lauantai 5. joulukuuta 2009

Salon Seudun Sanomat: Tuen leikkaus ei ole ainoa ratkaisu

Salon Seudun Sanomat, pääkirjoitus: Tuen leikkaus ei ole ainoa ratkaisu 5.12.2009
Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Turvapaikanhakijoiden tukirahat syyniin 6.12.2009

Suomen maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors on ehdottanut toimeentulotuen pudottamista turvapaikanhakijoilta. Tukea pienennettäisiin yksinäiseltä aikuiselta 375 eurosta 292 euroon. Tukea pudotetaan, mikäli turvapaikanhakija saa ruuan ja asunnon vastaanottokeskuksessa.

On varmasti vaikea löytää aukottoman oikeudenmukaisia sääntöjä pelissä, jossa panoksina ovat ihmisten tulevaisuus, henki, turvallisuus ja ihmisarvo. Toimeentulotuen pudotus saattaa vähentää kyseenalaisin perustein turvapaikkaa hakevien määrää. Samalla se kuitenkin ajaa monta apua ja turvaa tarvitsevaa ihmistä nykyistäkin suurempaan ahdinkoon.

Vikaa on paljossa muussakin kuin toimeentulotuen koossa. Muualta Euroopasta tulee turvapaikanhakijoita Suomeen. Viime vuonna heitä tuli eniten Bulgariasta, joka kuitenkin on täysivaltainen Euroopan unionin jäsenvaltio.

Turvapaikanhakuprosessi Suomessa on pitkä. Odotusaika on keskimäärin 300 vuorokautta. Järjestelmän remontti ei voi loppua toimeentulotuen pudottamiseen.

_______________________________________________

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoiden tukirahat syyniin

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) on nopeasti valmistuttanut lakiehdotuksen, joka leikkaisi melkoisesti turvapaikanhakijoiden toimeentulotukea (HS 3. 12.). Lainmuutoksen tarkoituksena on vähentää Suomen houkuttelevuutta etenkin EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Vaikka turvapaikanhakijoille maksetaan Suomessa kymmenen prosenttia pienempää toimeentulotukea kuin suomalaisille, on Suomen maksama tuki kuitenkin suurempi kuin minkään muun EU-maan maksama tuki.

Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen säätäminen sellaiseksi, ettei se houkuttele ihmisiä, joilla ei ole edellytyksiä turvapaikan saantiin, on vaikeaa. Omasta ruoastaan huolehtivalle turvapaikanhakijalle suunniteltu vajaan 300 euron toimeentulotuki on pääkaupunkiseudulla minimi. Vastaanottokeskuksessa asuvan ja keskuksesta ruoan saavan ihmisen on todella vaikeaa vaatettaa itsensä, ostaa käsikauppalääkkeensä ja käyttää julkista liikennettä 90 euron kuukausirahan turvin.

Samalla kun turvapaikanhakijoiden toimeentuloa tiukennetaan, pitää myös hakemusten käsittelyaikoja lyhentää. Nykyinen vuoden pituinen odottelu on epäinhimillistä.