keskiviikko 26. toukokuuta 2004

Alexander Stubb: Pieni Porvoo-fani

Alexander Stubb: Pieni Porvoo-fani 26.5.2004

18 päivää vaaleihin ja vain viikko ennakkoäänestykseen. Tänään vaaliväsymys painoi. Oli pakko juoda kolme Batterya. Kyse ei ollut niinkään fyysisestä väsymyksestä, koska kävin edellisenä iltana lenkillä ja nukuin hyvin. Oli enemmän sellainen tunne, että ei jaksa kertoa samoja asioita yhä uudestaan ja uudestaan. Kuin olisi itseään toistava nauha.

Muuten päivä oli onnistunut. Aamulla hain lisää materiaalia (T-paitoja ja julisteita) ennen lähtöä Porvooseen. Heikki Järvinen, Kimmo Kajaste ja Esa Hellberg olivat laatineet erinomaisen ohjelman. Tapasin Porvoon vaikuttajia, jaoimme esitteitä Näsin S-marketin edessä ja tapasin paikallista mediaa. Olen aina ollut Porvoo-fani, nyt entistä enemmän.

Porvoon jälkeen suuntasimme Heikin kanssa Itäkeskukseen, jossa meitä odotti seitsemän tiimiläistä: Mika Ronkainen, Samir Guellich, Johannes Töpfer, Sampo Löppönen, Heini Tiinonen, Antti Pätiälä ja Andreas Wilkman. Jaoimme mehua, karkkia ja esitteitä sekä ulkona että sisällä. Sää suosi.

Itäkeskuksen jälkeen suuntasin vielä Amnestyn paneeliin uudelle ylioppilastalolle. Aiheena oli EU:n pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka. Muiden puolueiden panelistit olivat Jouko Jääskeläinen (kd), Outi Ojala (vas), Alpo Rusi (kesk), Ismo Söderling (sd), Matti Wuori (vihr) ja Markus Österlund (rkp). Keskustelu oli vähän hajanainen. Martin Scheinin alusti seitsemällä erittäin johdattelevalla kysymyksellä. Hän antoi jälleen kuvan, että me Suomessa teemme kyllä kaiken paremmin kuin muut. Käsittämätön näkökulma.

Itse olen aina ollut liberaali myös pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan suhteen. Olen kannattanut näiden asioiden yhteisöllistämistä EU:ssa ja sitä, että päätökset tehdään määräenemmistöllä. Olen myös sitä mieltä, että Suomen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka on historiallisesti ollut hävettävän konservatiivista.

Yhdessä vaiheessa paneelia taisin vähän tuohtua. Ismo Söderling ja Outi Ojala profiloituivat ensin liberaalin politiikan kannattajiksi, mutta kun keskustelimme yksityiskohdista, niin ääni kellossa muuttui. Outi Ojalan mielestä maahanmuuttajat vievät suomalaisten työpaikkoja ja Ismo Söderlingin mielestä maahanmuutto lisää rasismia. Hän piti myös hyvänä, että Suomessa ei ole rasistisia puolueita.

Pidin näitä väittämiä älyllisesti epärehellisinä. SAK:n johdolla Suomen vasemmisto oli esimerkiksi ensimmäisenä rajoittamassa ihmisten vapaata liikkumista EU:n laajentumisen jälkeen. On myös uskomatonta väittää, että Suomi ei ole rasistinen maa, koska meillä ei ole rasistisia puolueita. Tarvitaanko rasismiin instituutioita?

Suomi on täynnä piilorasisteja. Olen asunut Yhdysvalloissa, Ranskassa, Belgiassa ja Britanniassa. Näissä maissa ilmenee myös rasismia, mutta ei samassa mittakaavassa kuin Suomessa. Esimerkiksi rasistiset vitsit ovat arkipäivää Suomessa, harvoin muualla. Nämä asenteet eivät muutu sillä, että maahanmuuttoa rajoitetaan. Päinvastoin.