maanantai 8. helmikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Kouvolalainen lääkäri Ashraf varoittaa Suomea lepsuudesta turvapaikanhakijoiden suhteen: ”Puhuminen ei riitä”

Ilta-Sanomat: Kouvolalainen lääkäri Ashraf varoittaa Suomea lepsuudesta turvapaikanhakijoiden suhteen: ”Puhuminen ei riitä” 8.2.2016

Egyptiläinen erikoislääkäri Ashraf Benyamin muutti 20 vuotta sitten Kairosta Kouvolaan. Nyt hän pelkää synnyinmaansa negatiivisten ilmiöiden tekevän tuloaan Suomeenkin – ja uskoo tietävänsä asiaan ratkaisun.

Egyptiläissyntyisen Ashraf Benyaminin suomalainen vaimo ja kotona asuva tytär eivät ole viime syksyn jälkeen liikkuneet iltaisin yhtä vapaasti kuin ennen. Perhe on huolissaan mediassa kerrotuista ahdistelutapauksista, joihin jotkut Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista ovat syyllistyneet.

Huolen syynä eivät ole ennakkoluulot ja tietämättömyys: 47-vuotias Benyamin tuntee Lähi-idän maiden kulttuuria hyvin, ja pari asui aikoinaan Kairossa kolmen vuoden ajan. Myös talvella mediailmiöksi noussut taharrush gamae, joukolla tehtävä seksuaalinen ahdistelu, on Benyaminille tuttu käsite.

Benyaminin mukaan ilmiöstä on nähty merkkejä Suomessakin. Hän on huolissaan siitä, mitä tapahtuu, kun kesä tulee ja naisten pukeutuminen kevenee.

– Puhuminen ei riitä. Toivoisin, että viranomaiset kuuntelevat ennen kuin on liian myöhäistä, hän painottaa.

Benyamin on kertonut näkemyksistään aiemmin Kouvolan Sanomille.

”Voin vakuuttaa, että ilmiö loppuu kokonaan”

Valistuksen sijaan Benyamin ottaisi tiukan linjan ja karkottaisi kaikki raiskauksista ja muista seksuaalirikoksista tuomitut ulkomaalaiset. Hän uskoo, että sana leviäisi ja ahdistelu vähenisi jo muutaman karkotuksen jälkeen.

– Jos saadaan kymmenen tapausta, voin vakuuttaa, että ilmiö loppuu kokonaan, hän väittää.

Benyamin on vapaa-ajallaan keskustellut monien Kouvolaan tulleiden turvapaikanhakijoiden kanssa.

– Osa heistä on hyviä ihmisiä, jotka haluavat noudattaa tämän maan lakia ja tapoja. Mutta hekin ovat samaa mieltä siitä, että rikollisia on syytä rangaista kovalla kädellä. Rikolliset tahraavat kaikkien Lähi-idästä tulleiden mainetta.

Benyamin arvelee, että seksuaalisen ahdistelun yleisyys hänen synnyinmaassaan johtuu naisten asemasta, joka on heikompi kuin Suomessa.

– Sitä ei voi vähätellä eikä kiistää. Siitä varmaan on vuosien varrella kehittynyt tämä negatiivinen käyttäytymiskulttuuri, joka näkyy siellä päivittäin, hän pohtii.

– Sanotaan, että suomalaisetkin raiskaavat. Mutta onko se oikea vastaus, että otetaan vielä lisää raiskaajia ulkomailta?

”Sopimuksia voi purkaa”

Rikoksista tuomitun karkottaminen ei ole vain Suomen viranomaisten käsissä, vaan sitä säätelevät myös kansainväliset sopimukset. Ihmistä ei esimerkiksi voi karkottaa sellaiseen maahan, jossa hänen turvallisuutensa voi olla vaarassa. Sitä on Benyaminin mielestä vaikea ymmärtää.

– Uskon siihen, että kansainvälisiä sopimuksia voi aina purkaa, jos ne uhkaavat oman maan turvallisuutta. Sopimus ei ole mikään Jumalan sana, vaan niitä voidaan muuttaa tilanteen mukaan, Benyamin kommentoi.

Benyaminilla on tiukka asenne myös turvapaikkajärjestelmää kohtaan. Hän sulkisi rajat viisumittomilta tai usean turvallisen maan läpi tulleita hakijoilta ja ottaisi sen sijaan lisää pakolaisia kiintiöiden avulla.

– Ne, jotka ovat todella hädässä, ovat jääneet surkeisiin oloihin pakolaisleireille. Heillä ei ole rahaa maksaa salakuljettajille eikä voimia lähteä monen maan läpi, Benyamin uskoo.

Suomalaisten asenteet koventuneet

Ashraf Benyamin muutti Kouvolaan vuonna 1996 yhdessä suomalaisen vaimonsa kanssa. Nuoren lääkärimiehen oli aluksi vaikea löytää harjoittelupaikkaa, mutta suomalaisten lääkärinoikeuksien myötä heltisi työpaikkakin. Benyamin alkoi pitää itseään ensin egyptiläis-suomalaisena, sitten suomalais-egyptiläisenä.

Nykyään Benyamin työskentelee ylilääkärinä Pohjois-Kymen sairaalan naistentautien poliklinikalla ja pitää yksityistä vastaanottoa. Hän ei itse ole joutunut rasismin kohteeksi, mutta maahanmuuttajiin kohdistuvien asenteiden koveneminen on näkynyt ja kuulunut niin kaduilla, kaupoissa kuin sanomalehdissäkin.

Benyamin on huolissaan siitä, että jos suomalainen yhteiskunta hyljeksii maahanmuuttajia, he eristäytyvät omiin oloihinsa. Silloin maahanmuuttajat voivat olla helppoa riistaa jopa terroristijärjestöjen värvääjille.

– Nuoret miehet ovat kertoneet minulle, että suomalaiset vihaavat heitä eivätkä he enää uskalla lähteä pois vastaanottokeskuksesta. Ei sekään ole missään nimessä hyvä, Benyamin miettii.

Hän itse sai hiljattain työtarjouksen ulkomailta. Perhe on miettinyt muuttoa vakavissaan.

– Lähdimme Kairosta Suomeen, koska vaimoni ei sopeutunut Egyptin kulttuuriin. Nyt sama kulttuuri on tulossa tänne Suomeen, Benyamin kärjistää.