tiistai 8. tammikuuta 2019

Iltalehti: Maahanmuuttajat säikähtivät vihaa Oulussa - suosittu ajanviettopaikka tyhjeni: ”Nuoret miehet eivät uskalla käydä baareissa”

Iltalehti: Maahanmuuttajat säikähtivät vihaa Oulussa - suosittu ajanviettopaikka tyhjeni: ”Nuoret miehet eivät uskalla käydä baareissa” 8.1.2019

Pelko oman turvallisuuden puolesta sai monet maahanmuuttajat häipymään suositulta ajanviettopaikalta Oulun keskustan ostoskeskus Valkeasta sen jälkeen kun lapsiin kohdistunut seksuaalirikosvyyhti tuli julkisuuteen. Näin kertovat sekä rikoskokonaisuutta tutkiva rikosylikomisario Markus Kiiskinen että maahanmuuttajien kanssa työskentelevä Priyanka Sood Oulun kaupungilta. Tapauksen epäillyt ovat pääosin 20-30-vuotiaita miehiä. Joukossa on useita kansallisuuksia.

– Sellaista tuossa olen kuullut joku aika sitten joulukuussa, että Valkean kesäkadulla on ollut havaintoa, että heidän läsnäolonsa olisi vähentynyt tilapäisesti ainakin. Tällä hetkellä en osaa sanoa, onko tilanne normalisoitunut. Tietysti se saattaa liittyä siihen, että he ovat saaneet ehkä osakseen epämiellyttävää käyttäytymistä.

Oulun poliisi kertoi joulukuussa saaneensa eri tahoilta tietää, että ulkomaalaisiin tai siltä näyttäviin ihmisiin on kohdistunut vihapuheita sekä asiatonta ja jopa uhkaavaa käyttäytymistä.

Näin on tapahtunut, vaikka kyseessä on ollut ulkomaalaistaustainen perhe liikkeellä lasten kanssa. Kiiskisen tiedossa ei kuitenkaan ole, että ketään olisi joutunut rikosten uhreiksi. Tapauksia ei ole tutkinnassa.

– Ei ole sellaisia, esimerkiksi pahoinpitelyjä. Onneksi oman käden oikeutta tai tällaista ei ole tullut.

Kiiskinen kertoo että poliisi ei ole reagoinut ilmi tulleisiin tapauksiin esimerkiksi lisäämällä näkyvyyttä katukuvassa, vaikka moni oululainen on kokenut turvallisuuden tunteen järkkyneen.

”Eivät uskalla mennä baariin”

Oulun kaupungin monikulttuurisen työn koordinaattori Priyanka Sood sanoo olevansa järkyttynyt epäillyistä seksuaalirikoksista, joiden kohteina ovat olleet oululaiset tytöt.

– Ensin tuli järkytys. Turvallisuuden tunne oli järkkynyt. Miten tällaista voi tapahtua Oulussa? Tuli yhteinen huoli nuorista ja lapsista, erityisesti tytöistä.

Maahanmuuttajayhteisöistä Sood on kuullut viestiä siitä, että moni täysin sivullinenkin on joutunut kokemaan esimerkiksi syyllisyyttä tapahtuneesta.

– Erityisesti nuoret miehet, sellaiset ihmiset ovat kokeneet syyllisyyden tunnetta, jotka eivät liity tähän mitenkään. Tätä ovat näin vaalien alla myös poliitikot käyttäneet hyväkseen. Tämä yhdistelmä on mielestäni polarisoinut oululaisia aika pahasti, vaikka tämä koskee sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia yhtä paljon. Sen verran voin yleistää, että perhe on meille kaikille tärkein riippumatta siitä, mistä on tullut.

Myös Sood on huomannut kaupungilla kulkiessaan, että maahanmuuttajataustaisia on näkynyt ulkona vähemmän.

– Valkeassa vaikka hengailee entistä vähemmän maahanmuuttajataustaisia. Nuoret miehet eivät uskalla käydä baareissa. On pelko siitä, että riippumatta mitä he tekevät, voi viha kohdistua heihin. He ovat yhtä järkyttyneitä tästä. Yhtäkään maahanmuuttajataustaista ihmistä en ole tavannut, joka hyväksyisi tai edes ymmärtäisi tällaista käytöstä.

Moskeija koki kovia

Poliisi on myös tutkinut Oulussa tapauksia, joissa moskeija on kokenut ilkivaltaa. Viimeksi joulupäivän aamuna jätetyn ilmoituksen mukaan moskeijan ikkuna oli rikottu pyörätelineellä. Myös elokuussa moskeijaan kohdistui vastaavaa ilkivaltaa.

Nyt tutkinnassa olevat seksuaalirikokset ovat saaneet Soodin pohtimaan myös suomalaista oikeuskäytäntöä seksuaalirikosten suhteen.

– Olen pohtinut että mihin tämä Suomi menee, kun naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt. Suomella on aika huono maine tässä ja rangaistukset raiskauksista ovat aika pienet. Huoli nousi siitä, että suojeleeko järjestelmä naisia ja tyttöjä? Pelko lapsista, nuorista ja tytöistä on kaikilla meillä vanhemmilla. Toisaalta ymmärrämme, että ei tässä mitään epidemiaa ole, epäillyt ovat vankilassa ja poliisi hoitaa työtään hyvin. Perhe, turvallisuus ja hyvinvointi ovat kaikille tärkeitä arvoja.

Kymmenen vankeudessa

Oulussa on tällä hetkellä kymmenen henkilöä tutkintavankeudessa seksuaalirikosvyyhdessä, josta poliisi tiedotti ensimmäisen kerran joulukuun alussa.

Epäillyt ovat pääosin 20-30-vuotiaita miehiä. Joukossa on useita kansallisuuksia. Viimeisin epäilty tavoitettiin Saksasta ja hänet toimitettaneen Suomeen tammikuun aikana. Saksan poliisi otti rikosepäilyn vuoksi maasta paenneen miehen kiinni Saarbrückenin kaupungissa viime tiistai-iltana.

– Ei ole vielä tarkempaa tietoa, kuin että olettavasti tammikuun aikana.

Kiiskinen ei tässä vaiheessa avaa kuulustelujen tai muiden tutkimusten sisältöä tarkemmin.

– Esitutkintaa tehdään koko ajan. Niistäkään ei tarkemmin sanottavaa ole. Kaikki esitutkinnat ovat vielä kesken.

Tutkinnassa on viisi rikoskokonaisuutta.

– Rikosnimikkeitä ovat törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, perusmuotoinen seksuaalinen hyväksikäyttö ja tässä laajassa kokonaisuudessa on myös pahoinpitelyrikoksia.

Poliisi on kyennyt tutkimaan tapausta hyvin, vaikka asia on kuohuttanut valtakunnallisesti.

– On tämä puhuttanut paljon, mutta ei se ole tutkintaan vaikuttanut.