maanantai 2. marraskuuta 2009

YLE: Romanit taas pian taivasalla

YLE Uutiset: Romanit taas pian taivasalla 2.11.2009

Diakonissalaitoksen säätiö vuokrasi romaneille Rastilan leirintäalueelta mökin viime viikolla, jolloin heidät häädettiin Kalasatamaan kyhätystä leiristä. Parin päivän kuluessa lähtö on taas edessä.

Diakonissalaitoksen Romani-projektin työntekijän Marjatta Vesalaisen mukaan romaneille on painotettu, että heidän täytyy itse ottaa vastuu majoituksestaan.

Helsingin kaupunginhallitus keskustelee romanien tilanteesta tämän illan kokouksessaan.

Kansalaisjärjestö perää kaupungilta parempaa varautumista

Helsingin kaupungin pitäisi varautua ajoissa ensi keväänä Suomeen saapuviin romanikerjäläisiin, vaatii kansalaisaktivistien Vapaa Katto -yhdistys. Yhdistys on aiemmin antanut romanien majoittua vuokraamansa rakennuksen pihalle.

Viime kesänä Suomeen saapui 400 romania. Jehki Härkönen Vapaa Katto -yhdistyksestä arvelee, että ensi keväänä heitä saattaa tulla enemmänkin.

Härkösen mukaan heidän majoittumistaan pitäisi miettiä jo etukäteen. Härkösen mukaan siinä, että kaupunki suhtautuu romanikerjäläisiin kuin mihin tahansa turisteihin, ei ole järkeä.

- Sitten se majoittuminen tapahtuu joissain puistoissa ja se taas herättää pahoja fiiliksiä alueiden asukkaissa. Eihän näissä paikoissa ole mitään vessoja, sitten siellä on ulosteet ympäri pihoja. Toisaalta ei se myöskään ole näiden ihmisten ihmisarvon mukaista, että ei ole mitään saniteettimahdollisuuksia, suihkuja tai vessoja.