sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Ilta-Sanomat: Jopa 37 vuotta poliisina ollut poliisiylijohtaja Kolehmainen järkyttyi seksuaalirikosepäilyistä: ”Tämä pitäisi pystyä torjumaan”

Ilta-Sanomat: Jopa 37 vuotta poliisina ollut poliisiylijohtaja Kolehmainen järkyttyi seksuaalirikosepäilyistä: ”Tämä pitäisi pystyä torjumaan” 13.1.2019
MTV: MTV Oulussa: Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kritisoi hallitusta liian löysästä maahanmuuttopolitiikasta: "Tulokset ovat selkeästi nähtävissä – muutos pitää tapahtua tämän kevään aikana"

Suomen korkein poliisi, eli poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on seurannut järkyttyneenä Oulun seksuaalirikosten paljastumista.

Oulun poliisi tutkii tällä hetkellä yhdeksää epäiltyä seksuaalirikosta, joissa kaikissa uhreina on ollut alaikäinen tyttö. Epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Osa epäillyistä tekijöistä on Suomessa turvapaikanhakijana tai pakolaisstatuksella. Osa on jo saanut Suomen kansalaisuuden. Myös Helsingin poliisi tiedotti sunnuntaina, että se otti kolme ulkomaalaistaustaista miestä kiinni lauantaina epäiltyinä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on seurannut tilannetta järkyttyneenä.

– Olen ollut 37 vuotta poliisina ja kaikki elämänkirjo on nähty, mutta kyllähän tämä järkyttää minua. Tämä on erittäin vastenmielinen ja tuomittava rikollisuuden laji. Kyllä tämä pitäisi pystyä torjumaan, Kolehmainen sanoo IS:lle.

– Nämä ovat kohdistuneet vielä haavoittuvassa asemassa oleviin, eli alle 15-vuotiaisiin, Kolehmainen kertoo.

Pitääkö lasten, nuorten ja vanhempien olla huolissaan?

– Ei nyt huolissaan tarvitse olla, mutta kannattaa olla jalat maassa ja varovainen netissä. Liika huolettomuus ja sinisilmäisyys, niin siihen ei kannata sortua. Asioista kannattaa avoimesti keskustella vanhempien ja ystävien kesken, Kolehmainen kertoo.

KOLEHMAINEN korostaa nyt erityisesti vanhempien vastuuta. Hänen mukaansa vanhempien pitää jutella lasten kanssa heidän ”nettituttavuuksista”.

– Olisi tärkeää, että vanhemmat osallistuisivat lapsen arkeen. Jos on vähänkin semmoisia viitteitä, että Facebook-kaveri on tuntematon, niin vanhempien olisi syytä ottaa lapsi keskusteluun.

– Sitten olisi hyvä pohtia, onko tämä Facebook-tuttavuus todella aito. Netissähän voi kuka tahansa esiintyä minkä ikäisenä tai minkä sukupuolisena tahansa.

– Ja jos on kokenut epämiellyttävää seksuaalista ahdistelua, joka ei ole johtanut vielä sen enempään, on tärkeää kertoa riittävän ajoissa siitä viranomaiselle, vanhemmille tai koulussa, että siihen pystytään puuttumaan. Me ei pystytä puuttumaan, jos me ei tiedetä, Kolehmainen alleviivaa.

KOLEHMAINEN korostaa, että myös poliisi yrittää tehdä parhaansa rikosten selvittämisessä ja niiden ennaltaehkäisemisessä.

– Poliisi yrittää tehdä parhaansa, että Suomi on jatkossakin turvallinen maa, Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen mainitsee jälleen siitä, että poliisi kaipaa myös ”kipeästi” lisäresursseja ennaltaehkäisevään työhön.

POLIISIHALLITUS on omalta osaltaan reagoinut tilanteeseen, ja se kartoittaa parhaillaan tilannekuvaa seksuaalirikostilanteesta Suomessa. Tilanteeseen havahduttiin Oulun tapausten myötä. Kolehmainen toivoo tuloksia mahdollisimman nopeasti. Tuloksen valmistumisen jälkeen Poliisihallitus päättää, millaisiin toimiin se ryhtyy.

– Aika häikäilemätöntä touhua on ollut muualla maassa. Nyt selvitetään tätä Suomen tilannetta, minkälainen se oikein oikein.

– Ikävä kyllä näitä (seksuaalirikoksia) tapahtuu koko ajan, mutta selvitetään, onko tässä jotain semmoista ilmiötä, jota ei ole ollut pinnassa. Sitä halutaan selvittää tarkemmin, Kolehmainen kertoo.

Epäiltyjen rikosten paljastuminen on nostanut myös vihapuheen määrää. Kolehmainen toppuuttelee suuttuneita suomalaisia. Hän muistuttaa, että Suomi on oikeusvaltio, jossa rikoksiin syyllistyneet joutuvat tuomiolle.

– Nyt kannattaa muistaa pitää järki päässä ja maltti mielessä, ettei mihinkään omankäden oikeuteen ryhdy. Meillä on oikeusjärjestelmä, ja pitää luottaa siihen, että Suomi on oikeusvaltio. Oikeusjärjestelmään kuuluu se, että poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee. Antaa viranomaisten rauhassa tehdä työnsä, Kolehmainen muistuttaa.