keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Iltalehti: Suomi on nyt kädetön: Vierastaistelijat voivat päästä Suomeen, koska oleskelulupaa ei saada peruttua - näin lakia halutaan muuttaa

Iltalehti: Suomi on nyt kädetön: Vierastaistelijat voivat päästä Suomeen, koska oleskelulupaa ei saada peruttua - näin lakia halutaan muuttaa 9.1.2019

Sisäministeriö selvittää, voitaisiinko ulkomaalaislakia muuttaa pysyvien oleskelulupien peruuttamisen osalta.

– Ulkomaalaisen oleskelulupa pitää voida perua, jos henkilön todetaan olevan Suomelle kansallinen uhka, puhemies Paula Risikko sanoi Ylen Ykkösaamussa. Risikko korosti, että jopa pysyviä oleskelulupia pitää pystyä purkamaan.

Puhemiehen lausunto on herättänyt hämmennystä ja epäselvyyttä, koska jo nykyisin ulkomaalaislaki mahdollistaa ulkomaalaisen karkotuksen, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle tekemiensä rikosten perusteella.

Risikko täsmensi sunnuntaina lausuntoaan.

– Nykyinen lainsäädäntö ei kata kaikkia tilanteita, joissa kansallisen turvallisuuden uhan perusteella voitaisiin peruuttaa pysyvä oleskelulupa. Tästä on kirjaus mm. kansallisessa laittoman maahantulon torjuntaohjelmassa. Asiaa parhaillaan selvitetään, Risikko sanoi Twitterissä.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kertoi olevansa Risikon kanssa samaa mieltä, ja sanoi, että sisäministeriö selvittää asiaa.

Iltalehti selvitti, mitä nykyinen laki sanoo ulkomaalaisten oleskelulupien perumisesta sekä mitä aukkoa lainsäädännössä sisäministeriö haluaa muuttaa.

Vierastaistelijat huolena

Tällä hetkellä Suomi ei voi peruuttaa pysyviä oleskelulupia ulkomailla oleskelevalta henkilöltä, vaikka henkilön katsottaisiin olevan uhka kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Huoli tuodaan esille kansallisessa laittoman maahantulon vastaisessa ohjelmassa (2017), jossa todetaan, että oleskeluluvan peruuttamismahdollisuudella vastattaisiin osaltaan konfliktialueelta Suomeen tulevien tuomiin haasteisiin ja niin sanottuun ”vierastaistelija-ongelmaan”.

Sisäministeriö selvittää parhaillaan, voitaisiinko ulkomaalaislakia muuttaa tältä osin.

– Aukko koskee erityisesti ulkomailla olevia, joilla on pysyvä oleskelulupa Suomeen, sanoo tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti Maahanmuuttovirastosta.

Koskipirtin mukaan Suomi ei voi käytännössä estää esimerkiksi ulkomailla terroristijärjestön toiminnassa mukana olevan tai vierastaistelijan pääsyä takaisin Suomeen, jos hänelle on aiemmin myönnetty pysyvä oleskelulupa.

Suojelupoliisin arvion (2017) mukaan noin 80 henkilöä on lähtenyt Suomesta Syyrian ja Irakin konfliktialueille.

Suomessa olevat voidaan karkottaa

Mikäli pysyvän oleskeluluvan saanut ja kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle vaarallinen henkilö on Suomessa, hänet voidaan karkottaa eli poistaa maasta.

– Karkottamispäätös pitää sisällään myös oleskeluluvan peruuttamisen, kertoo maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriöstä.

Tammikuussa voimaan astui ulkomaalaislain muutos, jonka myötä Suomi voi nopeuttaa maasta karkottamista koskevien päätösten täytäntöönpanoa, mikäli henkilö vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta.

Ulkomailla olevia ei voida karkottaa, joten heidän pääsyään takaisin Suomeen ei voida nykyisen lain puitteissa estää, mikäli henkilöllä on pysyvä oleskelulupa.

Turvapaikan saaneilla korkeampi kynnys

Kynnys oleskeluluvan peruuttamiselle on korkeampi, mikäli henkilö on saanut oleskeluluvan Suomeen kansainvälisen suojelun perusteella.

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee kansainvälistä suojelua perusteenaan se, että hän voi joutua vainotuksi tai muuhun todelliseen vaaraan kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan.

Mikäli henkilölle on myönnetty määräaikainen oleskelulupa Suomeen kansainvälisen suojelun tarpeen perusteella, tulisi ensin selvittää, voidaanko henkilön suojeluasema lakkauttaa tai peruuttaa ennen kuin voidaan arvioida, voitaisiinko oleskelulupa peruuttaa.

– Se, että henkilö on syyllistynyt rikokseen tai hänen katsotaan olevan uhka kansalliselle turvallisuudelle, ei ole lähtökohtaisesti peruste peruuttaa suojeluasemaa, Koskipirtti kertoo.

Suojeluasema voidaan lakkauttaa esimerkiksi silloin, jos olosuhteet maassa, josta henkilö pakeni, ovat muuttuneet siten, ettei suojelulle enää ole tarvetta.