keskiviikko 16. tammikuuta 2019

MTV: Mikä on seksuaalirikosten ja turvapaikkapolitiikan kytkös, Matti Vanhanen ja Tytti Tuppurainen? "Juurisyyt ovat syvemmällä ihmisen käyttäytymisessä"

MTV: Mikä on seksuaalirikosten ja turvapaikkapolitiikan kytkös, Matti Vanhanen ja Tytti Tuppurainen? "Juurisyyt ovat syvemmällä ihmisen käyttäytymisessä" 16.1.2019
MTV: Kiintiöpakolaisena Suomeen saapunut Eva Tawasoli on huolissaan tulijoiden seksuaalikasvatuksesta: "Afganistanissa naisen katsotaan itse aiheuttaneen raiskatuksi tuleminen, jos hän on käytöksellään kiihottanut miestä"

Oulussa ja Helsingissä lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat kuohuttaneet suomalaisia. Kansanedustajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Tytti Tuppurainen (sd.) vierailivat aamun Huomenta Suomessa keskustelemassa turvapaikkapolitiikan kipupisteistä.

Tuppuraisen mukaan "on vaikea sanoa", ovatko tuoreet rikostapaukset suoraan turvapaikkapolitiikan seurausta.

Vanhasen mukaan teot liittyvät turvapaikkapolitiikkaan siltä osin, että ulkomaalaisten osuus tekijöistä on suhteessa suurempi kuin heidän osuutensa väestöstä.

– Kun mennään juurisyihin, pitäisi katsoa myös sitä 80 prosenttia, missä tekijänä on ihan kantasuomalainen. Juurisyyt ovat syvemmällä ihmisen käyttäytymisessä, ja minusta pitää puuttua molempiin, Vanhanen sanoo.

Tuppuraisen mukaan monelta turvapaikanhakijalta puuttuu perheen ja yhteisön tuoma sosiaalinen kontrolli.

– Se on omiaan lisäämään erilaisia ongelmia, levottumuutta ja mahdollisesti näitä rikoksia, Tuppurainen arvioi.

– Yksinäiset nuoret miehet ovat valitettavasti mahdollisesti myös turvallisuusongelma silloin, kun asiat menevät huonoon suuntaan, Tuppurainen kommentoi.

"Turvapaikkahakemus täytyy aina tutkia"
Kansanedustajat korostavat, että turvapaikkaprosessin pitää olla nopea.

– Kun turvapaikkaa hakee, turvapaikkahakemus täytyy aina tutkia. Se on yksilön oikeus, Tuppurainen paaluttaa.

– Tutkintaprosessien pitää olla sujuvia, nopeita, ja silloin kun edellytykset eivät täyty, henkilö pitää voida käännyttää nopeasti, ennen kuin pääsee syntymään sosiaalisia ongelmia täällä kohdemaassa, Tuppurainen sanoo.