Sisäasiainministeriön ylijohtaja Pentti Visanen vastaa uudesta ulkomaalaislaista annettuun kritiikkiin. Hänen mukaansa sillä ei ole vaikutusta Suomen turvapaikkapolitiikkaan, vaan pykälän muutoksilla pannaan vain täytäntöön pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman määrittelyä koskeva EU-direktiivi, joka määrittää minimitason EU:ssa annettavalle suojelulle. Visasen mukaan lakiesitystä ei ole käsitelty vaivihkaa hiljaisuudessa, vaan sen valmistelusta on tiedotettu normaaliin tapaan muun muassa sisäasiainministeriön internet-sivuilla.
Etelä-Saimaa:
Sisäasiainministeriö: Lakimuutos ei vaikuttaisi maahanmuuton tilanteeseen
Yleisönosastokirjoitus:
Tarjolla löperö ulkomaalaislaki
1.2.2009
Etelä-Saimaassa 26.1. julkaistussa mielipidekirjoituksessa "Tarjolla löperö ulkomaalaislaki" Jukka Kopra kritisoi eduskunnassa käsiteltävänä olevan ulkomaalaislain muutosehdotuksen sisältöä, valmistelua ja humanitaarisia perusteita. Koska vastaavanlaisia käsityksiä lakimuutoksen valmistelusta toistuu julkisessa keskustelussa varsin usein, on niitä syytä kommentoida.
Ensin on tarkennettava, että kyse ei ole uudesta ulkomaalaislaista, vaan muutaman pykälän muutoksesta voimassa olevaan lakiin. Lisäksi julkisuudessa esitetyistä kannanotoista, kuten myös tästäkin kirjoituksesta saa käsityksen, että nyt eduskunnan käsittelyssä oleva ulkomaalaislain muutosehdotus poikkeaisi selkeästi muiden EU-maiden linjauksista kansallisessa lainsäädännössä.
Lakimuutoksella pannaan Suomessa täytäntöön pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman määrittelyä koskeva EU-direktiivi, joka määrittää minimitason EU:ssa annettavalle suojelulle. Direktiivi sitoo kaikkia EU-jäsenvaltioita. Se on myös ensimmäinen askel kohti EU:n yhteistä pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa, jonka periaatteista jäsenmaat ovat jo sopineet.
Myöskään Suomen antaman suojelun taso ei tule direktiivin toimeenpanolla muuttumaan, eikä maastamme siten ainakaan lain sisällön perusteella tulisi turvapaikanhakijoita aikaisempaa enemmän tai vähemmän houkuttelevaa maata.
Lakiesitys ei myöskään muuta Suomen suojelupolitiikkaa, jota on jo pitkään noudatettu kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisesti. Käsiteltävänä olevaa EU-direktiivin toimeenpanoa enemmän turvapaikanhakijoiden määrään tulevat vaikuttamaan jatkossakin tapahtumat Suomen ulkopuolella.
Suomessa keskustelua on herättänyt viime vuoden ennätyksellinen, hieman yli 4 000 turvapaikanhakijan lukumäärä.
Vuonna 2007 EU:hun saapui UNHCR:n tietojen mukaan 221 897 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden määrässä ja jakautumisessa EU-maiden välillä tapahtuu vuositasolla vaihteluita.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vaihdellut noin 1 500:n ja 4 000:n välillä. Edellinen "piikki" nähtiin vuonna 2004, jolloin hakijoita oli 3 861. Vuosien 2003 ja 2005 luvut olivat vastaavasti 3 221 ja 3 574. Jo vuonna 1992 hakijoita oli 3 634.
Kirjoituksessa todetaan myös, että lainmuutos on valmisteltu huolestusta herättävällä tavalla, vaivihkaa ja syvässä hiljaisuudessa. Lakiehdotusta valmisteltiin kuten muitakin vastaavia esityksiä.
Valmistelusta on tiedotettu normaaliin tapaan muun muassa sisäasiainministeriön internet-sivuilla ja tiedotejakeluna tiedotusvälineille, joten mistään piilotellusta valmistelusta, kuten kirjoituksessa annetaan ymmärtää, ei ole ollut kyse.
Pentti Visanen
Ylijohtaja
Sisäasiainministeriö