perjantai 9. lokakuuta 2015

HS: Ministeri Mäntylä rajoittaisi maahanmuuttajien tukia – "Tanskan mallista esimerkkiä"

Helsingin Sanomat: Ministeri Mäntylä rajoittaisi maahanmuuttajien tukia – "Tanskan mallista esimerkkiä" 9.10.2015

Perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä haluaa tuoda Suomeen mallia Tanskasta pyrkiessään rajoittamaan maahanmuutosta valtiolle syntyviä kustannuksia.

Mäntylä sanoi perjantaina perussuomalaisten puoluetoimiston tiedotustilaisuudessa, että hänen johdollaan asiaa valmistellaan ministeriössä ja hän aikoo saada muutokset lainsäädäntöön läpi eduskunnassa jo ensi vuoden maaliskuussa.

"Järjestelmä on kerta kaikkiaan uudistettava. Meillä ei ole varaa nykyisen kaltaiseen käytäntöön", Mäntylä sanoi.

Nyt oleskeluluvan saaneilla turvapaikanhakijoilla on oikeus samaan sosiaaliturvaan kuin kantaväestöllä.

Mäntylä haluaisi uudistusta, jolla oleskeluluvan saaneilla olisi ainakin jonkin aikaa saapumisensa jälkeen alempi sosiaaliturva ja se voitaisiin sitoa vastikkeellisuuteen, kuten esimerkiksi velvoitteeseen opiskella suomen kieltä tai hakea työpaikkaa.

Mäntylä arveli, että tällainen erityttävä käytäntö on mahdollista saada aikaan Suomessa, jos sellainen on saatu Tanskaan, joka myös on EU-maa.

Mahdolliset perustuslailliset ongelmat ovat Mäntylän mukaan tiedossa ja asiaa valmisteleva ryhmä konsultoi jatkuvasti perustuslain tuntijoiden kanssa.

Uudistetun lain piiriin tulisivat kaikki sen voimaan tulon jälkeen oleskeluluvan saavat.

Mäntylä mainitsi Tanskan mallista, että siellä on muun muassa otettu käyttöön seitsemän vuoden oleskeluajan raja. Tukitasot nousevat, kun maahanmuuttaja on ollut maassa seitsemän vuotta ja on osoittanut toimillaan olevansa valmis oleskelun jatkamiseen ja haluavansa "integroitua yhteiskuntaan".

Myöskään lapsilisää ei Tanskassa makseta heti luvan saannin jälkeen, vaan kahden vuoden jälkeen.

Mäntylä sanoi uudistusta valmistelevan työryhmän pohtivan tiiviisti sitä, mikä olisi sopiva tuen taso maahan tuleville, "mikä olisi se summa jolla pystyy elämään".

Pohjana pohdinnalle ovat Mäntylän mukaan kantaväestön vastaanottamat tuet ja avustukset, joissa on suuria eroavuuksia ryhmittäin.

Esimerkiksi eri opiskelijaryhmien etuudet ja tukitasot poikkeavat suuresti, ja tuet saattavat edellyttää vastikkeellisuutta, Mäntylä sanoi.

"Joidenkin opiskelijoiden tuet saattavat edellyttää opintolainan ottamista."

Tanskan mallia ei tarvitse Mäntylän mukaan kopioida kokonaan, vaan siitä voidaan ottaa soveltuvia osia.

"Tanska on selvästi onnistunut toimissaan. He ovat pystyneet rajoittamaan maahanmuuttoa selvästi."

Mäntylä sanoo nykyisen järjestelmän ongelman olevan hajanaisuuden. Tukia tulee monista lähteistä. Tavoitteena on saada oleskeluluvan saaneiden tukiasiat keskitetysti sosiaali- ja terveysministeriön valvontaan, jolloin kustannuksia pystytään seuraamaan.