torstai 24. tammikuuta 2019

HS: Perussuomalaisten Espoon valtuusto­ryhmän puheen­johtajalle syyte kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten Espoon valtuusto­ryhmän puheen­johtajalle syyte kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan 24.1.2019

PERUSSUOMALAISTEN Espoon valtuustoryhmän puheenjohtajaa Teemu Lahtista vastaan on nostettu syyte. Syytteen rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kertoo syyttäjä Heikki Kohijoki Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

”En pysty syytteen sisältöä tarkemmin sanomaan. Se tulee julkiseksi vasta sitten kun käräjäoikeudessa käsitellään”, sanoo syyttäjä Kohijoki.

Rikosnimekkeen rangaistusasteikko on sakoista enintään kahteen vuoteen vankeutta.

Asiaa piti käsitellä alun perin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa tammikuussa, mutta käsittely on syyttäjän mukaan siirtynyt, koska ”henkilöä ei ole saatu haastettua”. Uutta käsittelypäivää ei ole vielä päätetty.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsiväylä.

Lahtinen arvelee, että kyse olisi Twitterissä kesällä 2017 julkaistusta tekstistä, joka liittyi perussuomalaisten nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon blogikirjoitukseen ja sitä seuranneeseen some-kirjoitteluun.

”Tähän liittyen twiittasin yhden täkyn, tässä tapauksessa ilmeisesti sen somalia koskevan. Kopioin sen Korkeimman oikeuden sivuilta ja pistin eteenpäin”, Lahtinen sanoi Länsiväylälle.

”Arvelen, että asia koskee tätä, sillä eihän syytettä voida nostaa ilman esitutkintaa ja se on ainoa asia, mistä olen esitutkinnassa ollut on nämä kaksi twiittiä”, Lahtinen sanoi HS:lle.

Lahtinen kertoi sydämistyneensä Halla-ahon saamasta Korkeimman oikeuden tuomiosta.

”Kopioin Korkeimman oikeuden päätöksestä nämä kaksi aiemmin tuomion saanutta lauselmaa ja twiittasin ne sellaisenaan. Tätä asiaa tämä varmaan koskee, koska muuta esitutkintaa ei ole ollut”, Lahtinen sanoo.

Teemu Lahtinen on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaisten Uudenmaan piirin puheenjohtajan Merja Nevalaisen mukaan asialla ei ole vaikutusta Lahtisen ehdokkuuteen.

”Näin äkkipäätään ajatellen sanon, että ei vaikuta mitenkään. Se on vasta syyte. Tuomioita ei ole jaettu”, Nevalainen toteaa.

”Itseä on vähän ehtinyt huvituttamaan tämä ajankohta, kun esitutkinta on ollut jo silloin 2017, niin kuinka ollakaan vaalien alla tämä sitten tulee. En oikein tiedä, onko tämä ajoitus ikään kuin palvelus minulle vai mikä tässä on”, Lahtinen sanoi.

VUONNA 2017 oikeus käsitteli helsinkiläispoliitikko Olli Sademiehen Facebook-kirjoituksia, joista hän sai tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asiaa käsiteltiin sekä Helsingin käräjäoikeudessa että hovioikeudessa ja Sademiehelle langetettiin 50 päiväsakon rangaistus. Varavaltuutettuna Helsingissä toiminut Sademies sai potkut perussuomalaisista kirjoitustensa takia.

Korkein oikeus tuomitsi perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli vuonna 2008 kirjoitetusta blogikirjoituksesta.