keskiviikko 9. tammikuuta 2019

HS: Tuusulan ”natseiksi” julistautuneet lapset katuvat – Poliisi: Nuorten oireilua

Helsingin Sanomat: Tuusulan ”natseiksi” julistautuneet lapset katuvat – Poliisi: Nuorten oireilua 9.1.2019

PIENEN lapsi- ja nuorisoporukan keskuudessa Tuusulassa viime aikoina päätään nostanut uusnatsismin ihannointi on laantumassa, arvioi poliisi.

Alle 18-vuotiaiden porukka, johon on poliisin tietojen mukaan liittynyt jollain tapaa myös alle 15-vuotiaita, tehtaili loppuvuodesta useampia epäiltyjä pahoinpitelyjä ja vahingontekoja.

Rikollinen toiminta on kohdistunut ainakin osittain maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin.

”He ovat itse kutsuneet itseään natsijengiksi ja pukeutuneet ’skinimäisesti’”, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tietojohtoisesta poliisitoiminnasta vastaava rikoskomisario Kimmo Hyvärinen.

PORUKAN TOIMINNASSA on Hyvärisen mukaan ollut aktiivisesti mukana viitisen lasta tai nuorta. Laajemmin tarkasteltuna vyyhteen liittyy noin 15 nuorta, mutta suurimmalla osalla on vain löyhä kytkös ydintekijöihin.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jotain on saatettu pyytää sosiaalisen median kautta mukaan ”natsijengiin”, minkä vuoksi hänen nimensä nyt kytkeytyy asiaan.

Hyvärisen mukaan aktiivisimmin uusnatsismia tai ainakin sen kaltaista toimintaa kannattaneet viitisen nuortakin ovat jo tulleet katumapäälle.

”Hekin ovat sitä mieltä, että tämä toiminta [uusnatsismi] on sellaista, etteivät he halua olla sen kanssa enää tekemisissä. Kokonaisuudessaan näyttää nyt siltä, että kaikki haluavat pois tästä maineesta.”

NUORISOPORUKAN natsijengi-nimitykselle on Hyvärisen mukaan siinä määrin perusteita, että jonkinlaista oikeisto­aatteellisuutta on tullut selvityksissä esille.

Orastavaksi jengiytymiseksi asian on tehnyt se, että kuvioon liittyy myös viitteitä pyrkimyksestä rekrytoida uusia jäseniä.

”Jengiytyminen on ollut hyvin vähäistä, ja toiminta on myös menossa alaspäin. On tehty paljon yhteistyötä ja toimenpiteitä eri viranomaisten kanssa”, Hyvärinen kertoo.

HYVÄRINEN KOROSTAA, että nuorisoporukan toiminta vaikuttaa olleen lähinnä hetken mielijohteen hedelmä. Mitään syvältä kumpuavaa ja voimakasta ideologiaa siihen ei siis ole liittynyt.

”Tämä on poliisin näkökulmasta enemmänkin nuorten oireilua”, Hyvärinen arvioi.

”Tämä viittaa siihen, että näillä nuorilla on jonkinlaista ongelmaa olemassa. Sen parissa nyt sosiaaliviranomaiset tekevät omia ratkaisujaan.”

Myös poliisi pyrkii puuttumaan epäiltyihin jengiytymisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Saadaan helpommin vaikuttavuutta siihen, että tällainen typerä käyttäytyminen poistuisi.”

Tuusulan tapaus ei ole Hyvärisen mukaan ainoa laatuaan.

”Meillä on ollut vastaavanlaisia tapauksia muuallakin. Joskus näissä on ulkomaalaisia, joskus kantasuomalaisia.”

PILOTTITAKKEIHIN JA maastohousuihin sonnustautuneet nuoret liittyvät myös uudenvuodenaattona Hyrylänkadulla Tuusulassa sijaitsevan hampurilaisravintolan pihassa tapahtuneeseen joukkopahoinpitelyyn. Väkivallanteko tallentui silminnäkijävideolle, ja siinä näkyy, kuinka kolme henkilöä potkii ja hakkaa maassa makaavaa uhria.

Hyvärinen vahvistaa HS:lle, että kyseisessä pahoinpitelynä tutkittavassa tapauksessa on epäiltyinä samoja nuoria, jotka ovat olleet mukana myös ”natsijengissä”.

”Se pahoinpitely ei liity millään tavalla aatteeseen, jonka puolesta he ovat puhuneet.”

Poliisi ei siis epäile, että pahoinpitelyssä olisi mitään rasistista motiivia.

POLIISI ON tehnyt ja tekee vastedeskin nuorisorikollisuuden ennalta ehkäisyä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Tuusulassa on Hyvärisen mukaan jo näkyvissä positiivisia tuloksia.

”Uskomme, että näillä on vaikutusta. Pojatkin ymmärtävät tämän olevan vakava asia, jolla ei niin sanotusti kannata alkaa leikkiä.”