keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Iltalehti: Näkökulma: Seksuaalirikosaalto uhkaa pyyhkäistä SDP:n ja Antti Rinteen pääministerihaaveet

Iltalehti: Näkökulma: Seksuaalirikosaalto uhkaa pyyhkäistä SDP:n ja Antti Rinteen pääministerihaaveet 16.1.2019

Vihreiden ahdingosta ja ay-liikkeen voimannäytöstä tukea saanut SDP on nyt tiukassa paikassa. Oulussa ja Helsingissä paljastunut seksuaalirikosvyyhti hyödyttää perussuomalaisia.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat linjasivat tiistaina, että eduskunnan käsittelyssä olevat seksuaalirikoksiin, poliisin valtuuksiin ja kansalaisuuden menettämiseen liittyvät Juha Sipilän (kesk) hallituksen lakiesitykset priorisoidaan siten, että lakiesitykset läpäisevät eduskunnan vielä tämän vaalikauden aikana ja että lait tulevat voimaan mahdollisimman pian.

Taustalla painaa Oulun ja Helsingin seksuaalirikosvyyhti. Ulkomaalaisten alaikäisiin suomalaistyttöihin kohdistuneet raiskaukset ovat järkyttäneet kansalaisia laajasti.

***

Aloite tuli pääoppositiopuolue SDP:stä. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esitti sunnuntaina, että eduskuntaryhmät kokoontuvat sopimaan yhteisistä konkreettisista toimenpiteistä. Muut puolueet lähtivät mukaan ja päätös syntyi nopeasti.

Ei ole mitään syytä epäillä SDP:n huolen aitoutta. Ikävän sivumaun se silti jättää. SDP ei kuluvan vaalikauden aikana ole oikein lämmennyt hallituksen hankkeille, kun puheena ovat olleet kiristykset maahanmuuttopolitiikkaan. Sama pätee moniin muihinkin oppositiopuolueisiin.

Tai asiantuntijoihin. Muistaako kukaan, kun 2017 suomalaiset akateemikot toteuttivat ”oikeusvaltion puolesta” -vetoomuksen. Siinä arvosteltiin kovin sanoin hallituksen tiukkaa ja ”epäinhimillistä” maahanmuuttopolitiikkaa, mm. pakkopalautuksia. Allekirjoittajina oli johtavia oikeusoppineita, kuten Tuomas Ojanen ja Juha Lavapuro.

Oppositiosta on tehty lisäksi esityksiä, jotka olisivat vieneet täysin toiseen suuntaan kuin se, mihin nyt ollaan menossa. Keväällä 2017 sosialidemokraattien, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n puheenjohtajat vaativat yhteisessä kannanotossaan, että kaikki pakkopalautettavat turvapaikanhakijat voisivat saada tilapäisen oleskeluluvan, vaikka 1.7.2015 oli tullut voimaan laki, jonka mukaan vapaaehtoisesta paluusta kieltäytyvä henkilö ei voi enää saada tilapäistä oleskelulupaa Suomessa.

Oulun seksuaalirikokset olivat jo tulleet ilmi, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä haastoi viime joulukuussa muut oppositiopuolueet mukaan välikysymykseen siitä, onko hallitus onnistunut turvapaikkapolitiikassa, kotoutuksessa, kansalaisten suojelussa, yhteiskuntarauhan säilyttämisessä ja erityisesti lasten suojelussa.

Yksikään toinen oppositiopuolue ei innostunut.

***

Mutta nyt innostuttiin ja hyvä niin. On silti rehellistä todeta, että varsinkin SDP:n osalta mukana on aimo annos vaalitaktiikkaa, vaikka ei sitä kukaan demari myönnäkään. Eduskuntavaalit siintävät kolmen kuukauden päässä ja vaaliasetelmat ovat muuttuneet. On hyvin todennäköistä, että laajeneva seksuaalirikosvyyhti ratkaisee sen, kuka on Suomen seuraava pääministeri.

SDP on paistatellut gallup-kärjessä keväästä 2018. Puolue sai hyötyä vihreiden alamäestä, ay-liikkeen syksyisestä voimannäytöstä ja siitä, että perussuomalaisten kannatus polki pitkään paikallaan.

Nyt tilanne on täysin toinen. Irtisanomislaki on taputeltu ja ay-liike rauhoittunut. Pekka Haaviston valinta vihreiden puheenjohtajaksi toi nostetta vihreille.

Kaksi valttikorttia katosi SDP:n kädestä.

***

Sitten tuli Oulu.

Ensin Alma-kysely ja sitten Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely paljastivat, että perussuomalaisten kannatus lähti tuntuvaan nousuun joulukuussa Oulun tapahtumien jälkeen. SDP menetti kannatustaan.

On päivänselvää, että SDP:n puoluetoimistossa ja eduskuntaryhmässä on aistittu ajan merkit. Vuoden 2015 ja 2011 vaaleissa SDP menetti roppakaupalla kannattajiaan perussuomalaisille. Sitten alkoi paluumuutto, joka näyttäisi nyt pysähtyneen ja muuttuvan uudestaan kannatusvuodoksi.

On hyvä muistaa, suosionsa huipulla ollessaan perussuomalaiset oli tutkitusti Suomen suurin työväenpuolue. PS:llä oli parhaimmillaan enemmän duunarikannattajia kuin demareilla.

***

Kansalaisilta on kysytty, mitkä ovat tulevien vaalien tärkeimmät teemoat. Maahanmuutto tai sen ongelmat eivät olleet kyselyjen kärjessä. Viime aikojen laaja kansalaiskeskustelu ja ihmisten ärtymys kertovat kuitenkin siitä, että maahanmuutosta tulee johtava vaaliteema. On vaikea nähdä muuta.

Se on myrkkyä demareille ja he tietävät sen. Puolueen johtoasema kyselyissä on enää hyvin pieni, ja jos maahanmuuttoteema pysyy esillä, perussuomalaiset tulevat mitä todennäköisimmin viemään lisää kannatusta demareilta. Se taas nostaa kokoomuksen osakkeita tai sitten niin, ettei sen kannatus ainakaan laske yhtä paljon kun SDP:n. Pääministerin nimi on silloin todennäköisesti Petteri Orpo.

Tosin kokoomustakin voi odottaa ikävä yllätys. Sisäministerin salkkua kantava kokoomus on vastannut pitkälti hallituksen maahanmuuttopolitiikasta. Varmasti kokoomuksen kannattajissakin on paljon niitä, joiden mukaan linja on ollut lepsu, vaikka kiristyksiä on tehtykin.

Lisäksi liikkuvia äänestäjiä on paljon. Voi olla, että sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) ”takinkäännös” tuli puolueelle liian myöhään. Moni muistaa senkin, että 2015, kun Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa, sisäministerinä oli Petteri Orpo.

Mika Koskinen