torstai 10. tammikuuta 2019

Iltalehti: Leikkasi pään irti ja poseerasi sen kanssa videolla - irakilaissotilaalle ehdollinen tuomio Helsingissä, selitti teon olleen ”normaali tapa”

Iltalehti: Leikkasi pään irti ja poseerasi sen kanssa videolla - irakilaissotilaalle ehdollinen tuomio Helsingissä, selitti teon olleen ”normaali tapa” 10.1.2019

Entinen Irakin armeijan viestikorpraali myönsi teot rintamalla, mutta kiisti sotarikoksen.

Torstaina antamallaan tuomiolla Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 41-vuotiaan irakilaismiehen puolentoista vuoden vankeusrangaistukseen. Rangaistus on ehdollinen, koska miestä ei ole aiemmin tuomittu rikoksesta vankeuteen.

Sotarikokseksi katsottu teko tapahtui Irakissa Karman kaupungissa vuoden 2015 maaliskuun alussa.

Irakin armeija taisteli kaupungissa Isis-terrorijärjestöä vastaan. Armeija oli voitokas. Isis-taistelijoita kuoli.

Ennen voittoa Isis oli kuitenkin ottanut neljä Irakin armeijan sotilasta vangiksi. Isis teloitti vankinsa katkaisemalla näiden päät.

Vainaja oli henkilöitävissä

Pitkään armeijassa palvellut ja myöhemmin Suomeen päätynyt viestijoukkojen korpraali sattui näkemään päättömät ruumiit.

Taistelun jälkeen korpraali päätyi erään Isis-miehen ruumiin luokse. Hän leikkasi maassa maanneelta ruumiilta pään irti. Tämän jälkeen korpraali roikotti päätä kädessään näyttäen itse samalla voitonmerkkiä.

Joku toinen henkilö otti tapahtumasta videon. Tuo video päätyi korpraalin henkilökohtaiselle Facebook-tilille. Vainaja oli videolta tunnistettavissa.

Samalle Facebook-tilille korpraali latasi myös kuvia ja videoita itsestään voitonmerkkiä näyttämässä palavien Isis-taistelijoiden ruumiin ääressä.

Kyseinen materiaali ehti olla toista viikkoa korpraalin Facebook-sivulla. Videota ja kuvia pääsi katsomaan toista sataa hänen Facebook-kaveriaan.

Tykkäyksiä sateli

Videot keräsivät runsaasti tykkäyksiä, ja korpraali itse sai kannustuksia.

Miehen oman kertoman mukaan armeija ei kuitenkaan videoista tykännyt. Hän joutui eroamaan palveluksesta.

Suomessa sama mies sai syytteen sotarikoksesta. Suomen tasavallan ratifioiman Rooman perussäännön 8. artiklan mukaan ulkomainen sotarikos voidaan tuomita Suomessa Suomen lakien mukaan.

Käsittelypaikaksi valikoitui Helsingin käräjäoikeus.

Oikeudessa nykyään 41-vuotias entinen sotilas kiisti rikoksen, mutta myönsi sinänsä rintamalla tapahtuneet teot.

Vainaja oli ”terroristi”

Syytetty kiisti, että olisi ladannut materiaalin itse Facebookiin. Hänen mukaansa joku muu oli julkaisun tehnyt. Rintamalla ei syytetyn mukaan edes saanut olla älypuhelimia.

Tilanteessa syytetty kertoi toimineensa tunnekuohun vallassa. Isis-terroristit olivat katkaisseet neljän hänen tuttavansa kaulan.

Mies, jonka ruumilta hän katkaisi pään, oli ollut yksi Isis-terroristeista.

Syytetty myös lisäsi, että vihollisen pään leikkaus oli sodassa normaalia. Se oli Irakissa yleinen tapa ja osoitus sankaruudesta.

Palavista ruumiista syytetty totesi, ettei ollut tehnyt näille mitään. Isis-terroristit olivat kuolleet pommituksessa.

Voidaan tuomita Suomessa

Käräjäoikeus katsoo, ettei syytetyn kertomus siitä, että joku muu olisi ladannut videot Facebookiin hänen tililleen voi pitää paikkaansa.

Tunnetusti sometilit ovat henkilökohtaisia ja salasanan takana. Oikeuden kuuleman asiantuntijatodistajan mukaan Irakin armeija ei virallisesti tällaista materiaalia levittänyt sosiaaliseen mediaan.

Oikeus toteaa, että syytetty on ladannut kuvat ja videot itse, tai niin on tehnyt hänen tietensä joku hänen ystävistään.

Kentällä tapahtuneet teot eli vainajan pään katkaisu ja ruumiin häpäisy ovat sotarikoksia - eivät puolustuksen väittämällä tavalla lieviä sotarikoksia, joilla ei ole Suomessa syyteoikeutta. Teot voidaan tuomita Suomessa.

”Halventaa ihmisarvoa”

Tuntemattomien ruumiiden polttaminen halventaa niin ikään osaltaan kuolleen ihmisen ihmisarvoa.

Oikeus katsoi, etteivät teot siten ole vähäisiä, vaan sotarikoksena tuomittavia.

41-vuotias mies sai puolentoista vuoden vankeusrangaistuksen. Ensikertalaisuuden vuoksi rangaistus on ehdollista vankeutta.

Tuore tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi vielä valittaa.