maanantai 28. tammikuuta 2019

Iltalehti: Juha Sipilän puheet muuttuivat: lupasi majoittaa kotiinsa jopa 20 turvapaikanhakijaa, nyt sanookin kyseessä olleen ”eräs tietty kovia kokenut lapsiperhe”

Iltalehti: Juha Sipilän puheet muuttuivat: lupasi majoittaa kotiinsa jopa 20 turvapaikanhakijaa, nyt sanookin kyseessä olleen ”eräs tietty kovia kokenut lapsiperhe” 29.1.2019

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti syyskuussa 2015 antavansa Kempeleen-kotinsa pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Sunnuntaina Sipilä kertoi, että hänen kotiinsa oli tulossa yksi lapsiperhe.

Suomen tuore pääministeri Juha Sipilä (kesk) sai syyskuussa 2015 maailmanlaajuista julkisuutta, kun hän ilmoitti Ylen Ykkösaamussa antavansa Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoille. Sipilän kotikunnassa Kempeleessä oli etsitty tuloksetta tiloja lähinnä irakilaisille turvapaikanhakijoille.

– Perheeni on päättänyt, että meidän oma kotimme on pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käytössä, koska me emme nyt sitä tällä hetkellä tarvitse. Vuoden alusta voimme sen luovuttaa tähän käyttöön, Sipilä sanoi Ykkösaamussa.

Sipilä arvioi myöhemmin toimittajille, että hänen Kempeleen-kotiinsa voi väliaikaisesti majoittaa noin 20 turvapaikanhakijaa. Sipilän mukaan asunnon tilat riittäisivät pidempiaikaiseen majoitukseen kolmelle tai neljälle perheelle.

Muiden puolueiden puheenjohtajat kiittelivät Sipilän elettä kilpaa. Tässä joukossa olivat muun muassa Alexander Stubb (kok), Antti Rinne (sd), Ville Niinistö (vihr) ja Paavo Arhinmäki (vas).

Niinistön mukaan Sipilä osoitti hienoa henkilökohtaista arvojohtajuutta tarjoamalla Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoille.

– Tällaisia esimerkkejä tarvitaan. Se on hieno esimerkki henkilökohtaisesta johtajuudesta myös kansainvälisesti, Niinistö kirjoitti Facebookissa syyskuussa 2015.

Myi Kempeleen-kotinsa lähipiirilleen

Tammikuussa 2016 Sipilä kertoi pääministerin haastattelutunnilla, että tarjous on yhä voimassa, mutta turvallisuussyistä Kempeleen-kotia ei ole voitu luovuttaa turvapaikanhakijoille.

– Suuren julkisuuden takia (muutto) ei ole nyt järkevää. Tuemme suuren lapsiperheen asumista muulla tavoin, kunnes viranomaiset arvioivat, että kotiimme on turvallista mennä, Sipilä sanoi 31. tammikuuta 2016.

Kaksi kuukautta myöhemmin, maaliskuussa 2016, Sipilä myi Kempeleen-kotinsa lähipiirilleen 570 000 eurolla. Erikoista kaupassa on se, että Sipilä ja hänen vaimonsa omistavat asunnosta edelleen neljäsosan.

– Se on liian iso meille. Kai minä saan kämppäni vaihtaa niin kuin muutkin, Sipilä tokaisi Ylelle.

Vainottu lapsiperhe

Sunnuntaina Sipilä kertoi pääministerin kyselytunnilla, että hänen Kempeleen-kotiinsa oli tulossa ”eräs tietty kovia kokenut lapsiperhe”, joka oli joutunut vainon kohteeksi omassa kotimaassaan.

Sipilän mukaan islaminuskoisessa maassa asunutta perhettä vainottiin, koska he ovat kristittyjä ja he olivat auttaneet länsimaalaisia kehitysaputyöntekijöitä.

– Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa elämäänsä kotimaassaan tai edes lähellä sitä, Sipilä sanoi sunnuntaina.

Sipilän mukaan suunnitelmana oli, että pakolaisperhe olisi asunut Kempeleen-kodissa niin, että osa asunnosta olisi ollut edelleen Sipilöiden käytössä. Väliovi olisi erottanut perheet toisistaan.

– Tätä järjestelyä ei koskaan päästy tekemään, koska turvaviranomaiset arvioivat, että tätä pakoon päässyttä lapsiperhettä kohtaan Suomessa tunnettu viha tulisi olemaan niin suurta, että heidän henkensä olisi uhattuna täällä Suomessakin, Sipilä kertoi.

– Me emme voineet mitenkään kuvitella, että tämä ilmapiiri voisi koskaan mennä niin huonoksi, että lapsiperhekin täällä turvapaikan saatuaan joutuisi pelkäämään henkensä edestä. Onneksi tuo perhe on nyt turvassa muualla.