YLE Uutiset: Rahaa kotiin Somaliaan - muuten suku ei arvosta 19.12.2010
Maahanmuuttajien rahalähetykset ja suomalaisten lahjoitukset ovat kasvaneet kehitysmaiden entistä tärkeämmäksi tulonlähteeksi. Esimerkiksi Suomessa asuvien somalien lähettämät rahat auttavat pitkästä konfliktista kärsiviä sukulaisia. Uudet tavat kerätä rahaa ovat puolestaan kasvattaneet järjestöjen avustuspottia.
Vilkkainta rahanvälitys on kuun lopulla, kun palkat ja muut tienestit tulevat ihmisten tileille. Dahabshiil-rahanvälitysyrityksen konttorissa Helsingissä rahaliikenne on kasvanut vahvasti viime vuosina. Käteisen välittäminen konfliktin keskellä oleville sukulaisille onnistuu, vaikka kaikilla heistä ei ole pankkitilejä tai edes henkilöllisyystodistuksia, kertoo konttorinjohtaja Kaise Warsame.
- Jos ei ole papereita, pitää tietää joku, joka ottaa vastuun rahasta ja maksaa rahat takaisin, jos jokin menee pieleen, hän kuvaa järjestelyä.
EU-maiden tilastointia hoitavan Eurostatin mukaan Suomessa asuvat siirtolaiset lähettivät kotimaihinsa viime vuonna noin 18 miljoonaa euroa. Alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde ulkoministeriöstä arvioi, että summa voi olla suurempikin, sillä rahaa kulkee myös epävirallisia reittejä pitkin.
Mohamed huolehtii sukulaisistaan
Esimerkiksi somaliyhteisössä rahan lähettäminen on tavallista. 18 vuotta Suomessa asunut Nur Mohamed lähettää joka kuukausi muutaman satasen mm. sukulaislastensa koulumaksuja varten. Hän korostaa, että sukulaiset eivät arvostaisi häntä, jos hän ei tukisi hankalissa oloissa olevia läheisiään. Mohamed arvioi, että lainanoton välttäminen on säästämisen salaisuus.
- Olen varastonhoitaja Anttilan keskusvarastolla. Minulla ei ole asuntolainaa, ei autolainaa eikä lomaa. Näin minä säästän, hän tiivistää.
Kaise Warsame sanoo että valtaosa lähetettävistä rahaeristä on vain 50 - 200 euroa. Afrikkalaisyritys kuorii kahdensadan euron lähettämisestä 12 euron palkkion. Länsimaisten yritysten kuten Forexin ja Western Unionin palkkio samasta summasta on kaksinkertainen.
Lahjoitukset lisääntyvät
Myös kantasuomalaisten lahjoitukset kehitysmaihin ovat kasvaneet. Unicefista ja Plan Suomesta kerrotaan, että kuukausilahjoitukset, kummilapsijärjestelyt ja erilaiset eettiset lahjat ovat lisänneet tuottoja.
Seitsemän suurinta kehitysmaissa toimivaa järjestöä keräsi viime vuonna Suomessa noin 37 miljoonan euron potin. Pelkästään Unicefin lahjoitukset ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa 3 miljoonasta 13 miljoonaan euroon. Virallisen kehitysavun kokonaissumma on kuitenkin omaa luokkaansa, noin 930 miljoonaa euroa vuonna 2009. Ensi vuonna summa kasvaa yli miljardiin euroon.
Maailmanlaajuisesti siirtolaisten rahalähetykset ovat kuitenkin lähes kolminkertaiset viralliseen kehitysapuun verrattuna. Alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde arvioi että myös Suomessa suoraan kansalaisilta tulevat rahavirrat ovat nousemassa entistä tärkeämmiksi avun muodoksi:
- Huomattavan suuri määrä rahaa menee todellakin siirtolaisten rahalähetyksinä, yksityisinä rahavirtoina ja hyväntekeväisyytenä. Niin kauan kuin köyhyys on todella paha ongelma kansainvälisesti, niin nämä kaikki rahavirrat ovat tärkeitä, hän sanoo.