Uusi Suomi: Turvapaikanhakijat: Tämä pinkka laskuja vain kasvaa – ”Eihän niitä kukaan maksa” 13.10.2015
Paperittomien klinikan toiminnan suunnittelussa mukana ollut lääkäri Pekka Tuomola on huolissaan paperittomien ihmisten määrän kasvusta Suomessa. Vapaaehtoisten lääkärien voimin paperittomia hoitava paperittomien klinikka on Tuomolan mukaan jo nyt ”äärirajoilla”.
– Me olemme sillä lailla aika äärirajoilla, että tällä hetkellä vielä pystytään [hoitamaan tarvittavat potilaat], mutta jos tämä lisääntyy kovasti niin kyllähän siinä sitten tulee ongelmia, Tuomola kertoo Uudelle Suomelle.
Ilta-Sanomat kertoo, että laittomien pakolaisten määrä Suomessa voi tänä vuonna kasvaa jo 10 000:een.
Tuomola ei vielä ole huomannut kävijöiden määrän lisääntymistä paperittomien klinikalla. Hän kuitenkin arvioi, että ”on hyvin todennäköistä, että määrä kasvaa huomattavasti” parissa vuodessa.
– Kun katsoo tätä turvapaikanhakuprosessia niin sen myötä paperittomien määrä ilmeisesti tulee lisääntymään, koska osa niistä, jotka eivät saa turvapaikkaa, jää Suomeen, Tuomola sanoo.
Tuomolan mukaan paperittomien klinikka ei pysty kuitenkaan mitenkään varautumaan potilaiden määrän kasvamiseen.
– Paperittomien määrä tulee joka tapauksessa lisääntymään. Kyllähän se sitten välttämättä heijastuu myös meidän klinikalla, olettaisin, Tuomola kertoo.
Hän pitää tilannetta ”todella huolestuttavana”. Tuomola laskee, että jos Suomeen tulee tänä vuonna noin 20 000 turvapaikanhakijaa, noin puolet eli 10 000 saisi kielteisen päätöksen.
–Osa heistä varmasti jää Suomeen, eivät poistu. Näin paperittomien määrä lisääntyy. Nyt arvioidaan, että Suomessa olisi 1500-2000 paperitonta, mutta parin vuoden päästä on moninkertainen määrä, Tuomola sanoo.
Turvapaikanhakijat saavat hoitoa julkisesta terveydenhuollosta, mutta jos hakijalle on tehty kielteinen turvapaikkapäätös, hänestä tulee paperiton eli laiton pakolainen. Silloin hän saa hoitoa julkisesta terveyskeskuksesta ainoastaan hätätapauksessa, kuten sydänkohtaukseen tai synnytykseen.
–Jos tauteja jää hoitamatta, se johtaa aikaa myöten kiireellisiin tapauksiin. Kiireellisten tapausten hoito on aina kallista. Ei tämä taloudellisestikaan ole mikään hyvä ratkaisu Suomelle, Tuomola sanoo.
”Klinikalla pinkka laskuja – eihän niitä kukaan maksa”
Tuomola kertoo yhden hänen potilaansa saaneen terveyskeskuksesta hoitoa vakavaan ihotulehdukseen, mistä kirjoitettiin hänelle 5000 euron lasku.
– Kun nämä meidän potilaat sanovat usein osoitteekseen tämän meidän klinikan osoitteen, meillä on siellä melkein puolen metrin pinkka laskuja, varmaan kymmenien tuhansien eurojen edestä. Eihän niitä kukaan maksa.
Tuomolan mielestä viime hallituksen kaatama lakiesitys paperittomien terveydenhuollosta olisi ollut hyvä.
Vapaaehtoisia klinikoita on Helsingissä, Joensuussa, Turussa ja Oulussa.
Poliisi kertoi Ilta-Sanomille tänään, että laittomasti maassa oleskelevilla ulkomaalaisilla on suuri riski syrjäytyä.
– Heillä on iso riski ajautua tekemään rikoksia ja toisaalta joutua rikollisten hyväksikäyttämiksi, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta sanoi Ilta-Sanomille.
Paperittomien elämää läheltä seuranneen Tuomolan mielestä tämä on ”vakavasti otettava huoli”.
– Paperittomilla menee niin kauan hyvin kun he eivät joudu poliisin kanssa tekemisiin tai terveydentila ei heikkene. He tekevät hyvin pienellä palkalla, heillä ei ole mitään oikeuksia mihinkään. Jos ei ole töitä, niin rikollisuus on yksi uravalinta. Suurin osa näistä on kielitaidottomia, eivätkä pysty integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja syrjäytyvät senkin takia, hän kertoo.
Monet laittomasti maassa olevat tekevät Tuomolan mukaan töitä pimeästi muutaman euron tuntipalkalla ilman vapaapäiviä.
Hänen mukaansa paperittoman tilanne pohjoismaissa on vielä vaikeampi kuin Etelä-Euroopassa.
–Esimerkiksi Etelä-Euroopassa paperittomien lapset voivat käydä koulussa ja heillä on kuitenkin huomattavasti enemmän oikeuksia.