sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Savon Sanomat: Kymmenen miestä hakkasi ulkomaalaisen


Savon Sanomat:
Kymmenen miestä hakkasi ulkomaalaisen
30.11.2008

Savon Sanomat/STT:
Poliisi selvitti ulkomaalaisten pahoinpitelyt
5.12.2008

Itä-Savo:
Kyrönniemen pahoinpitelyt käräjille
19.3.2009


Savonlinnan poliisi tutkii rajua pahoinpitelyä, johon epäillään liittyvän rasistista taustaa. Myöhään perjantai-iltana kymmenkunta miestä tunkeutui väkisin kerrostaloasuntoon Kyrönniemellä.

Miesporukka etsi käsiinsä ulkomaalaistaustaisen miehen ja pahoinpiteli tämän hakkaamalla, potkimalla ja lyömällä kettingillä.

Raju pahoinpitely tapahtui asunnossa ja rappukäytävässä. Mies sai useita erilaisia vammoja väkivallan vuoksi.

Poliisi on tavoittanut miesporukan, johon kuuluvat epäillyt pahoinpitelijät ovat paikkakuntalaisia nuoria miehiä. He olivat tarkoituksella valinneet uhrinsa "opettaakseen" tälle jotain. Savonlinnan poliisi tutkii tapauksen motiivia ja taustaa.

[...]
_________________________

Poliisi kertoo selvittäneensä kaksi ulkomaalaisiin kohdistunutta pahoinpitelyä Savonlinnassa. Pahoinpitelyinä tutkitut jutut siirtyvät lähiaikoina syyttäjälle.

Toinen tapauksista sattui viime perjantaina Kyrönniemellä ja toinen noin kuukautta aiemmin Hernemäessä. Toisessa kohteena oli yksi ja toisessa kaksi ulkomaalaista tai ulkomaalaistaustaista miestä.

Poliisi on ottanut tutkinnan yhteydessä kiinni seitsemän parikymppistä miestä, joista osa on ollut osallisena molemmissa tapauksissa.

Rikosylikonstaapeli Jouni Matilaisen mukaan miesten kohtaamiset olivat tapahtuneet sattumalta. Poliisi kirjasi ensin pahoinpitelyjen sattuneen asunnossa tai rappukäytävässä, mutta lopulta selvisi, että kyse oli kieliongelmiin liittyvästä väärinkäsityksestä. Tekopaikat olivat olleet ulkona.

Tapaukset osoittautuivat myös alkutietoja lievimmiksi, ulkona tapahtuneiksi suunsoitoiksi ja kahinoiksi, joissa suomalaisilla epäillyillä oli kuitenkin ollut iso ylivoima ulkomaalaisia vastaan.

Osapuolet odottavat vapaalla käräjäoikeuden käsittelyä.

_________________________

Itä-Savo:

Viime vuoden joulukuun alkupuolella Savonlinnan Kyrönniemellä ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin kohdistunut pahoinpitelytapaus siirrettiin syyttäjävirastosta torstaina Savonlinnan käräjäoikeuteen. Jutun vireilletulo oikeudessa oli torstaina niin tuore tapaus, ettei sille oltu vielä eilen nimetty sen paremmin käsittelijää kuin käsittelypäivääkään. Nämä asiat selviävät todennäköisesti ensi viikolla.

Jutun syyttäjänä on kihlakunnansyyttäjänä Marko Myller Itä-Suomen syyttäjävirastosta. Hän kertoo, että jutussa on kolme syytekohtaa. Kaikki syytekohdat ovat pahoinpitelyrikoksia, ja vakavin syyte on rikosnimikkeeltään pahoinpitely.

Tapaus herätti joulukuussa laajaa huomiota kahdesta syystä. Toinen asia oli se, että väkivalta kohdistui ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin, ja toinen se, että pahoinpitelystä epäiltyjä oli kahakassa huomattavasti enemmän kuin asianomistajia. Myller kertoo, että käräjille on aikomus kutsua vastaajiksi seitsemän henkilöä, ja asianomistajia jutussa on kaksi.

– Jutun käräjäkäsittelyn kannalta tässä on sellainen yksityiskohta, että yksi syytetyistä on alle 18-vuotias. Käytännössä tämä seikka tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että jutun pitäisi tulla oikeuskäsittelyyn kuukauden kuluttua siitä kun se on tullut vireille. Tähän aikatauluun ainakin pitäisi pyrkiä, Myller sanoo.