Keskisuomalainen, mielipide: Maia Fandi: Maltillinen enemmistö 19.12.2010
“Terroristit on otettava vakavasti” Asmo Maanselkä (kd.) kirjoittaa (Ksml 15.12.). Olemme samaa mieltä siitä, että väkivalta on aina vakavasti otettava asia. Harmillista on, että Maanselän kirjoituksessa puurot ja vellit menevät sekaisin.
Maanselkä yhdistää kirjoituksessaan terrorismin islaminuskoisiin pakolaisiin ja vaatii Suomea valitsemaan pakolaisia, joilla on kykyä sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Maanselkä varoittaa myös kulttuurisen ja uskonnollisen taustan aliarvioinnista.Maanselän kannanotot viittaavat rivien välistä kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen kannanottoon siitä, että Suomeen tulisi valita vain kristittyjä pakolaisia. Mielestämme Suomen tulee jatkossakin vastaanottaa pakolaisia ilman että päällimmäisenä valintakriteerinä on uskonto. Jo nyt Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset seulotaan YK:n pakolaisstatuksen saaneiden joukosta suojelupoliisin ja maahanmuuttoviranomaisten haastatteluiden kautta. Mielestämme Maanselän esiin nostamassa pakolaisten “valikoinnissa” ei voida mennä nykyistä käytäntöä pidemmälle vaarantamatta ihmisten tasa-arvoista kohtelua.
Maanselkä kirjoittaa radikaalin islamin vaarallisuudesta. Mikä tahansa ääriliike voi olla vaarallinen. Eri puolilla länsimaita olemme nähneet, että terrori-iskut lisäävät muslimivastaisten liikkeiden ääntä, jonka painolla lietsotaan vihaa – enemmän tai vähemmän tietoisesti – kaikkia islaminuskoisia kohtaan. Tällä lietsonnalla on helposti käänteinen vaikutus; se voi johtaa joidenkin maltillisten ja länsimaalaistuneidenkin muslimien radikalisoitumiseen. Lopputuloksena on noidankehä, jossa kaksi ääripäätä – äärioikeiston (ja kristillisdemokraattien) muslimivastaisuus ja ääri-islamistien lännenvastaisuus – ruokkivat toisiaan. Heillä taitaa olla yhteinen tavoite; eri väestöryhmien pitäminen erillään oletetun yhteensopimattomuuden vuoksi. Tästä oletetusta yhteensopimattomuudesta kai Maanselkäkin puhuu toivoessaan pakolaisten valinnassa huomioitavan nykyistä enemmän uskonnollista ja kulttuurista taustaa.
Marginaalisten ääripäiden metelöintiin hukkuu se tosiasia, että suurin osa ihmisistä, uskonnollisesta taustasta riippumatta, on maltillista enemmistöä.Enemmistöä, jota yhdistää arkinen elämä; lapsista huolehtiminen, kotitöiden tekeminen, työssäkäyminen sekä elämään kuuluvat naurut ja itkut. Näin niin islaminuskoisilla, kristinuskoisilla, uskonnottomilla kuin kaikilla muillakin ryhmillä. Maltillinen enemmistö haluaa elää rauhanomaisesti.
MAIA FANDI kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä
TERO TOIVANEN sivistyslautakunnan jäsen (vas.) Jyväskylä
HUSEIN MUHAMMED lakimies, Helsinki