Suomenmaa: Takkula vaatii selkeää maahanmuuttopolitiikkaa 29.5.2013
Euroopan parlamentin jäsen Hannu Takkula (kesk.) pitää valitettavana, että maahanmuuttokeskustelussa asioita käsitellään ikään kuin pakolaiset, turvapaikanhakijat ja muista syistä Suomeen pyrkivät olisivat samalla lähtöviivalla.
Hän pahoittelee niitä populistisia heittoja, joilla Suomessa on viime aikoina pääministeriä myöten kommentoitu maailman ongelma-alueiden ihmisten hätää.
– Suomi on eurooppalaisiin arvoihin sitoutunut sivistysmaa. Olemme ratifioineet YK:n ihmisoikeusjulistuksen ja pakolaissopimuksen. Emme voi sanoa, että henkensä hädässä pakenevien ihmisten on turha vaivautua tänne.
– Sen sijaan voimme tehokkaammin ja nopeammin seuloa turvapaikanhakijoiden joukosta perusteettomat tapaukset ja toimittaa heidät kotiin. Voimme tehostaa maahan asettuvien kotoutumista paremmalla, pakollisella suomenkielen ja yhteiskuntamme toimintatapojen opetuksella, Takkula toteaa.
Takkula muistuttaa, että pakolaisten tilanteen selvittämisestä ja kotoutumisesta aiheutuvista kustannuksista säästäminen on hyvin lyhytnäköistä.
Käyttämättä jätetyt varat menevät moninkertaisina juurettomien ihmisten ongelmien ja niiden seurausten hoitamiseen.
– Suomi ei ole enää mikään Impivaara, joka voisi elää irrallaan maailman ongelmista. Niin kauan kuin on alueita, joissa ihmisarvoinen, turvallinen elämä on mahdotonta, väki pyrkii sieltä pois keinolla millä hyvänsä, paikkaan minne hyvänsä.
– Työ, jota tehdään suomalaisen rauhanturvatoiminnan, rauhanvälityksen ja humanitäärisen avun kautta kriisialueiden hyväksi rauhoittaa pitkällä tähtäyksellä myös omia rajojamme. Pakolaiset eivät maailmasta katoa, ennen kuin heidän asiansa on hoidettu, Takkula muistuttaa.
Takkula toivoo, että maahanmuuttajista puhuttaessa muistettaisiin erottaa toisistaan pakolaiset ja muut Suomeen pyrkivät. Pakolaisten vastaanottamiseen meillä on velvollisuus, mutta muiden tulijoiden kohdalla voidaan ja täytyykin käyttää harkintaa.
– Ei ole mahdollista ratkaista yhden maan köyhyyttä sillä, että sen asukkaat muuttavat toiseen maahan, varsinkaan, jos siellä ei ole heille tarjota paikkaa yhteiskunnan täysivaltaisina, rakentavina jäseninä.
– Vastaanottavalla yhteiskunnalla on oikeus ja velvollisuus rajoittaa tulijoiden määrä sellaiseksi, että se ei vain siirrä ongelmaa lähtömaasta tulomaahan, Takkula täydentää.