Yle: Siivousalalla rikotaan muita aloja useammin tilaajavastuulakia 11.5.2013
Kymmenen vuotta siivousalalla toiminut ulkomaalaistaustainen yritys jätti tarkastamatta alihankkijansa verotiedot, työeläkevakuutusmaksut ja sen, mitä työehtosopimusta alihankkija noudattaa. Yritys kertoo myyneensä palveluksiaan tunnetuille rakennusfirmoille ja Helsingin kaupungille.
Työsuojeluviranomaiset ovat tehneet tänä vuonna 25 tarkastusta siivousalan yrityksiin, joissa on ulkomaalaisia työntekijöitä. Lähes kaikissa on laiminlyöty tilaajavastuulain määräämiä velvollisuuksia. Joka viidennessä yrityksessä laiminlyönnit ovat olleet niin vakavia, että viranomainen on antanut määräyksen laiminlyöntimaksusta tai harkitsee laiminlyöntimaksumääräystä.
Yritysten alihankkijoina on ollut sekä suomalaisia että virolaisia yrityksiä.
- Kyllä se keskiarvon yläpuolella on. Yleensä noin kymmenen prosenttia tarkastuksista päätyy laiminlyöntimaksuprosessiin ja jos siivousalalla prosentti on 25, niin se on normaalia isompi, laskee ylitarkastaja Mikko Vanninen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.
Jos siivousalan tarkastuksissa paljastuu loppuvuodenkin aikana vastaava määrä vakavia tilaajavastuulain selvitysvelvollisuuden laiminlyöntejä, se on enemmän kuin esimerkiksi rakennusalalla keskimäärin.
- Jos siivousalan yritysten prosentti pysyy tuossa 25:ssä, niin sillloin se on enemmän, toteaa Vanninen.
Laiminlyöntimaksun saanut yritys vetoaa ulkomaalaistaustaansa
Yhdelle valvontaiskun kohteena olleelle yritykselle on jo määrätty laiminlyöntimaksu. Muista ei ole tehty vielä päätöksiä.
Maksumääräyksen saanut helsinkiläisyritys on ollut toiminnassa kymmenen vuotta. Yritys oli ostanut kiinteistösiivousta alihankkijalta, muttei ollut selvittänyt lain mukaisesti sen veroasioita, työntekiijöiden eläkevakuutusmaksuja, eikä sitä, mitä työehtosoopimusta alihankkija noudattaa.
Maksumääräyksen saanut yritys perustelee laiminlyöntiä tietämättömyydellä tilaajavastuulain selvitysvelvollisuudesta, mikä yrityksen mukaan johtuu osittain yrityksen johdon ulkomaalaistaustasta. Yritys on nettisivujensa mukaan tehnyt töitä muun muassa suurille rakennusfirmoille, telakoille ja Helsingin kaupungille.
Pam: Työntekijä ei enää tiedä, kenen pitäisi maksaa palkka
Siivousalan epäselvät ketjutukset näkyvät nyt myös ammattiliiton työsuhdeasioiden neuvontapuhelimen yhteydenotoissa: ulkomaalaistaustainen, useimmiten virolainen työntekijä ei tiedä vaihtuvien alhankitaketjutusten takia, kuka hänen työnantajansa on ja kenen pitäisi maksaa palkka.
- Tämä alihankintaketjutus on tämän kevään trendi. Aikaisemmin emme ole törmänneet tähän ketjutusasiaan, kertoo aluepäällikkö Jaana Manninen Palvelualojen ammattilitto Pamista.
- Työntekijälle tulee yllätyksenä se, että työnantaja on muuttunut. Välttämättä tieto työnantajan muuttumisesta ei kulje työntekijälle asti. On epäselvyyttä siitä, kuka on työntekijän esimies työaikakirjanpidon suhteen ja kenellä on velvoite maksaa palkka, kertoo Manninen käytännön hankaluuksista.
- Ja kun asioita aletaan selvittää, niin työnantajat saattavat kiistää, että kenellä on vastuu mistäkin asiasta.
Työsuojeluviranomaisilla ei ole tilastoja, keitä ongelmallisten siivousalan alihankintaketjujen päässä on, mutta ammattiliiton mukaan tilaajina on myös julkisyhteisöjä, kuten kuntia.