sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Helsingin Sanomat: Pääministeri Sipilä: Hallitus kokoontuu tiistaina ja perjantaina seksuaalirikosepäilyjen takia

Helsingin Sanomat: Pääministeri Sipilä: Hallitus kokoontuu tiistaina ja perjantaina seksuaalirikosepäilyjen takia 13.1.2019
MTV: Pääministeri Sipilä kutsuu hallituksen koolle ylimääräisiin kokouksiin seksuaalirikosvyyhdin takia – kiisti vielä eilen tarpeen hätäkokoukselle
Ilta-Sanomat: Pääministeri Sipilä: Hallitus koolle Oulun ja Helsingin tapahtumien vuoksi
Ilta-Sanomat: Eduskuntaryhmät koolle puimaan seksuaalirikoksia – Lindtman ja Kaikkonen: Nämä lakimuutokset ovat mahdollisia vielä tällä vaalikaudella
Uusi Suomi: Hallitus ja eduskuntaryhmät hätäkokouksiin tiistaina - Juha Sipilä: ”Murheellisia uutisia Helsingistä”

PÄÄMINISTERI Juha Sipilä (kesk) ilmoitti sunnuntaina illalla Twitterissä, että hallitus kokoontuu tiistaina ja perjantaina neuvotteluihin ”Oulun ja Helsingin epäinhimillisten ja tuomittavien tapahtumien vuoksi”.

Jo aiemmin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen oli kertonut kutsuvansa kaikki eduskuntaryhmät koolle Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyjen takia.

Keskusta on suurin eduskuntaryhmä ja tapana on, että se kutsuu muut ryhmät koolle.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaati jo ennen Kaikkosta ryhmiä koolle.

KAIKKONEN SANOO, että lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat vastenmielisiä ja kaikin puolin tuomittavia. Hän sanoo, että ihmiset ovat oikeutetusti huolissaan ja vihaisia.

”Kutsun suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajana eduskuntaryhmät tiistaina koolle keskustelemaan tilanteesta ja toimenpiteistä nyt koettujen rikosten estämiseksi. Jokaisen Suomeen tulevan on elettävä maamme lakien mukaan ja kunnioitettava toisen ihmisen koskemattomuutta. Muuta vaihtoehtoa ei ole”, Kaikkonen sanoo tiedotteessa.

LINDTMAN SANOO, että nyt esiin tulleet lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset pysäyttävät niin kansalaiset kuin päättäjätkin.

”Oulun tapahtumien johdosta kansalaiset oikeutetusti kysyvät, mihin toimenpiteisiin päättäjät aikovat ryhtyä ilmiön kitkemiseksi Suomesta. Viime päivien keskustelussa on esitetty erilaisia pitkän aikavälin toimenpiteitä ja selvityksiä”, Lindtman sanoo.

Lindtmanin mukaan on olemassa toimenpiteitä, joilla voidaan estää nyt nähtyjä rikoksia.

”Esitän, että eduskuntaryhmät kokoontuvat sopimaan seuraavista yhteisistä, vielä tällä vaalikaudella tehtävistä konkreettisista toimenpiteistä. Hyväksyessään nämä muutokset eduskuntaryhmät lähettäisivät vahvan yhteisen viestin siitä, että me päätöksentekijät pystymme nopeisiin ratkaisuihin ihmisten oikeudentajua vakavasti koettelevien rikosten ehkäisemiseksi”, Lindtman sanoo tiedotteessaan.

Hän sanoo, että eduskunnan lakivaliokunnassa on parhaillaan käsittelyssä seksuaalirikoksiin ja kansalaisuuslakiin liittyviä lakiehdotuksia.

”Ehdotankin, että eduskuntaryhmät kokoontuisivat heti alkavalla viikolla käsittelemään, miten nämä ehdotukset viedään eduskunnassa lävitse kiristäen selvästi lainsäädäntöä nykyisestä.”

LINDTMAN ESITTÄÄ myös, että hallitus käynnistää valmistelun riittävästi resursoidun poliisin erikoisyksikön perustamiseksi tutkimaan ja torjumaan internetissä tapahtuvaa rikollisuutta.

Lisäksi hän vaatii, että hallitus tuo vielä tämän vaalikauden aikana eduskuntaan lisäbudjettiesityksen, jolla poliisin resursseja vahvistetaan ja osoitetaan poliisille lisävaroja erityisesti internetissä tapahtuvan ja lapsiin kohdistuvan rikollisuuden torjuntaan ja tutkimiseen.

”Lisäbudjetin tulee sisältää myös varoja nuoriin kohdistuvan sosiaalityön vahvistamiseen, sekä tarvittaessa Oulun tapausten sosiaaliseen jälkihoitoon tarvittaviin toimenpiteisiin.”

HALLITUSPUOLUE sinisten puheenjohtaja Sampo Terho esitti jo lauantaina vaatimuksen, että hallituksen pitää kokoontua ylimääräiseen hätäkokoukseen Oulun epäiltyjen rikostapausten vuoksi.

Oulun poliisilaitos tiedotti perjantaina tutkivansa neljää uutta epäiltyä seksuaalirikosta, joiden uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä.

”Esitämme, että hallitus kokoontuu ylimääräiseen istuntoon, jossa saamme sisäministeriltä ja turvallisuusviranomaisilta tiedonannon Oulun poikkeuksellisen kuvottavista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Hallituksen täytyy saada tarvittavat faktat ja kuulla asiantuntijoiden toimenpide-esitykset”, Terho sanoi tiedotteessa lauantaiaamuna.

Terho luonnehti epäiltyjä rikoksia törkeäksi hyökkäykseksi suomalaisia arvoja ja kansanturvallisuutta kohtaan.