lauantai 12. tammikuuta 2019

HS: Yhdeksän puolue­johtajaa vastaa HS:lle, mitä tulisi tehdä, jotta seksuaali­rikokset saadaan kitkettyä Suomesta: tiukennuksia lakeihin ja lisää rahaa ennalta­ehkäisyyn

Helsingin Sanomat: Yhdeksän puolue­johtajaa vastaa HS:lle, mitä tulisi tehdä, jotta seksuaali­rikokset saadaan kitkettyä Suomesta: tiukennuksia lakeihin ja lisää rahaa ennalta­ehkäisyyn 12.1.2019

PUOLUEJOHTAJAT esittävät Helsingin Sanomien haastattelussa seksuaalirikoslakien uudistamista, kotouttamissääntöjen selkeyttämistä ja monia muita toimia, jotta seksuaalirikoksien määrä saada vähennettyä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) olivat lauantai-iltana tapaamassa Oulun kaupungin johtoa. Pääministeri Sipilän mukaan he keskustelivat siitä, miten valtio voisi olla kaupungin tukena.

Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ovat keskustelleet lisäavun antamisesta Oululle. Orpo lupaa tarvittavat määrärahat Oulun kriisiapuun. Vielä ei ole tiedossa millaista ja kuinka paljon apua annetaan.

NÄMÄ AJATUKSET kävivät ilmi, kun Helsingin Sanomat kysyi suurimpien eduskuntaryhmien johtajilta, mitä he ajattelevat ulkomaalaisten tekemistä seksuaalirikoksista ja miten ne voitaisiin estää.

Oulun poliisilaitos tiedotti perjantaina tutkivansa neljää uutta epäiltyä seksuaalirikosta, joiden uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä.

LUE MYÖS: Voiko seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottaa? Miksi irakilaiset korostuvat rikostilastossa? HS kokosi vastauksia kysymyksiin, joita Oulun tapahtumat herättävät

HS KYSYI puoluejohtajilta seuraavat kysymykset:

1. Ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksiin epäillyistä oli lähes 24 prosenttia ja raiskauksiin epäillyistä noin 29 prosenttia vuonna 2017. Ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä oli tuolloin 4,5 prosenttia. Mitä ajattelette tästä?

2. Mitä asialle pitäisi tehdä?

3. Mitä sanoisitte oululaisille?

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä

1. ”Jokainen tapaus on liikaa. Niitä ei voi mitenkään puolustella tai ymmärtää. Ylipäätään alaikäisiin kohdistuvat seksuaali­rikokset ovat laaja ongelma Suomessa. Kolmen viime vuoden aikana niitä ilmoitettiin poliisille noin 5 600.”

2. ”Sisäministeriössä alkoi joulukuussa selvitys ulkomaalaisten rikollisuuden torjumisesta. Annan tälle työlle kaiken tukeni. Kotoutumisessa on kiinnitettävä enemmän huomiota suomalaisen yhteiskunnan perusarvoihin ja siihen, että niitä pitää pystyä täällä kunnioittamaan. Myös laajempaan seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn on kiinnitettävä huomiota. Olemme kaikki vastuussa tekojen ennalta ehkäisemisessä.”

3. ”Toivon oululaisilta vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden ja viranomaisten kesken. Ketään ei saa jättää yksin. Tarvitsemme vahvaa myötäelämistä myös näiden esitutkinnassa olevien ja epäiltyjen rikosten uhreille ja heidän perheilleen.”

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo

1. ”Joka ikinen seksuaalirikos on yksiselitteisen tuomittava. On myös yksiselitteisen selvää, että kun on tullut Suomeen asumaan, on elettävä Suomen lakien ja arvojen mukaan. En myöskään hyväksy sitä, että näitä vastenmielisiä rikoksia käytetään aseena vihan lietsontaan täysin syyttömiä Suomessa asuvia vastaan, koska he ovat eri syntyperää tai heillä on eri ihonväri.”

2. ”On tehtävä vielä enemmän vastaavien tapahtumien estämiseksi. On vahvistettava nopeasti viranomaisten välistä tiedonkulkua ja yhteistyötä sekä luotava nuorille mahdollisimman matalan kynnyksen tapoja ottaa yhteyttä ja saada apua. Kokoomus esittää lakien tiukentamista ulkomaalaisiin liittyvän rikollisuuden estämiseksi ja edellyttää lakien pikaista käsittelyä.”

3. ”Oulun epäillyt rikokset järkyttävät ja suututtavat. Olen keskustellut pääministerin kanssa hallituksen lisätoimenpiteistä oululaisten tukemiseksi ja tämän järkyttävän ilmiön pysäyttämiseksi. Valtiovarainministerinä huolehdin, että tarvittavat resurssit löytyvät.”

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin

1. ”Tämä on kauhea ilmiö, jonka pitää herättää kaikki puolueet ja raiskausten estämiseksi pitää tehdä paljon nykyistä enemmän.”

2. ”Turvallisuudesta vastaavien viranomaisten resursseja pitää vahvistaa ja raiskauslainsäädäntöä uudistaa muun muassa niin, että vähimmäisrangaistuksia nostetaan etenkin lapsiin kohdistuvissa rikoksissa. Tulevan vaalikauden alussa on valmisteltava parlamentaarinen ohjelma poliisien määrän johdonmukaiseksi lisäämiseksi.”

3. ”Oulun teot ovat järkyttäviä ja vastenmielisiä. Ouluun pitää suunnata kaikki mahdollinen kriisiapu nyt.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho

1. ”Ei tässä ole mitään ihmeellistä. Tämä sama on toistunut kaikissa Länsi-Euroopan maissa, joihin on tullut paljon ihmisiä takapajuisista islamilaisista maista, varsinkin kun tulijoiden joukossa korostuu nuoret miehet. Naisen asema on hyvin erilainen näissä maissa ja lapsiavioliitot yleisiä. Suhtautuminen alaikäisiin tyttöihin on yksinkertaisesti erilainen kuin meillä.”

2. ”Humanitaarinen maahanmuutto pitää saada niin matalaksi kuin mahdollista. Perusuomalaiset haluaa lopettaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan, koska se on vahingollista yhteiskunnalla eikä ole ratkaisu pakolaisuuteen.”

3. ”Nämä tapahtumat johtuvat poliittisista ratkaisuista. Ongelma ei ole luonnonvoima, vaan se voidaan myös lopettaa poliittisin ratkaisuin.”

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho

1. ”Ulkomaa­laisten yliedustus rikos­tilastoissa osoittaa, että maahan­muutto on turvalli­suus­kysy­mys. Sinisten linja on selkeä: kotoudu tai kotiudu. Meidän aloitteestamme tämä hallitus onkin tehnyt maahanmuuttoon lukuisia tiukennuksia, ja samalla linjalla on jatkettava myös tulevaisuudessa.”

2. ”Kovemmat rangaistukset, hallitumpi maahanmuutto, palautukset pikavauhtia, ulkomaalaisvalvonnan tehostaminen ja kunnon resurssit poliisille. Koko turvapaikkaprosessi pitää siirtää EU:n ulkopuolelle, jotta maahanmuutto saadaan pysyvästi hallintaan.”

3. ”Kenenkään ei pitäisi kohdata sellaista, mitä Oulussa on tapahtunut. Siniset on vaatinut koolle hallituksen kokousta aiheesta. Suomalaiset eivät hermostu helposti, mutta nyt on kansakunnan kuppi nurin. Tätä ei voi sietää.”

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Pekka Haavisto

1. ”Nämä luvut kertovat, että jotain on mennyt pieleen maahan­muuttajien laillisuus­kasvatuksessa, jonka pitäisi alkaa vastaanottokeskuksissa.”

2. ”Maahanmuuttaja pitäisi saada töihin ensimmäisenä päivänä kun hän tulee Suomeen. Epämääräiset jaksot lupaprosessissa ja sijoituksessa ruokkivat juurettomuutta ja tekemättömyyttä, joka voi poikia kaikkea negatiivista.”

3. ”Nyt on Oulussa sellainen tilanne, ettei meidän poliitikkojen pidä puhua oululaisten päiden yli. Siellä on jo tietysti paljon jo tehty, mutta nyt pitäisi kuunnella oululaisia.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson

1. ”Seksuaali­rikosten ennalta­ehkäi­semistä täytyy resursoida merkittävästi nykyistä enemmän. Tällä hetkellä kestämätön määrä ilmoitettuja rikoksia jää selvittämättä ja iso määrä seksuaalirikoksia kokonaan ilmoittamatta ja tilastoimatta.”

2. ”Meidän on kyettävä suojelemaan lapsiamme panostamalla nykyistä enemmän seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn ja tapahtuneiden rikosten selvittämiseen. Nuoriso-, sivistys- ja sosiaalitoimen sekä poliisin yhteistyöhön on panostettava, samoin kun nuorten, vanhempien ja nuorten parissa työskentelevien tietoon siitä, miten suojautua verkossa. Oulun kaltaiset kammottavat teot eivät saa johtaa vihanlietsontaan tai lisääntyvään rasismiin.”

3. ”Tämänkaltaiset karmivat rikokset huojuttavat koko yhteisön turvallisuudentunnetta. Tällaisella hetkellä jokainen meistä kysyy, miten voimme varmistaa, että nyt tapahtuneen kaltaiset rikokset eivät toistu. On tärkeää, että emme anna pelon ja epäluulon korvata välittämistä.”

Rkp:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson

1. ”Meidän pitää nyt kysyä, olemmeko epäonnis­tuneet kotout­tamissa ja onko niin, ettei Suomeen muuttaneille ole kerrottu riittävästi siitä, että Suomessa kaikki ovat samanarvoisia. Sellainen näkemys on täysin tuomittava, että naisille tai lapsille voi tehdä mitä vain.”

2. ”Ylipäätään kotouttamisasiaa on nostettava entisestä enemmän esille ja käytävä läpi, mikä ensitieto Suomesta turvapaikanhakijoilla annetaan. Nämä prosessit on käytävä hyvin tarkasti läpi, jotta kukaan ei jäisi roikkumaan hyvin kauaksi aikaa niin, ettei hän ole osallinen mihinkään. Myös seksuaalirikoslakiin pitää saada kokonaisuudistus, jotta se ottaisi paremmin huomioon esimerkiksi netin avulla tehtävät seksuaalirikokset.”

3. ”Itse olen kahden tyttären äiti ja ymmärrän erittäin hyvin, että Oulussa ollaan varpaillaan ja syvästi järkyttyneitä. Syvä myötätuntoni uhreille ja heidän omaisilleen ja kaikille oululaisille.”

Kristillisten puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah

1. ”Syitä voi olla monia, mutta on uskallettava myös sanoa, että osassa rikoksista taustalla on kulttuurin ja uskonnon värittämä vääristynyt naiskuva, jossa naisen ”kunnia” on isänsä, veljensä tai puolisonsa kontrollin alla ja toisuskoisella naisella tätä suojaa ei ajatella olevan.”

2. ”Turvapaikkaprosessia on tehostettava ja tehtävä heti selväksi, että rikoksiin syyllistymisestä on vaikutuksia prosessiin ja karkotusprosessia on nopeutettava.”

3. ”Näiden järkyttävien rikosten selvittämisessä ja rikollisten vastuuseen saattamisessa sekä uhrien ja heidän läheistensä tukemisessa tarvitaan koko yhteisön tuki. Lasten ja nuorten kasvurauha ja koskemattomuus on yhdessä taattava.”