sunnuntai 6. tammikuuta 2019

MTV: Irakilaismies vankilaan 14-vuotiaan raiskauksesta Helsingissä – raiskasi hylätyn rakennuksen luona ja kiristi tyttöä seksikuvalla

MTV: Irakilaismies vankilaan 14-vuotiaan raiskauksesta Helsingissä – raiskasi hylätyn rakennuksen luona ja kiristi tyttöä seksikuvalla 6.1.2019

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 25-vuotiaan irakilaismiehen raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahden ja puolen vuoden vankeuteen. Uhri oli tekoaikaan 14-vuotias tyttö.

Teot tapahtuivat vuosi sen jälkeen kun mies oli syksyllä 2015 tullut Suomeen turvapaikanhakijana. Käräjäoikeus antoi päätöksen juttuun uudenvuodenaattona.

Tekoaikaan 14-vuotias tyttö ja 22-vuotias mies olivat tutustuneet Tinder-nettipalvelussa ja sen jälkeen tavanneet Helsingin Oulunkylässä ainakin kahdesti.

Irakista syksyllä 2015 Suomeen turvapaikanhakijana tullut mies kiisti syytteet, mutta käräjäoikeuden mukaan mies oli ollut tytön kanssa kahdella kerralla sukupuolisessa yhteydessä, oraaliseksissä ja ilmeisesti suojaamattomassa yhdynnässä.

Kaksi tapaamista
Ensimmäinen raiskaus tapahtui 29. syyskuuta 2016 tytön vastustelusta huolimatta ulkona Oulunkylässä hylätyn rakennuksen luona.

Toisella kerralla, kolme päivää myöhemmin, tyttö lähti miehen kanssa metsään, jossa harrastettiin suuseksiä. Tämän teon oikeus katsoi törkeäksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi.

Vaikka Tinderin ikäraja on 18 vuotta, niin irakilaismiehen olisi pitänyt osata epäillä tapaamisessa tytön todellista ikää, kun aiheesta oli puhuttukin. Tekoaikaan 22-vuotiaan miehen olisi pitänyt ymmärtää tekonsa vahingollisuus selvästi nuoren näköiselle lapselle.

Oikeuden mukaan se, että tyttö suostui tapaamaan miehen uudestaan – vaikka oli jo tullut raiskatuksi – ei kertonut tytön epäluotettavuudesta, vaan pikemmin ikätasoisensa lapsen epäloogisesta käytöksestä. 14-vuotiaalla oli taustallaan mielenterveysongelmia.

Mies yritti vielä järjestää tapaamisen marraskuussa 2016 viesteillä. ”I want sex with you”, mies oli viestittänyt, johon tyttö oli vastannut ”I don’t want sex, I told you”.

Irakilaismies oli ensimmäisellä kerralla ottanut tilanteesta puhelimellaan suuseksikuvan ja yritti kiristää tyttöä uhkaamalla jakaa kuvan tytön poikaystävälle. Mies oli sanonut myös haluavansa tapella poikaystävän kanssa.

Tyttö sopi tapaamisen Oulunkylään ja oli pyytänyt poliisin paikalle, mutta tapaaminen ei toteutunut. Oikeuden mukaan tämäkin osoitti sitä, että aiemmilla tapaamisilla oli tapahtunut pahaa.

Käräjäoikeuden mukaan hyväksikäyttö osoitti vastaajassa häikäilemättömyyttä ja piittaamattomuutta.

Ei lieventäviä asianhaaroja
Oikeudessa 25-vuotias kiisti seksin ja kertoi paenneensa sekasortoisesta maasta.

Hän kertoi, että elämä vastaanottokeskuksessa Espoossa oli kovaa. Hän halusi sopeutua Suomeen ja kertoi opiskelleensa lääkäriksi, mutta joutuu kertomansa mukaan opiskelemaan suomea ennen kuin voisi tehdä koulutuksensa mukaista työtä. Nämä seikat eivät tuomiota lieventäneet.

Käräjäoikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 2 vuotta 6 kuukautta vankeutta ja määräsi miehen vangittavaksi. Miehen on maksettava korvauksia kivusta, särystä ja kärsimyksestä yhteensä 10500 euroa.