torstai 31. tammikuuta 2019

Yle: Opetusministeri Oulun päätöksestä lopettaa turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailut: "Uskon, että Oulussa on tehty hyvää harkintaa"

Yle: Opetusministeri Oulun päätöksestä lopettaa turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailut: "Uskon, että Oulussa on tehty hyvää harkintaa" 31.1.2019

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vieraili torstaina Oulussa. Vierailun taustalla olivat Oulussa viime aikoina esille nousseet seksuaalirikosepäilyt.

Vierailullaan ministeri keskusteli esimerkiksi koulujen ja poliisin edustajien kanssa, miten kaupungissa voidaan jatkossa ehkäistä paremmin lapsiin kohdistuvaa hyväksikäyttöä ja seksuaalirikoksia.

– Ennen kaikkea on keskusteltu siitä, miten voidaan auttaa Oulua ja Oulun seutua esillä olleiden seksuaalirikosten torjumiseksi tulevaisuudessa.

Opetusministerin mukaan Oulussa tehty päätös turvapaikanhakijoiden koulu- ja päiväkotivierailuiden väliaikaiseksi lopettamiseksi oli harkittu.

– Uskon, että Oulussa on tehty hyvää harkintaa ja käyty asioita läpi hyvinkin monien ammattilaisten yhteistyössä. Valtio odottaa Oulun kaupungilta ehdotuksia siitä, miten voimme olla tukemassa ja auttamassa tässä työssä eteenpäin.

Oulun kaupungin päätös vierailujen lopettamisesta on herättänyt myös eriäviä mielipiteitä.

Uusi ohjelma valmistelussa
Grahn-Laasosen mukaan ministeriöiden valmistelussa on uusi valtakunnallinen ohjelma, jonka avulla pyritään vahvistamaan nuorten sosiaalisen median turvallisuustaitoja. Erityisesti kouluihin suunnattu ohjelma aiotaan ottaa ensin käyttöön Oulussa viime aikoina esille nousseiden seksuaalirikosepäilyjen vuoksi.

– Ohjelmaa valmistellaan grooming-ilmiönja muiden vastaavien sosiaalisen median aikakauden karujen ilmiöiden tunnistamiseksi ja seksuaalisen väkivallan, häirinnän sekä rikosten torjumiseksi. Ohjelma kohdistetaan erityisesti lapsille ja nuorille.

Valmistelutyö tapahtuu ministerin mukaan moniammatillisessa yhteistyössä. Oleellisia paikkoja ovat koulut, jotka mahdollistavat kokonaisten ikäluokkien kohtaamisen.

Ministerin mukaan eri tahojen yhteistyö on tärkeää Oulun tilanteessa.

– On tärkeää, että Oulun alueella pystytään vahvistamaan turvallisuuden tunnetta, saamaan rikolliset kiinni ja rangaistua. Lisäksi pyritään vahvistamaan turvallisuuden tunnetta kouluissa, nuorisotiloissa ja muissa nuorten luonnollisissa ympyröissä.

"Nuorten puheenvuorot olivat arvokkaita"
Ministeri kuuli päivän aikana myös nuorten ajatuksia Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista.

– Nuorten puheenvuorot olivat arvokkaita. Heidän näkemyksiään meidän aikuisten kannattaa kuunnella herkällä korvalla, Grahn-Laasonen sanoo.

Ministeri toivoo, että oululaisnuorilla on aikuisia, joiden kanssa epämukavistakin asioista ja kysymyksistä voi keskustella.

– Nuorista huomaa, että asia on herkkä ja se puhuttaa.

Myös sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) oli tarkoitus saapua torstaina Ouluun, mutta hänen matkansa peruuntui keskiviikkona Amsterdamissa sääolosuhteiden vuoksi.

______________________________

Yle: Asiantuntijat lyttäävät Oulun päätöksen lopettaa turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailut: "Lähellä rasistista tapaa hahmottaa maailmaa"

Maanantaina järjestetyssä Oulun kaupungin turvallisuusinfossa kerrottiin kaupungin päätöksestä lopettaa toistaiseksi turvapaikanhakijoiden tutustumiskäynnit kouluihin ja päiväkoteihin. Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän mukaan tilanne päätettiin rauhoittaa huoltajilta tulleiden kysymysten ja palautteen vuoksi.

– Toimijoiden kanssa on sovittu, että nyt ei kannata suunnitella tämäntyylisiä vierailuja. Ihmisillä on selvästi ollut kysyttävää, että mistä on kysymys ja ovatko vierailut jollain tavalla turvallisuusriski, Penttilä sanoo.

Palautteiden ja kysymysten taustalla ovat viime aikoina Oulussa esiin tulleet alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt. Apulaispoliisipäällikkö Arno Karnarannan mukaan poliisin tietoon ei kuitenkaan ole tullut riskejä vierailuihin liittyen.

Asiantuntijat: harkitsematon päätös
Oulussa tehty päätös herättää Ylen haastattelemissa asiantuntijoissa ihmetystä. Tampereen yliopiston mediakulttuurin professori Mikko Lehtosen mukaan tutustumiskäyntien lopettaminen vaikuttaa harkitsemattomasti tehdyltä.

– Halutaan ikään kuin näyttää päättäväisiltä ja lähettää sellainen viesti, joka saattaa olla itse asiassa tämän ongelman ratkaisemisen kannalta pikemminkin lisäongelmia aiheuttava.

Lehtonen näkee, että turvapaikanhakijoiden niputtaminen erilliseksi, yhdenmukaiseksi ryhmäksi on huolestuttavaa.

– Rohkenisin jopa sanoa, että tässä ollaan aika lähellä rasistista tapaa hahmottaa maailmaa.

Eri toimijat, kuten esimerkiksi Punainen Risti ja hyvinvointi-, yhteisö- ja koulutuspalveluja toteuttavaVuolle Setlementti ovat järjestäneet turvapaikanhakijoille ja muille ryhmille vastaavia tutustumiskäyntejä Oulussa vuosien ajan. Lisäksi kouluilla on ollut erilaisia toimintatapoja vierailujen suhteen ja henkilökunta on voinut kutsua vierailijoita omatoimisesti.

Vierailujen aikana paikalla on aina ollut päiväkotien tai koulujen henkilökuntaa. Nyt tehty päätös koskee nimenomaan turvapaikanhakijoiden vierailuja.

Lehtosen mukaan tämä saattaa pahentaa Oulussa jo valmiiksi kiristynyttä ilmapiiriä. Samalla se voi korostaa vastakkainasettelua.

– Ei se sitä ainakaan hälvennä.

– Jos olisin itse niin sanotun maahanmuuttajayhteisön jäsen, niin en välttämättä saisi tästä sellaista viestiä, että niin sanottu kantaväestön kulttuuri haluaisi minut osaksi omaa kulttuuriaan, Lehtonen jatkaa.

Ristiriitainen signaali
Tamperelainen yrittäjä, muutosjohtamisen konsultti ja entinen turvapaikanhakija Rajkumar Sabanadesan pitää Oulussa tehtyä päätöstä suorastaan typeränä. Myös hänen mukaansa päätös lähettää ristiriitaisen signaalin.

– Yksi julkisessa keskustelussa esille nostettu perusperiaate on ollut, että ongelmia voidaan minimoida vain ja ainoastaan integroimalla maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat valtaväestöön. Samalla on tarkoitus mahdollistaa työllistymistä ja paikallisiin ihmisiin tutustumista.Tuohan menee aivan toiseen suuntaan.

Sabanadesan kertoo ymmärtävänsä, että kansalle yritetään viestiä, että asian eteen tehdään jotain ja turvallisuutta yritetään parantaa. Hänen mukaansa päätöksen voi kuitenkin tulkita yksilöihin kohdistuvien epäilyjen takia yhteisölle annettuna rangaistuksena. Sabanadesan muistuttaa, että suurin osa maahanmuuttajista tai turvapaikanhakijoista ei tee tämän tyyppisiä rikoksia.

– Siinä mielessä yhteinen rangaistus on huono asia, mutta inhimillisellä tunnetasolla ymmärrän päätöksen täysin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kommentoi Ylelle sähköpostitse, että uusien päätösten ja toimenpiteiden oikeasuhtaisuutta ja relevanssia kannattaa miettiä tarkkaan.

– Ennakkoluuloissa on usein kyse siitä, että yhdistämme yksilöön liittyviä kielteisiä piirteitä hänen edustamaansa ryhmään eli yksinkertaistettuna, kun jotkut syyllistyvät rikoksiin, kaikkia pidetään rikollisina.

Pimiä muistuttaa, että päätös ei täytä syrjinnän tunnusmerkkejä, koska ei ole olemassa yleistä oikeutta päiväkodeissa vierailuun.

Väliaikainen ratkaisu
Sivistys- ja kulttuurijohtaja Penttilä korostaa, että tehty päätös on väliaikainen. Huoltajien kanssa on tarkoitus käydä faktoihin perustuvaa keskustelua tutustumiskäynneistä ja turvallisuusriskeistä.

– Ihan lähipäivinä kouluille ja päiväkodeille annetaan tarkemmat ohjeet käydä huoltajien kanssa avoimesti asia läpi ja kertoa, mistä on kysymys.

Penttilä sanoo tunnistavansa päätöksen herättämät kysymykset.

– En halua olla omilla päätöksilläni edesauttamassa vastakkainasettelun syntymistä, Penttilä painottaa.