Yle: Uusi laki tuotti tulosta: Suomeen 10 000 uutta kansalaista 26.5.2013
Yle: Testaa onko sinusta Suomen kansalaiseksi
Suomi sai viime vuonna ennätysmäärän uusia kansalaisia. Tähän pyrittiin, kun kansalaisuuslakia muutettiin. Hakemusten odotetaan lisääntyvän vuosi vuodelta.
Maahanmuuttovirasto myönsi viime vuonna Suomen kansalaisuuden yli 9500 henkilölle. Se on tuplaten edellisvuodesta.
Suurin syy hakemuspiikkiin on se, että vaadittavaa asumisaikaa lyhennettiin vuoden 2011 syksyllä. Kieltä osaava voi saada kansalaisuuden jo neljän vuoden jälkeen.
Lievennyksellä haluttiin kannustaa hakemaan kansalaisuutta ja opiskelemaan kieltä, koska sen katsotaan edistävän kotoutumista Suomeen.
Myös maahanmuutto oli viime vuonna korkeimmillaan itsenäisyyden aikaan, joten on luonnollista, että kansalaisuutta haetaan enemmän.
Kansalaisuuden voi saada nopeasti
Uusista Suomen passin haltijoista vajaat 1 000 on entisiä Suomen kansalaisia. He saivat kansalaisuuden takaisin ilmoituksella. Heiltä ei enää vaadita asumista Suomessa, mikä myös muuttui kansalaisuuslaissa vuonna 2011.
Suurin osa uussuomalaisista on Venäjältä tai muualta EU:n ulkopuolelta. EU-kansalaisista Suomen kansalaisuutta hakevat eniten virolaiset ja ruotsalaiset. Ruotsalaisten osuus hakijoista on pienentynyt.
Tilastokeskuksen ja Maahanmuuttoviraston luvut poikkeavat toisistaan. Tilastokeskus laskee vain Suomessa vakituisesti asuvat, kun taas Maahanmuuttovirasto ei laske joitakin tapauksia, jotka maistraatit merkitsevät automaattisesti, kuten lasten saamisia.
Jos edellytykset ovat kunnossa, kansalaisuuden voi saada muutamassa kuukaudessa. Uusi sähköinen haku nopeuttaa prosessia. Muutenkin resursseja on lisätty, jotta kansalaisuusjonossa ei enää roikoteta ihmisiä.
__________________________
Yle: Testaa onko sinusta Suomen kansalaiseksi
Kansalaisuuden saaminen jää useimmiten kiinni kielitaidosta. Kokeile suomen kielikoetta ja päätä, onko se mielestäsi liian helppo tai vaikea.
Tällaisia tehtäviä ulkomaalaiset tekevät, kun he hakevat Suomen kansalaisuutta:
"Veroilmoitus on uudistunut. Kuitteja ja tositteita ei enää liitetä veroilmoitukseen. Säilytä kuitit ja tositteet itselläsi 6 vuotta verovuoden päättymisestä. Verotoimisto pyytää niitä tarvittaessa. Veroilmoituksessa olevista esitäytetyistä tiedoista ei tarvitse säilyttää tositteita, jos tiedot ovat oikein."
Valitse oikea vaihtoehto:
a) Veroilmoituksen mukana ei lähetetä kuitteja.
b) Veroilmoituksen mukana lähetetään esitäytetyt kuitit.
c) Veroilmoituksen mukana lähetetään kuusi vuotta vanhemmat kuitit.
"Normaalitempoinen puhe saa tuottaa vaikeuksia"
Monet valittavat, että suomen kielikoe on liian vaikea. Toisten mielestä sen pitääkin olla, jotta ansaitsee kansalaisuuden. On niitäkin, joiden mielestä koe ei ole vaikea ollenkaan.
Kyseessä on yleinen kielitutkinto, jonka useimmat maahanmuuttajat tekevät kansalaisuutta varten. Sitä voi harjoitella täällä.
Esimerkkitehtäviä ei ole pisteytetty, mutta yleensä monivalinnoista saa pisteen per vastaus. Avoimista kysymyksistä saa 1-2 pistettä.
Käytännössä kokeesta pääsee läpi, jos saa vähintään kolmasosan pisteistä. Arvosanan pitää olla kolmonen, eli suomi on keskitasoa.
Kokeessa testataan puhumista ja kuuntelua, kirjoittamista ja lukemista. Sen voi läpäistä, vaikka kirjoittaisi huonommin kuin puhuisi, koska taidot kompensoivat toisiaan.
Virallisesti kieli on tyydyttävää, kun hakija ymmärtää ja osaa tuottaa tavallista tekstiä.
Normaalitempoinen puhe saa tuottaa vaikeuksia, jos puhe on pitkä tai aihe vieras.
Onko sinulla verovelkoja tai sakkotuomio?
Suomen kansalaisuuden hakijoista noin 90 prosenttia hyväksytään ja 10 prosenttia hylätään. Yleisin hylkäyssyy ovat puutteet kielitaidossa.
Eurooppalaisittain Suomen kansalaisuuskriteereitä pidetään ennemmin lievinä kuin jyrkkinä. Jos kielitaito on hallussa, nykyään riittää neljä vuotta asumista Suomessa.
Rästissä ei saa olla veroja, sakkoja, opintolainaa tai sairaalamaksuja. Kokonaisharkintaa kuitenkin käytetään. Jos hakijalla on maksusuunnitelma ja -halukkuutta, verovelkoihin suhtaudutaan armollisemmin.
Muutenkin pitää olla nuhteeton. Rikoksissa on karenssiajat. Jos on saanut sakkorangaistuksen, kansalaisuuden hakemista pitää odottaa 1–3 vuotta. Rikesakot eivät haittaa.
Vankilamenneisyyden takia voidaan määrätä odotusajaksi enintään seitsemän vuotta. Toistuvista rikoksista kansalaisuus saatetaan evätä kokonaan.
Toimeentulo pitää voida todistaa. Käytännössä tärkeintä on, että tulot tulevat laillista kautta. Vaikka olisi työtön ja nostaisi toimeentulotukea, se ei estä kansalaisuuden saamista.
Kansalaisuushakemus maksaa 440 euroa, yleinen kielitutkinto noin 100 euroa.