Aamulehti: Maahanmuuttaja ei pääse edes tiskaamaan astioita 22.5.2013
Tamperelainen joogaopettaja Mouhannad Ismail, 50, haluaisi lisätöitä, koska tuntiopettajan työ on kausiluonteista ja osa-aikaista. Viimeisen puolen vuoden aikana Ismail haki 14 työpaikkaa, muun muassa tiskariksi ja siivoojaksi.
Työnhaku ei tuottanut tulosta, vaikka tyydyttävää suomea puhuva Ismail on merkonomi, puuseppä, taksikuski ja yliopisto-opiskelija, jolla on kokemusta lukuisilta eri aloilta. Hän on muun maussa ajanut taksia, opettanut, ollut tulkkina ja oppaana, toiminut vahtimestarina ja tehdastyössä.
– Joskus tuntuu turhauttavalta. Kyllä tällä kokemuksella pitäisi löytyä töitä. Työn saaminen on melkein mahdotonta, jos ei ole kytkeytynyt sosiaaliseen verkkoon, Ismail sanoo.
Hän ei ole kokenut työnhaussa suoranaista syrjintää, mutta uskoo ulkomaalaistaustansa vaikeuttavan työnsaantia, vaikka sitä on vaikea todistaa.
– Eivät suomalaiset kansana ole rasisteja, Ismail toteaa.
Hän ei ole vaikeuksiensa kanssa yksin. Koko väestön työttömyysaste eli työttömien osuus työvoimasta oli viime vuonna Pirkanmaalla 10,4.
Ulkomaalaisten työttömyysaste oli lähes kolminkertainen, 28,4 prosenttia. Luku käsittää vain ulkomaan kansalaiset. Siten Suomen kansalaisuuden saaneet maahanmuuttajat, kuten Mouhannad Ismail, eivät ole siinä mukana.
Ulkomaalaisille työn saaminen on joka tapauksessa kantaväestöä vaikeampaa. Ismail on huolissaan etenkin kouluttamattomien ja kielitaidottomien maahanmuuttajien tilanteesta.
– He voivat unohtaa työllistymisen ja istua kotona. Jos ei puhu suomea, ei saa mitään töitä.
Syrjitäänkö maahanmuuttajia työnhaussa? Kommentoi tai kerro kokemuksesi!
Lue aiheesta lisää päivän lehdestä.