perjantai 7. syyskuuta 2007

Sivistys.net: Monikulttuurisuuden ja rasismin vaikea yhtälö


Muukalaisviha on professori Karmela Liebkindin mukaan vaarallisempaa kuin rasismi. – Rasismi suostuu siihen, että ihmiset ovat erilaisia, vaikkakin jotkut alempiarvoisia, mutta muukalaisviha vaatii kaikkia olemaan samanlaisia, Liebkind väittää.
Hän puhui Aikuisopiskelijan viikon ja YK:n lukutaitopäivän seminaarissa Helsingin Paasitornissa torstaina 6. syyskuuta.

Liebkind katsoo yhteiskunnan tavoittelevan kahta ihanteellista periaatetta: tasa-arvoa ja monikulttuurisuutta. Näiden on kuitenkin vaikea toteutua yhtä aikaa.

Identiteetti muuttuu alati

Ihmiset toivovat hyvinvointia, itsetuntoa ja tyytyväisyyttä. Hyvinvointi edellyttää tietoja ja taitoja, menestystä työssä ja opinnoissa sekä sosiaalisia verkostoja.

– Ihmisen identiteetti vaikuttaa näiden muodostumiseen, ja identiteetti muuttuu jatkuvasti, Liebkind huomauttaa.

Ryhmä oikopolkuna

Identiteettiin vaikuttaa se, mihin ryhmään ihminen itse katsoo kuuluvansa, mutta myös muiden luokittelu. Näiden yhteensovittaminen on jatkuvan neuvottelun tulos.

Kaikki pyrkivät olemaan hyväksyttyjä yhteisössään. Jotkut ryhmät ovat arvostettuja, toiset eivät.

– Ryhmäjäsenyydet ovat oikopolkuja ihmisen identiteetin tulkintaan, sano Liebkind. Kaikki ihmiset luokittelevat. Useimmat pystyvät tarkistamaan stereotyyppiset käsityksensä ’toisten’ ryhmistä. Jos stereotypiakäsitys on syvässä ja tiedostamattomana, sitä on vaikea muuttaa.

Ennakkoluuloja on kaikilla

Kulttuuriin kuuluvia stereotyyppisiä käsityksiä, ennakkoluuloja, on kaikilla. Jos niitä ei tunnista, ne voivat tulla esiin odottamatta ja yllättäen.

– Monet ovat kuulleet firman pikkujouluissa sammakoita yllättävien ihmisten suusta. Joku voi sanoa, että ei ole yhtään ennakkoluuloinen – paras ystäväkin on mustalainen ja ihan mukava.

Paasitornin seminaarissa on runsaat 600 osallistujaa. Se jatkuu lauantaihin saakka.