Helsingin Sanomat: Helsinki alkaa etsiä kerjäläisille turvapaikkoja 29.5.2013
Helsingin kaupunginvaltuustossa nähtiin keskiviikkoiltana jokakeväinen klassikko, jonka pääosaa tähdittivät romanikerjäläiset. Jaarittelu aiheesta johti myös toimiin.
Valtuusto velvoitti virkamiehiä laatimaan esityksiä siitä, miten ulkomailta tuleville kerjäläisille voitaisiin tarjota pientä maksua vastaan paikkoja, joissa he voisivat esimerkiksi yöpyä turvallisesti ja huolehtia hygieniastaan. Kaupungin virkamiehet joutuvat töihin Thomas Wallgrenin (sd) ehdotuksen takia.
Kaikkia äänestystulos ei miellyttänyt. Esimerkiksi Arja Karhuvaara (kok) ihmetteli, että millä rahalla Helsinki rupeaa tällaista toimintaa järjestämään.
Valtuusto käsitteli kerjäläiskysymystä perussuomalaisten varavaltuutetun Belle Selene Xian valtuustoaloitteen takia. Aloitteen mukaan kerjäläisten asiaton oleskelu pitäisi kieltää. Xia myös esitti aloitteessaan, että romanikerjäläiset hankkisivat kaupungilta luvan kerjäämiseen.
Ajatus luvan pyytämisestä ärsytti useita vasemmistoliiton edustajia ja Osku Pajamäkeä (sd).
"Ensin tarvitaan lupa olla köyhä ja sitten lupa kerjätä. Hävettää", Pajamäki tuhahti.
Aloite herätti valtuustossa voimakkaan keskustelun, jossa etenkin kukkahattutätikortti oli kiivaassa käytössä.
Valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr) joutui myös rauhoittelemaan keskustelijoita useaan otteeseen.
"Minkäänlaista rasistista läppää en tule hyväksymään", Puoskari sanoi kesken keskustelun.
Kaupunginhallitus vastasi Xian aloitteeseen, ettei kerjääminen ole laitonta, joten siihen ei voi puuttua, ellei se ole järjestyslaissa tarkoitetulla tavalla häiritsevää.
Jussi Halla-aho (ps) ei tyytynyt vastaukseen vaan esitti, että kaupunki miettisi asiaa uudestaan ja ryhtyisi aktiiviseen vuoropuheluun valtion kanssa ja pyrkisi muokkaamaan lakia niin, että kerjäämiskielto saataisiin kirjattua järjestyslakiin.
Suurin osa perussuomalaisista ja kokoomuksesta kannatti Halla-ahon esitystä.
Useat vasemmistoliiton edustajat ihmettelivät, että haluaako kokoomuskin luoda kerjäläisistä etnisen rekisterin. Tämä herätti kokoomuslaisissa vastalauseryöpyn.
Halla-ahon kanssa samaa mieltä ollut Ilkka Taipale (sd) suomi valtuutettuja siitä, etteivät he edes yritä ymmärtää Halla-ahon esityksiä.
"Upseereihin, pappeihin ja Halla-ahoon pitää suhtautua ymmärtäväisesti", Taipale sanoi.