naisia ja maahanmuuttajia. Kun työikäiset ikäluokat pienenevät ja väestörakenne muuttuu maahanmuuton seurauksena, korostuvat sukupuolten tasa-arvon ja etnisen syrjimättömyyden tärkeys. Muiden maiden pelastustointen piirissä käytävä keskustelu osoittaa sen, kuinka tärkeiksi nämä asiat maailmalla koetaan.

Suvaitsemattomuuden ja syrjäytymisen ikävät ja vaaralliset seuraukset ovat monissa maissa jo nähtävissä.

–– Suomessa ei varmastikaan haluta nähdä palavia kouluja ja autoja tai kokea tilannetta, jossa palokunta ei väkivallan pelossa uskalla mennä apua tarvitsevien avuksi, Partanen sanoi.

Partanen pitää tärkeänä, että myös meillä käynnistetään keskustelu ja toimet naisten osuuden lisäämiseksi pelastustoimen henkilöstössä sekä innostetaan maahanmuuttajia hakeutumaan alan ammattikoulutukseen. (sivu 27)