maanantai 9. kesäkuuta 2008

HS: Kerjäläisetkin esillä Halosen Romanian-vierailulla

Kimmo Oksanen kirjoittaa Helsingin Sanomissa, että katukerjäläisyys oli esillä presidentti Tarja Halosen Romanian-vierailun aikana. Halonen tapasi muun muassa Romanian presidentin Traian Basescun sekä pääministeri Calin Popescu-Tariceanun.

Helsingin Sanomat: uutinen
9.6.2008 12:02


...
"Kerroimme isännillemme, että suomalaiset ovat olleet shokeerattuja siitä, että keskellä talveakin kaduilla on nähty kerjäläisiä jopa lapsia mukanaan", vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää kertoi maanantaina illansuussa Bukarestista Romaniasta.

Suurpää kuului valtuuskuntaan, jonka muut jäsenet olivat maahanmuutto- ja Eurooppa-ministeri Astrid Thors sekä Euroopan romanifoorumin suomalainen varapuheenjohtaja Miranda Vuolasranta.

"Kerroimme, ettemme voi ymmärtää, että Euroopan unionin sisällä tapahtuu tällaista."

"Erityistä huomioita tulisi kiinnittää romanilasten ja -naisten aseman edistämiseen. Koulutus on avainasemassa romanien tilanteen parantamiseksi", presidentti Halonen sanoi Bukarestissa.

Presidentti sanoi puheessaan uskovansa "vahvasti, että romaneiden yhteiskunnallisten ja vähemmistöoikeuksien toteutuminen edellyttää erityisesti romanien oman äänen kuulumista päätöksenteossa".
...
Tilaisuuteen osallistuivat muun muassa merkittävät romanialaiset romanijärjestöt.

"Järjestöt kertoivat, ettei heillä oikeastaan ole ollut kontaktia hallitukseen. Se tuntui aika uskomattomalta", Suurpää sanoi.

Suomessa esimerkiksi virallisen Helsingin viesti on ollut, ettei katukerjäläisille pidä antaa rahaa. Apu tulisi Helsingin mielestä ohjata romaneille näiden kotiseudulla.
...
"Romaniasioista vastaava valtiosihteeri Gruia Bumbu kertoi, että Romaniassa on hyvä laki ja hyvä integraatio-ohjelma. Mutta heillä ei ole asiantuntemusta, kuinka asiat saadaan toimimaan käytännössä", Miranda Vuolasranta kertoi Bukarestista.

Vuolasranta muistutti, kuinka Suomen ja Romanien presidentit ilmoittivat osaltaan maanantaina sitoutumisestaan romanikysymyksen ratkaisemiseksi. Nyt tarvittaisiin samaa sitoutumista koko EU:lta.

"Euroopan parlamentin tulisi sitoutua selkeään toimintaohjelmaan ja rahalliseen tukeen romanien integroimiseksi koko Euroopan alueella", Vuolasranta sanoi.