sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Kainuun Sanomat: Mukavan miehen selän takana

Kainuun Sanomien pääkirjoituksessa käsitellään perussuomalaisten kannatuksen kasvua. Kirjoituksen mukaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen jopa hallituspaikka voi olla mahdollinen. Sitä ennen puheenjohtaja Timo Soinin on kuitenkin selvennettävä suhtautumistaan ulkomaalaisvastaisia mielipiteitä esittäviin perussuomalaisiin.

Kainuun Sanomat: pääkirjoitus
30.11.2008 18:00
päivitys 19:19


...
Runsaan kahden vuoden päästä pidettävissä eduskuntavaaleissa perussuomalaiset voivat olla vasemmistoliiton rinnalla todellinen oppositiovaihtoehto. Perussuomalaisilla on kaikki mahdollisuudet nousta viidenneksi suurimmaksi puolueeksi.

Ei ihme että puoluejohtaja Timo Soini sovitteli jo ministerin viittaa harteilleen lauantaisessa Yleisradion Ykkösaamussa. Soini on varonut terävää kieltään ja karsinut puolueestaan kaikki oppi-isä Veikko Vennamon poliittiset temput. Puolue näyttää salonkikelpoiselta.

Leppoisasti esiintyvän Soinin selän takana kytee kuitenkin uusi ongelma, joka voi sulkea puolueelta hallitusovet. Populistisena liikkeenä perussuomalaiset keräävät porukkaa, jonka arvot ovat kaukana sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostavasta Soinista. Perinteisen kannattajakunnan lisäksi puolueeseen on tullut maahanmuuton vastustajia ja jopa avoimesti rasistisia ryhmiä.

Perussuomalaisten uuden suunnan näkyvimmäksi keulahahmoksi on noussut Helsingissä kaupunginvaltuustoon valittu Jussi Halla-aho. Mies on vastakohtaisuuksineen kuin suoraan Tuomari Nurmion kappaleesta Kurjuuden Kuningas. Eiran hienostokaupunginosassa asuva eniten tarjoilija ja nykyinen kielitieteiden tohtori on ampumista harrastava sivari. Harrastus uhkaa tosin tyssätä, sillä poliisi tutkii parhaillaan, onko uhkaavia puheenvuoroja käyttäneeltä Halla-aholta peruttava aseenkantolupa.

Puolueelleen mahdollisimman korkeata ääniosuutta tavoitteleva Soini ei ole halunnut hillitä uusien kannattajiensa esiintymistä. Soini päinvastoin paheksuu kannattajiensa blogikirjoituksista poliisille tehtyjä tutkimuspyyntöjä.

Soini väittää vihreiden säikähtäneen perussuomalaisten kannatuksen kasvusta. Vihreät Naiset jättivät tutkimuspyynnön blogikirjoituksesta, jossa toivottiin, että ulkomaalaisten raiskaajien "kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset, vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä".
...
Jossakin vaiheessa Soinin on vedettävä selvä raja ulkomaalaisvastaisia mielipiteitä esittäviin. Hän ei voi Millwallin seurajohdon tavoin jatkuvasti vähätellä kiihkeimpien kannattajiensa tempauksia. Muuten perussuomalaisten on turha haaveilla hallituspaikoista.