Iltalehti/STT: Tutkija: Terrorismi Suomessa epätodennäköistä 13.12.2010
Islamistisen terrorismin uhka Suomessa on huomattavasti pienempi kuin Ruotsissa, mutta ei täysin pois suljettu.
Näin arvioi Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti Tuomas Martikainen, joka on tutkinut Suomen islamilaisia yhteisöjä.
Martikaisen mukaan radikaali islamin tulkinta yleistyy yleensä maahanmuuttajien toisessa sukupolvessa, joka on Suomessa vasta kasvamassa aikuisuuteen. Lisäksi Suomen muslimiväestö on huomattavasti pienempi kuin Ruotsissa, joten rekrytointipotentiaali mahdollisiin terroritekoihin on pienempi.
Suomessa myös etninen ja uskonnollinen marginalisoituminen on vähäisempää kuin Ruotsissa, vaikka siitä onkin jo näkynyt merkkejä. Lisäksi Suomen kansainvälinen profiili on ollut matalampi kuin Ruotsin.
Martikaisen mukaan Suomessa on silti hyvin pieni määrä ihmisiä, jotka ymmärtävät terroritekoja.
- Pitää kuitenkin erottaa väkivaltaa ihannoivat piirit uskonnollisista konservatiiveista, jotka haluavat pitää etäisyyttä valtaväestöön ja sen arvoihin. Jälkimmäinen ryhmä on suurempi.
- Kannattaa muistaa myös, että terrori-iskut ovat muslimiväestön omien etujen vastaisia. Esimerkiksi ympäristön suhtautuminen muslimeihin kiristyy ja heidän työllistymisensä hankaloituu.
__________________________________________
Verkkouutiset: Stubb vahvistaa Halosen huolen – riskit on tiedostettava
- Tottakai tällainen isku on mahdollinen myös Suomessa, kertoo ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) Brysselissä ulkoministerikokouksen alla.
Stubbin mukaan on erityisen ikävää ja huolestuttavaa, että isku tapahtui näin lähellä, "pohjoismaisessa lintukodossa".
- Olemme tottuneet siihen että Pohjoismaat on turvallinen paikka elää ja uskoneet, että tällaiset iskut nähdään vain muualla, kaukana jossain tai televisiossa. Ja nyt se on tapahtunut näin lähellä, se tottakai huolestuttaa meitä kaikkia, ministeri myöntää.
Suomessa on huomioitu mahdollisuus, että iskuja tapahtuisi myös meillä. Suojelupoliisi ja turvallisuusviranomaiset seuraavat tilannetta jatkuvasti valtiojohtoa tiedottaen.
- Tämä on ollut meillä koko ajan tietoisessa seurannassa, eivät tällaiset asiat tule koskaan tyhjästä. On kuitenkin eri asia pystytäänkö niitä estämään vai ei. Jokainen terrori-isku on yksittäistapaus ja viranomaiset tekvät kaikkensa jotta niitä ei syntyisi, Stubb vakuuttaa.
Tapahtunut ei aiheuta muutoksia Suomen varautumisessa terrorismiuhkaan tai pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön, eikä myöskään EU-tason toimissa, ainakaan toistaiseksi.
- EU:n ulkosuhdepalvelussa on myös mukana turvallisuuspuoli SitCen. Voin hyvin kuvitella että turvallisuuspalvelujen koordinaatiota parannetaan mutta se ei lisäänny tai vähenny tämän yksittäisen tapauksen kautta, Stubb kertoi.
Tapahtunut ei anna syytä myöskään Afganistanin operaation uudelleenarviointiin.
- Olemme tiedostaneet koko ajan ettei olla tyhjiössä. Mahdollsiuus on jo huomioitu Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa. Riskit ovat olemassa kaikkialla, ministeri kertoi.
Ministerin mukaan taustalla on yleismaailmallinen kehitys.
- Kun terrorismin uhat ovat nousseet maailmalla, tällaiset iskut ovat mahdollisia kaikkialla. Ei kannata ylianalysoida eikä alianalysoida, koko ajan riskit on tiedostettava. Maailma on huomattavasti pienempi paikka kuin mitä se oli ennen, ministeri pohti.
Stubbin mukaan Suomessa tehdään kaikki mahdollinen radikalisoinnin estämiseksi ja painotti, että jokainen terrori-isku on yksittäistapaus.
- Elämme sen verran arvaamattomassa maailmassa – mitä tahansa voi tapahtua missä vaan. On kuitenkin tärkeää että elämme avoimessa yhteiskunnassa ja emme lähde kahlitsemaan sananvapautta.
Asia nousi esiin myös Pohjoismaiden ja Baltian maiden tapaamisessa ennen varsinaisen EU-ulkoministerikokouksen alkua. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt antoi tilannekatsauksen sen mukaisesti mitä on julkisuuteenkin sanonut. Bildt saa twitter-avoimuudestaan Stubbin kiitokset.
- Avoimuus myös näissä kysymyksissä on erittäin hyvä asia. On hienoa että ulkoministeri twittasi näinkin nopeasti aiheesta.
Ulkoministerit keskustelevat iltapäivällä alkaneessa kokouksessaan muun muassa Lähi-idästä ja Gazan avustuspaketista. Stubbin mukaan EU voisi ottaa alueella vahvemman roolin.
- Meillä on nyt tulossa seinä vastaan, hän kommentoi aiempaa pessimistisempänä.