lauantai 5. tammikuuta 2019

HS: Sipilän kannanotto Oulun seksuaali­rikoksista käännettiin Unkarin yleis­radiossa raiskauksiin syyllistyneiden maahan­muuttajien puolusteluksi

Helsingin Sanomat: Sipilän kannanotto Oulun seksuaali­rikoksista käännettiin Unkarin yleis­radiossa raiskauksiin syyllistyneiden maahan­muuttajien puolusteluksi 6.1.2019
Ilta-Sanomat: Sipilän uudenvuoden tervehdyksestä levisi Unkarin mediassa virheellisiä tulkintoja – suurlähetystö ryhtyi toimiin
Uusi Suomi: ”Uskomatonta aggressiivista vihanlietsontapropagandaa” – Unkarin yleisradion outo uutinen Juha Sipilän puheesta pöyristyttää

SUOMEN pääministeri Juha Sipilä (kesk) joutui perjantaina ankaran arvostelun kohteeksi Unkarin yleisradioyhtiön puhekanavan Kossuth Radion ajankohtaislähetyksessä. Sipilä pääsi esimerkiksi eurooppalaisesta poliitikosta, joka hyysää raiskauksiin syyllistyneitä maahanmuuttajia ja ”sylkee omaa kansaansa päin naamaa.”

Maahanmuutto nousi aiheeksi toimittaja Katalyn Nagyn Huomenta Unkari -lähetyksessä perjantaiaamuna, kun haastateltavana oli unkarilaisen Nézöpont-instituutin analyytikko Geor Spöttle. Instituutti on pääministeripuolue Fideszin ajatushautomo ja Spöttle taas julkisuudessa jatkuvasti esillä pysyvä maahanmuuton vastustaja.

Hallitusta arvostelevan 444.hu-sivuston mukaan Spöttle on saksalaissyntyinen, unkarilaistunut ex-poliisi, joka toimi 1990-luvun alussa jonkinlaisena ufo-asiantuntijana.

”MAAHANMUUTTAJAT ja heidän auttajansa ovat hyvin itsevarmoja erityisesti silloin, kun poliitikot antavat sellaisia lausuntoja kuten viimeksi Suomen pääministeri”, toimittaja Nagy johdatteli. ”Hän sanoi, ettei tarvitse olla vihainen maahanmuuttajille, vaikka he välillä raiskaavat yhden tai kaksi pikkutyttöä. En siis tiedä, onko tällä pääministerillä lapsia.”

”Todennäköisesti ei”, Spöttle arvioi. ”Ja minä erottaisin tämän pääministerin saman tien, kansan nimissä. Jos suomalaiset eivät tämän takia ole kaduilla osoittamassa mieltään, niin mitä he tarvitsevat? Uskomatonta, että pääministeri, valtion ensimmäinen henkilö, lausuu jotain tällaista. Hän ei arvosta omia kansalaisiaan lainkaan. Hän ei arvosta lapsia, kun maahanmuuttajat raiskaavat 9-vuotiaita lapsia.”

”Tämän ihmisen paikka ei ole politiikassa”, Spöttle jatkoi.”Oikeastaan hän sylkäisi omaa kansaansa päin naamaa tällä puheella.”

Pääministeri Sipilällä ja hänen vaimollaan Minna-Maarialla on viisi lasta ja kuusi lastenlasta. Pariskunnan nuorin, vuonna 1993 syntynyt poika Tuomo kuoli helmikuussa 2015 leikkauksen jälkikomplikaatioihin.

Pääministeri Sipilä ei halunnut lauantaina kommentoida unkarilaisohjelmaa HS:lle.

SIPILÄN puheella viitattiin ilmeisesti pääministerin uudenvuodentervehdykseen, jossa hän neuvoi kansalaisia pidättäytymään vihapuheista ja omankädenoikeudesta. Kannanotto liittyi Oulun poliisitutkintaan, jossa selvitetään useita alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia ja jossa kaikki epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Lue Sipilän uudenvuoden tervehdys kokonaisuudessaan tästä.

Unkarilainen oikeistoradikaali 888.hu-sivusto tarttui torstai-iltana ilmeisesti tervehdyspuheen englanninkielisen uutisoinnin ansiosta Sipilän sanoihin ja väänsi niistä oman versionsa otsikolla ”Suomen pääministeri: Älkää vihatko maahanmuuttajia, vaikka he joskus tytön raiskaavat”. Radion aamulähetyksessä ryhdyttiin sitten puimaan asiaa tältä pohjalta.

Sivuston tunnuslause kuuluu ”me olemme Sorosin-vastainen oppositio”. Unkarilaissyntyinen miljardööri ja demokratia-aktivisti George Soros on päässyt nykyisen Unkarin suurimmaksi syntipukiksi.

SUOMESSA Sipilän lausuntojen vääristely nousi esiin, kun Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annastiina Kallius ihmetteli unkarilais­ohjelmaa Twitterissä. Kallius on asunut pitkään Unkarissa, ja hän on myös päätynyt hallituksen vastustajien mustalle listalle.

”Unkarissa kyse ei ole lehdistön­vapaudesta eikä val­euutisista vaan systemaattisesta propagandasta”, Kallius kommentoi HS:lle.

”Valta­kunnalliset uutiset ovat täyttä skifiä: siellä Euroopan unionin johtajat kiittelevät pää­ministeri Orbania ja hallitus jakaa köyhille lapsille ruokaa.”

Kalliuksen mukaan propagandakoneisto toimii kuin kaikukammio, jossa alkuperäinen ”uutinen” leviää kulovalkean tavoin yli maan.

SUOMEN Unkarin-suurlähetystö reagoi perjantaina nopeasti, käänsi Sipilän uudenvuodentervehdyksen ja lähetti sen kaikille asiaa kommentoineille tiedotusvälineille, kertoo Suomen Unkarin-suurlähettiläs Markku Virri. Lisäksi oppositiomielinen Index-uutissivusto ehätti ampumaan tuoreeltaan alas radio-ohjelmassa esitettyjä virheitä.

”Virheelliset väitteet eivät ainakaan toistaiseksi juuri levinneet muihin tiedotusvälineisiin”, Virri sanoo. ”Tapaus kuitenkin osoittaa, että Unkarin tiedotusvälineiden hampaisiin voi joutua kuka tahansa, joka halutaan laskea niin sanotusti liberaaliksi tai maahanmuuttomyönteiseksi.”

ORBÁN ON vuonna 2010 valtaan päästyään vähän kerrallaan tukahduttanut Unkarin kriittisiä ääniä. Vapaa media on käytännössä vaiennettu, oikeuslaitos on muutettu hallituksen kumileimasimeksi ja oppositio pilkottu pieneksi paloiksi, joilla ei ole mahdollisuutta haastaa hallitusta.

Unkarin oppositioväki on kutsunut lauantaina iltapäivällä koolle uuden suurmielenosoituksen ennen kaikkea hallituksen uusia työaikalakeja vastaan. Annastina Kalliuksen mukaan valtiollinen propaganda on niin ikään tärkeä teema opposition mielenosoituksissa.