perjantai 9. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Jussi Halla-aho turvapaikanhakijoista: ”Meillä on pian kadulla paljon pettynyttä ja turhautunutta porukkaa”

Ilta-Sanomat: Jussi Halla-aho turvapaikanhakijoista: ”Meillä on pian kadulla paljon pettynyttä ja turhautunutta porukkaa” 9.10.2015
Uusi Suomi: Jussi Halla-aho haluaa ”ketjureaktion” Schengen-alueelle – onko se jo alkamassa?

Euroedustaja Jussi Halla-aholla (ps) ei ollut kovin kaunista sanottavaa Suomen maahanmuuttopolitiikasta, kun hän puhui puolueensa tilaisuudessa Helsingissä tänään.

Jussi Halla-ahon mielestä Suomen osalta ei voida puhua pakolaiskriisistä.

– Irakilaiset ja somalialaiset tulevat tänne paremman elämän toivossa. Motiivissa ei sinänsä ole mitään väärää, mutta Suomella ei ole varaa tällaiseen siirtolaisuuteen, Halla-aho sanoi.

Hän myös arvosteli rajusti julkisuudessa esiintyneitä optimistisia arvioita siitä, miten edullinen vaikutus tulijoilla on Suomen kansantaloudelle.

– Suomella on 25 vuoden kokemus irakilaisista ja somaleista. Nämä ovat kaksi heikoimmin integroitua maahanmuuttajaryhmää, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa mikään ei puhu sen puolesta, että tilanne voisi parantua taloudellisen taantuman aikana, kun maahantulijoita on entistä enemmän.

Riittääkö kaikille töitä?

Sillä, saako turvapaikanhakija työluvan heti tai esimerkiksi kolmen tai kuuden kuukauden jälkeen ei Halla-ahon mukaan ole paljon merkitystä.

– Ei ongelma ole siinä, että tulijat eivät saisi tehdä töitä vaan siinä, että heille ei ole töitä. Kansalaisten on yhä vaikeampaa hyväksyä saavutettujen etujen leikkauksia, palvelujen alasajoa, kohoavia maksuja, jos kaikki julkisen talouden saneeraamisesta saatavat hyödyt uppoavat maahanmuuttajien elättämiseen, Halla-aho väitti.

Halla-ahon mukaan turvapaikanhakijoiden unelmat voivat törmätä epämieluisaan todellisuuteen.

– Meille tulee nuoria miehiä, jotka ovat lukeneet internetistä, että täältä saa ilmaisen asunnon pääministeriltä ja hyvin palkatun leppoisan työn. Tänne päästyään he löytävät itsensä täyteen ahdetusta vastaanottokeskuksesta tai jopa teltasta. Meillä on pian kadulla paljon pettynyttä ja turhautunutta porukkaa, Halla-aho päätti.

_____________________________________

Uusi Suomi: Jussi Halla-aho haluaa ”ketjureaktion” Schengen-alueelle – onko se jo alkamassa?

Perussuomalainen europarlamentaarikko ja puolueensa maahanmuuttopolitiikan ideologi Jussi Halla-aho esitti tiedotustilaisuudessa perjantaina oman näkemyksensä Schengen-sopimuksesta ja länsirajan sulkemisesta.

Halla-aho myönsi, että rajalle Ruotsista tulevat ihmiset voivat jättää turvapaikkahakemuksen ja Suomen pitää ne käsitellä. Nämä hakemukset voitaisiin kuitenkin Halla-ahon mukaan käsitellä pikavauhtia, koska ”tulijoilla on ollut tosiasiallinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa jo useasta turvallisesta läpikulkumaasta”.

– Ja koska nämä maat ovat rikkoneet velvoitettaan rekisteröidä alueelleen laittomasti tulleet henkilöt, hakemukset voitaisiin ilmeisen perusteettomina hylätä hyvin lyhyen kaavan mukaan, Halla-aho uskoo.

Halla-aho arvioi, että Ruotsi joutuisi näin ollen todennäköisesti ottamaan rajatarkastukset ja käännytykset käyttöön omalla etelärajallaan.

– Tällainen ketjureaktio lopettaisi turvapaikkashoppailun Schengen-alueen sisällä, Halla-aho sanoi aamupäivän tilaisuudessa.

Ruotsi tosin on jo tiukentanut ulkomaalais- ja rajavalvontaansa Suomen oltua länsinaapuriin yhteydessä sekä viranomais- että ministeriteitse. Maahanmuuttovirasto on arvioinut, että tämä voi vähentää Suomeen Tornion kautta tulevien turvapaikanhakijoiden määrää merkittävästikin. Hakijamäärät ovatkin tämän viikon olleet laskussa Torniossa. Varsinaisia rajatarkastuksia Ruotsi tai Suomi eivät kuitenkaan ole palauttaneet käyttöön.

Halla-aho nosti esiin myös Belgian ja Hollannin maahanmuuttoviranomaisten toimet syyskuun alussa. Nämä tiukensivat tuolloin irakilaisiin turvapaikanhakijoihin liittyviä ehtojaan, minkä belgialaisviranomaiset ovat arvelleet johtaneen irakilaisten hakijoiden määrän kasvuun Suomessa.

– Ei liene sattumaa, että juuri syyskuussa irakilaisten määrä Suomessa räjähti jälleen uudelle tasolle, Halla-aho tukee.

Hän viittasi myös sosiaalisen median ohjesivustoihin turvapaikanhakijoille.

– Sellainen linjaus – siis sisäministeri [Petteri] Orpon (kok.) linjaus – että turvapaikanhakijoiden motiivien kyseenalaistaminen olisi rasismia, on tällaisessa tilanteessa äärimmäisen naiivi ja Suomen kannalta vahingollinen, Halla-aho arvosteli.

Hän oli tyytyväinen hallituksen tiukentuneeseen maahanmuuttolinjaan, joka hänen mukaansa on ”kuin suoraan perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta”. Hyvä kysymys Halla-ahon mukaan kuitenkin on, miksi näihin toimiin ei ryhdytty jo keväällä, jolloin pakolais- ja siirtolaiskriisistä oli nähtävissä ennusmerkkejä.