Kainuun Sanomat, kolumni: Pekka Vasala Halla-ahon vaalivalkea 22.12.2010
Kun Tampereen tuhoisa pizzeria-palo paljastui ulkomaalaisten yrittäjien itsensä sytyttämäksi, siitä tuli perussuomalaisten vaalivalkea. Sen loimussa paistattelevat eritoten Jussi Halla-ahon suosituslistalla olevat ehdokkaat.
Jussi Halla-aholla on sivuillaan blogi ”Maahanmuuttokriittinen tulipalo Tampereella?”. Jo ennen kuin tuhopolton motiiviksi oli vahvistettu vakuutuspetos, blogissa oli 18 596 merkkiä tekstiä, 7,5 kertaa tämän kirjoituksen mitta.
Todellisuudessa blogi on huomattavasti laajempi tietopankki, koska siinä on 24 linkkiä kirjoituksessa viitattuihin lähteisiin.
On hyvinkin mahdollista, että tämäkin kirjoitus pääsee tuohon linkitykseen. Saateltuna sanoin, joilla tekstini on vastaansanomattomasti typeryydeksi osoitettu.
* * *
Uskallan olettaa edellä olevaa kokemuksesta. Jo lähes kaksi vuotta sitten Halla-ahoa koskeva kirjoitukseni pääsi johonkin outoon verkkolinkitykseen, joka toi aivan ihmeellisen suuren lukija- ja suosittelijamäärän.
Halla-aho itse kirjoittaa, miten vaikuttavasti verkossa on toimittu jo pitkään:
”Maahanmuuttokriittisen liikkeen vahvuus on kyvyssä verkkomasinointiin ja äänten keskittämiseen, mikä nähtiin kunnallisvaaleissa 2008. Tuolloin joukko (uskallan sanoa) tuntemattomia henkilöitä puskettiin tehokkaalla verkkopuffauksella valtuutetuiksi ja varavaltuutetuiksi.”
Perussuomalaisten nettimenestys näyttäisi olevan jopa reilusti suurempi kuin gallup-suosio.
Esimerkiksi yhteisöpalvelu Facebookissa persut ovat tykätyin suomalainen puolue. Se on ohittanut pitkään johtoa pitäneet vihreät.
* * *
Facebook-menestyksen on arveltu enteilevän vielä suurempaa vaalivoittoa kuin gallupeista voisi päätellä. Verkkomenestys on kuitenkin ihan eri asia kuin vaalimenestys. Ei esimerkiksi Facebookissa kolmanneksi suosituin Piraattipuolue vaaleissa vielä valtaan pääse.
Verkossa voi manipuloida tuhannet ihmiset tykkäämään itsestään. Vaalikansa on jäykempää liikkeissään, joskin suurelta osin manipuloitavissa sekin.
Manipuloimalla tehtyähän perussuomalaisten kannatus on paljolti muuallakin kuin verkossa. Asiapitoisilla vaaliteemoilla äänestäjiä ei ole houkuteltu. Kannanotot pidetään piilossa, ettei toiset niitä ehtisi vaaliaseikseen varastaa, kuten perussuomalaisten yhden nurkkakunnan edustaja Pertti ”Veltto” Virtanen televisiossa perusteli.
* * *
Saa nähdä, ovatko Veltto ja halla-aholaiset samojen teemojen takana. Virtanenhan sanoi Halla-ahon suosikkilistan olevan lista ehdokkaista, joita ei ainakaan pidä äänestää.
Toinen puoli perussuomalaisista ottaa Virtasen viestin tosissaan ja toinen puoli pitää sitä suosituksena äänestää halla-aholaisia. Mitenhän tämä taktiikka toimii perussuomalaisten eduskuntaryhmässä, johon kumpikin herroista suurella äänimäärällä valitaan.