tiistai 25. marraskuuta 2008

Sisäministeriö: Euro-afrikkalaisesta muuttoliikkeen alueellisesta yhteistyöstä sovittiin Pariisissa

Toinen euro-afrikkalainen ministerikokous muuttoliikkeestä ja kehityksestä pidettiin 25. marraskuuta Pariisissa.

Sisäasiainministeriön tiedote
25.11.2008


...
Kokouksessa sovittiin Afrikan maita koskevan alueellisen yhteistyöohjelman sisällöstä vuosille 2009-2011 sekä hyväksyttiin poliittinen julistus, jossa osallistujavaltiot sitoutuvat vahvistamaan muuttoliikeyhteistyötä EU:n ja osallistuvien Afrikan lähtö- ja kauttakulkumaiden välillä. Yhteistyö painottuu Länsi-Afrikan alueelle.

Yhteistyöasiakirjassa vuosille 2009-2011 käsitellään muuttoliikkeen edistämistä, hallitsemattoman muuttoliikkeen torjuntaa sekä mahdollisuuksia edistää muuttoliikkeen ja kehityspolitiikan synergiaa.

Muuttoliikkeen edistämisessä käsitellään muun muassa toimia, joilla EU pyrkii yhteistyössä kumppanimaiden kanssa edistämään laillista työvoiman maahanmuuttoa.
...
Muuttoliikkeen ja kehityspolitiikan synergian edistämisessä käsitellään muun muassa toimia, joilla maahanmuuttajayhteisöt voisivat nykyistä paremmin olla mukana ja vaikuttamassa lähtömaansa kehitykseen.
...
Erityisesti Afrikan kohdalla on tärkeää, ettei muuttoliikkeeseen liittyviä kysymyksiä käsiteltäisi irrallaan maiden taloudellisesta ja sosiaalisesta kehityksestä tai työllisyydestä.

Kokouksessa Suomea edustivat hallitusneuvos Eero Koskenniemi ja maahanmuutto- ja eurooppaministerin erityisavustaja Thomas Bergman sisäasiainministeriöstä sekä lähetystöneuvos Ilkka Rentola ulkoasiainministeriöstä.