tiistai 15. tammikuuta 2019

Yle: Eduskuntaryhmät linjasivat: Nämä kolme lakihanketta saatava läpi tällä vaalikaudella, hallituksen panostettava seksuaalirikosten estämiseen

Yle: Eduskuntaryhmät linjasivat: Nämä kolme lakihanketta saatava läpi tällä vaalikaudella, hallituksen panostettava seksuaalirikosten estämiseen 15.1.2019
Yle: Raiskauslait remonttiin: Sukupuoliyhteys lapsen kanssa halutaan muuttaa raiskaukseksi
MTV: Siniset haluaa poikkeuslakia YK:n pakolaissopimusta vastaan, oikeusministeri Häkkänen toppuuttelee: "Ei yhtäkkiä voi tehdä perustuslain muutoksia tällaisessa kysymyksessä"
MTV: Eduskuntaryhmät kokoontuvat Suomea järkyttäneiden seksuaalirikosten takia – katso keskustelun ensitunnelmat ryhmänjohtajilta
MTV: Oikeusministeri Häkkänen Oulun tapauksista: "Täysin hävytöntä" – Raiskauslainsäädännölle valmistellaan kokonaisuudistusta
MTV: Eduskuntaryhmät sopivat seksuaalirikosten ennaltaehkäisykeinoista: Kolme lakihanketta pikaisena läpi – "Tämä on se vaihtoehto, mikä meillä on"
MTV: Sisäministeri Mykkänen: "Viestin täytyy olla selvä – jos Suomessa syyllistyy naisen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, täältä joutuu pois"
MTV: Oikeusministeri Häkkänen: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita pitää kontrolloida tarkemmin – "Ja mahdollisimman nopeasti palautus lähtömaahan"
MTV: Kommentti: Oulun jälkipyykki on jälkiviisaiden ja takinkääntäjien taistelua – myös Geneven pakolaissopimus voi mennä pesuveden mukana
MTV: Jussi Kärjen kommentti: Poliitikot koolla tänään Oulun tapahtumista, luvassa enemmän sanoja kuin tekoja
Yle: Karkottaako Suomi seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen? 7 asiaa, jotka sinun tulisi tietää karkottamisesta
Uusi Suomi: Sdp:n Sanna Marin: Turvapaikanhakijoiden seksuaalirikoksista puhuttava – mutta ”vastaus ei ole rajojen sulkeminen”
Uusi Suomi: Sauli Niinistön ”jäätävät sanat” nousivat nyt esiin – Siniset valmis puuttumaan pakolaissopimukseen
Uusi Suomi: ”Nyt pikkaisen jäitä hattuun” – Oikeusministeri Häkkäseltä tyrmäys pakolaissopimukseen puuttumiselle
Ilta-Sanomat: Mykkänen vei hallituksen viestin eduskuntaryhmille: ”Toivomme eduskunnalta kansallista yhtenäisyyttä”
Tiedote: Sinisten toimenpide-esitykset 15.1.2019 seksuaalirikollisuuden ja ulkomaalaisten tekemien rikosten ehkäisyyn
Helsingin Sanomat: ”Kun asiaan liittyy ulkomaalaisia, keskustelu muuttuu kuin taikaiskusta” – HS kysyi tutkijoilta, miten media on hoitanut Oulun seksuaali­rikoksista uutisoinnin
Helsingin Sanomat: Kaikki eduskunta­ryhmät yhteis­ymmärrykseen siitä, mitä lakeja on nopeasti edistettävä seksuaali­rikosten torjumiseksi
Helsingin Sanomat: Siniset esitti kovia vaatimuksia maahanmuuttoa säätelevien lakien kiristämiseksi – Osa vaatisi perustuslain muutosta
Helsingin Sanomat: Kommentti: Sinisten kovat ehdotukset eivät toteudu, mutta ne kertovat keskustelun siirtymisestä kohti äärilaitaa

Oulun seksuaalirikosepäilyt saivat kansanedustajat niin hallitus- kuin oppositiopuolueistakin yhteisymmärykseen.

Kolmea eduskunnan käsittelyssä olevaa lakihanketta aiotaan kiirehtää vielä ennen vaalikauden loppua.

– Lähdemme siitä, että nämä kolme lakihanketta priorisoidaan, jotta niistä saadaan päätökset aikaiseksi kahden kuukauden kuluessa ja lait voimaan mahdollisimman pian, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

On tavallista, että vaalikauden päätteeksi osaa hallituksen esityksistä ei ehditä käsitellä. Ne eivät siirry seuraavalle eduskunnalle, vaan raukeavat automaattisesti. Nyt eduskuntaryhmien puheenjohtajat haluavat varmistaa, ettei näin käy.

Lakihankkeiden joukossa ovat esitys rikoslain muuttamisesta siten, että valiokuntakäsittelyssä kiristettäisiin törkeiden, lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten minimirangaistuksia. Lisäksi lakia henkilötietojen käsittelyssä poliisitoiminnassa muutettaisiin, jotta poliisin olisi mahdollisuus käyttää monipuolisemmin henkilötietoja rikosten ennaltaehkäisyssä.

Kolmantena eduskuntaryhmät esittävät, että hallitus arvioisi käsittelyssä olevaa kansalaisuuslain muutosta uudelleen. Tällä hetkellä eduskunnalle annetussa esityksessä maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikoksiin syyllistynyt kaksoiskansalainen voisi menettää Suomen kansalaisuuden.

Nyt hallitusta pyydetään selvittämään, voisiko kansalaisuuden menettää myös törkeän seksuaali- tai väkivaltarikoksen vuoksi.

Kaikilla lakihankkeilla on opposition tuki
Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kiitteli kollegoitaan siitä, että pysäyttävät tapahtumat ovat saaneet kansanedustajat yhteen oppositio- ja hallitusjaosta huolimatta.

– Synkkien uutisten keskellä saimme pienen valonpilkahduksen, kun onnistuimme löytämään kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisymmärryksen näistä nopeista toimista, hän sanoi.

Vihreiden Krista Mikkonen painotti, että poliisilla on oltava riittävät resurssit rikosten selvittämiseen. Yhteiskokouksessa sovittiin myös ryhmien tuesta hallituksen lisäbudjetille tällä vaalikaudella, jossa kasvatetaan poliisin resursseja lapsiin kohdistuvan rikollisuuden torjuntaan.

– Olen myös iloinen, että raiskauslainsäädännöstä tehdään kokonaisuudistus, jossa mietitään myös suostumuksen puutetta osaksi lainsäädäntöä, Mikkonen sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kiitteli nyt sovittuja toimenpiteitä, mutta vaati hallitukselta vastauksia myös tulevaisuuden suhteen.

– Esitykset puuttuvat tämänhetkiseen tilanteisiin. Ensi vuonna on varauduttu 4 000 uuden turvapaikkahakemuksen tulemiseen. Mitä teemme sille, kun ihmisiä tulee koko ajan lisää?

Sinisiltä oma avaus: palauttaminen mahdolliseksi uhasta huolimatta
Eduskuntaryhmien lisäksi myös hallitus oli tänään koolla eduskunnassa. Pääministeri Juha Sipilä kertoi kokouksen jälkeen, että seksuaalirikosten tuomioiden koventamiselle on myös hallituksen tuki.

Sinisten Jussi Niinistö saapui kokoukseen puolueensa oman "vaatimuslistan" kanssa. Siniset esittävät, että Suomi arvioisi uudelleen kansainvälisten sopimusten kuten YK:n pakolaissopimuksen tulkinnan.

YK:n pakolaissopimuksen mukaan ihmistä ei voi palauttaa maahan, jossa on uhka kuolemantuomiosta, kidutuksesta tai muunlaisesta vainosta. Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan, että törkeisiin rikoksiin tuomitut tulisi voida palauttaa uhista huolimatta.

– Perustuslain säätämisjärjestyksessä on muutettava törkeistä seksuaalirikoksista tuomion saaneiden käännytyspäätöksen saaneen palauttaminen myös maihin, joissa ei ole turvallista, Elo sanoi.

Esitys on Elon mukaan ristiriidassa myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa, mutta tämän voisi hänen mukaansa ratkaista hyvällä valmistelulla. Puolue ei odottanut hallituskumppaneilta vastausta esitykseen vielä tänään.

Palautukset Irakiin takkuavat edelleen
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) toppuuttelee sinisten toiveita.

– Sanoisin, että jäitä hattuun kaikille, hän sanoo Ylelle.

– Ei perustuslakia voi yhtäkkiä muuttaa tällaisessa asiassa. Pienen kiihkon vallassa minkään pykälän muuttaminen ei ole järkevää.

Häkkänen muistuttaa, että eduskuntaryhmien sopimat toimet koskevat esityksiä, jotka hallitus on jo antanut eduskunnan käsittelyyn.

– On tärkeää, että luotetaan myös siihen, mitä on jo tehty. Maahanmuuttojärjestelmää on jo kiristetty ja kontrollia saatu paremmaksi. Tulijoiden määrää on vähennetty sekä poliisien toimivaltuuksia ja resursseja kasvatettu, hän sanoo.

Palautusten takkuaminen tunnistetaan kuitenkin myös muiden kuin sinisten riveissä. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo hallituksen pyytäneen ulkoministeriöltä toimenpidelistaa siitä, miten lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneet ihmiset saadaan tehokkaasti poistettua maasta.

Myös oikeusministeri Häkkänen painottaa, että palautussopimus Irakin kanssa olisi saatava aikaan mahdollisimman nopeasti.

– Irak ei tällä hetkellä vastaanota muita kuin vapaaehtoisesti palaavia kansalaisiaan. Asiasta käydään neuvotteluja maan kanssa.

Hallitus kokoontuu perjantaina kuulemaan muun muassa poliisin tilannepäivitystä seksuaalirikosepäilyistä ja jatkotoimista.